Søg i 1200 opslag:

07/12/2019

Amarone & Co -nydes senest 25. december

Jeg solgte min første Amarone i 1968. Dengang kendte ikke mange denne vin, der i dag ses overalt og i modebevidste kredse nærmest er blevet et skældsord.
      Men mange elsker vinen og vil formentlig købe en vin af denne type til juleanden. Selv vil jeg nok foretrække en god Gigondas eller Châteauneuf, men har prøvet med amaronen. Og det gik også godt, så længe vinen er ung, inden for 5-6 år. 


Vinen er opfundet på skråningerne mellem Garda søen og Verona. Druerne tørres vinteren over i et godt ventileret rum, indtil de har mistet ca. 1/3 af saften. Gæringen sættes i gang og med mindre saft har en 11% rødvin nu pludselig fået 15%, hvis den er tør, eller blevet til en recioto på 12%, hvis en del af sødmen er bevaret.
      Vinen er gradvis blevet mindre populær de seneste år, og du kan nok helleer ikke undgå at blive lidt træt af den voldsomme frugt og kraft, som efter nogle glas virker sært éndimensionel.
      Værre er, at mange lokale diskret antyder, at der faktisk sælges mindst dobbelt så meget amarone (og ripasso), som der laves -og peger på lastvogne, der kører "Ripamarone eller "Passimento" typer fra Puglia til aftapning omkring Verona... 
      P.t. e der tilbud på Masi, som til en rimelig pris giver god vin til pengene... Men gem dem ikke -bedst før Jul! OK, et par måneder eller et år mere mere skader ikke!

Masi "Campo Fiorin", rød Verona.. 59,-

Masi "Masianco", hvid Venezie... 59,-

Masi "Rosa del Masi, rosé Venezie.. 59,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. december. En særdeles rimelig pris på vin med kendt navn -og som smager godt her og nu. Du skal ikke vente det store sus, vin med stor behagesyge! 
Masi er en meget stor, men  god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Viorin Brolo). "Ripasso" betyder, at den ret lyse lette vin om foråret blandes med de brugte drueskaller fra Amaronen -giver mere kraft og frugt til en lys, frisk rødvin. 
      Jeg kan godt lide Campo Fiorin -den er uforskammet kommerciel, men ikek uden kvalitet. Sammenlignet med Norton eller Trapiche "Pure" herunder mangler den dybde, men godt smager det nu! 
      Engang var Masi vinene fra Valpolicella, men i dag er huset (som Torres!) vokset ud af regionen. Den røde kommer fra egnen omkring Verona (som er stor!), mens den lyserøde og hvide kommer fra det endnu større "Venezie" område, som dækker stort set hele Nordøstitalien. Den lyserøde er god, på druen rabosa, en specialtiet i Piave, mens den hvide erpinot grigio -gylde og fedme- og verduzzo, aroma. Ganske god, faktisk! 

Masi Costasera Amarone...  199,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. december
Årgang ikke oplyst, formentlig 2014 eller 15. En typisk kraftig amarone i den blødere stil. Et godt køb. 
Nydelig aroma med rig frugt, middel til stor fylde, afrundet og pænt lang -nydelig, men lidt trættende i længden. Costasera er den almindelige amarone fra huset. 
       Vinen  blev for nogle år siden solgt i Copenhagen Airport til 200 kr. Som dutyfree. Hmm.
      Masi har navn efter hovedsædet, der ligger i dal over Verona. Det har siden 1772 tilhørt familien Boscaini, som først for alvor gjorde væsen af sig sidst i 1960erne. Men så er det også gået stærkt. Det meste sælges som Madi, men Boscaini og Serego Alighieri (ejet af Dante's søn), Canevel -Prosecco-  er andre vingårde, der sælges separat, som også Masi Tupungato fra Argentina. 

Lamberti Amarone, Valpolicella..... 99,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. december. Vinen blev solgt af Philipson for et par år siden (til en markant højere pris). Lidt sært, da Lamberti i en generation har været et udpræget supermarkedshus -jeg besøgte det i 1970erne, og da havde huset -ejet af den schweiziske gigant GIV- allerede store kældre nær Lazise ved bredden af Garda søen. Faktisk var Lamberti den første amarone, jeg solgte -tilbage i '68! Dengang var alkohol-% 14. Nu er vi nået op på 15. Ikke smgt i nyere årgange, men formentlig tæt på Masi, blot lidt lettere og mindre poleret. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 99,-

2008, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. december. Jeg anbefaler ofte denne vin, som i Spanien koster pænt over 100 kr og også 100 i Bordershop. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter 11 år. Decanter har givet vinen ***** og 93 points af 100. Vinen er nok 11 år, men en del af lagringen er nok sket på store tanke, hvorfra vinen er tappet -"lot" for "lot".  
      Flot, men har de smagt lot "N" på 246.792 flasker? Jeg har købt den et par gange, når den har været på tilbud i hhv. Føtex, Bilka og Kvickly samt Superbrugsen. Men uanset hvad er vine meget bedre end brunello'er og amarone til samme pris! Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men også på"Propriedad", dvs. vingården, i Oyon i Alavesa nær Logroño.

