Søg i 1200 opslag:

05/12/2019

Julevinen III: Rhône -en perlerække af god vin

Rhône kommer ind i Frankrig øst for Lyon og løber stik mod syd til Middelhavet. Langs floden laves nogle af Frankrigs bedste vine -som også kan være excellente køb og perfekt, når der skal gås på bordet... 

Det meste af vinen laves omkring den smukke by Avignon (foto), hvor Paven havde residens i små 100 år, før han flyttede tilbage til Rom. Druerne er grenache -styrke og krydderi- og syrah -frugt og farve- suppleret med et væld af andre druer i det, der overalt i verden kaldes et "Rhône-blend". 

      Det meste sælges som Rhône (en række lidt bedre byer kan tilføje "Villages", selvom vinen ikke behøver være bedre), men en række mindre områder har deres egen appellation -og her leder du ofte forgæves efter ordet Rhône, som om hver eneste borger i Verden ved, at Lirac ligger ved Avignon. De franskere gør ikke livet let for os! 

      I 1960erne sagde en australsk vinmager (på en nudiststrand ved Sydney!) til Oz Clarke (dengang skuespiller, siden vinguru), at "franskmændene ved instinktivt, hvordan vin skal laves. Så vi skal tage op til dem og bo hos dem for at aflure dem deres tricks". Den dag i dag er der stadig mange australiere i Frankrig, og de har såmænd været med til at gøre fransk vin endnu bedre. 

       Frankrig var for 30 år siden vinland nr ét  i Danmark med en andel tæt på 70% af vores drikkeri. Men så smed Jacques Chirac nogle atombomber på nogle øer i Stillehavet  -og idag er Frankrig overhalet af Italien og har en andel på blot 19%. Og det er en skam -for Frankrig kan det hele bedre end de fleste, når landet tager sig sammen! 
      Alle vine er set i Kvickly og synes at være partivarer. 

Lirac "les Grands Cyprès"...  2 fl: 99,-

***** (5/5), 1 fl: 79, Kvickly (partivare, på Coop.dk 6 fl: 354, 59 kr/fl). 
Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône, og dette navn nævnes ikke på etiket. 2016 er topår, og vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. 
Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône. For mig et anderledes godt køb end La Chasse (2 fl. 109) fra samme butik. 

Domaine de l'Obriu, Visan, Rhône... 2 fl: 109,-

En vin af samme grenache og syrah plus sikkert også lidt carignan,.
Visan er en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône og Rhône Villages (uden bynavn!). 
Foto: Visan ligger lidt oppe i bjegene nord for Châteauneuf du Pape og har et lunt klima, men med lidt kølige aftener. Vingården ejes af af ægteparret Perez, der har gjort meget for at civilisere den bondske vin.
Ch. des Coccinelles, Rhône... 2 fl: 129,-
Økologisk, 1fl: 89,60,  **** (4/5), Kvickly (varehus). En overmåde sympatisk vin, men den fænger ikke helt hos mig. Smagt i '17 og synes den mangler lidt kød på skelettet -ganske fyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac herover -men prisen er højere. 
Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -måske skal vinen blot have et år eller to mere. 
Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet. 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 2 fl: 229,-

Økologisk 2016, ***** (5/5), 1 fl: 129,65, Kvickly  (kun varehus). Så er vi lige en klasse længere oppe -fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
Som Visan ligger også Vacqueyras i den sydlige Rhône-dal, men denne vin har fået sin egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! 

Terres de Pontifes, Châteauneuf du Pape... 129,-

**** (4/5) 2016, Kvickly, norm: 198,65 (partivare, på Coop.dk 6 fl: 894). 
Jeg vil normalt ikke bruge penge på billig Châteauneuf, og denne pris er lav -du får sjældent god "Neuf under 200! Men jeg har tillid til vinene fra Gabriel Meffre, som har aftappet denne vin (vinen er nok købt hos små dyrkere og coop'en). Ej smagt i nye årgange, men prøv den! Vacqueyras herover er formentlig af bedre kvalitet -derfor kun 4* trods prisen. 

"Les Théores", Gigondas... 129,-

**** (5/5) 2016,  Kvickly, norm: 149 (kun varehus, på Coop.dk 6 fl: 690-774 (?). Samme pris som Neuf'en herover, og vinen er sikkert lige