Liversan, Haut-Médoc, Cru Bourgeois... 65,-

***** (5/5), 2013, Bilka, normalt: 129,-, indtil torsdag 12. december

Vinen er desværre stadig 2013, måske derfor er prisen så lav -men jeg tror faktisk, at 2013 efter fire år på flaske er ved at modnes til en klassisk elegant Bordeaux -og så er den et "must" til prisen! Jeg køber et par flasker... M
ed åben bærduft med lidt eg, afrundet og fyldig. Men formentlig bedre om 2 år. Måske er den bedre 2015 nået frem til hylderne nu? 
Foto: Det smukke slot ligger bag Pauillac -faktisk ved en bæk med det lovende navn Lafite! Slottet ejes af den sympatiske Lapalu, men var før ejet af prins Polignac, som investerede voldsomt i slottet. Sønnen ledede det, men forulykkede med helikopter, mens han i dette flyvende monstrum overvågede arbejdet i marken! Ofte et flot bud på klassisk Bordeaux til en rimelig pris.


Varm jul fra Argentina 

De to Salling-kæder har mange tilbud i denne uge, bl.a. meget australsk fra Wolf Blass, Yellow Tail og Tanunda -desværre deres mindre spændende Triathlon serie, hvor appellationen Barossa er slettet på bagetiketten. Så vinen kommer nok fra South Australia og ikke længere fra en udsøgt del af dette land!
       Så foretrækker jeg Trapiche og Norton fra Argentina eller Kumala Reserve fra Sydafrika (4* til 45). Her syd for Ækvator er sommeren lige ved at begynde -her er julen varm. Lad lidt af vinen varme det kolde Danmark!

Trapiche, Malbec, Syrah eller Viognier... 35,- 

***** (5/5), Argentina, Bilka til torsdag 12. december, norm: 69.
Du får rigtig meget vin til prisen her -malbec er måske bedst med sin runde fylde og gode frugt, men den hvide på den (endnu ret ukendte) drue viognier er ikke ueffen. Syrah er ikke smagt, men vil tro, at den er blødere, men med mindre karakter. 
Foto: Trapiche har en god del af æren for Argentinas succes. Huset er et af de ældste huse grundlagt 1883. Da Pulenta familien ledede huset, steg både kvalitet og salg -ja vi solgte vinen i Danmark i 1970erne. Huset er i dag det største firma i Argentina, bl.a. pga gode basisvine som disse -synes stadig "Pure" er bedre og Norton herunder er også en klasse bedre.

Trapiche "Pure", rød/hvid... 49,- 

***** (5/5), Argentina, Bilka til torsdag 12. december, norm: 109. Rigeligt merprisen værd. Vinen er fra de bedste skråninger og seer ikke skyggen af et egefad. Den røde er bedst - generelt er hvid fra Argentina sjældent spændende. 

Norton "Colección", rød eller hvid, frit valg... 49,-

2018, ***** (5/5), normalt 99, Føtex, indtil torsdag 12. december. 
rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid sauvignon elleer chardonnay
Norton fra Argentina omtales for sjældent i denne klumme Norton. Sært, da det generelt er gode vine.Begge røde er rigtig gode med en friskhed i frugt og smag, som bør få Yellow Tail til at skamme sig. Der er rigeligt med krop, som fortsætter i en afrundet, pænt lang smag med positiv frugt. De to hvide er ej smagt, men sikkert ok, 5 små stjerner, da de nok er en smule kønsløse. 
      Norton var pioner for vin i Argentina. Han lagde i 1895 skinnerne på jernbanen fra Buenos Aires til Mendoza, men faldt for det smukke område ved foden af Andesbjergene og plantede vin i Luján de Cuyo med vinstokke importeret fra Frankrig. 
      For 30 år siden, i 1989, blev vinhuset købt af den østrigske familie Swarowski, kendt for glas og nok især juveler (også en slags krystal!). Sønnen Michael Halstrick (foto)  bor i landet og har 2 piger med en argentinsk advokat. Huset er kendt for god CRS og har et omfattende program med boliger og goder til medarbejderne.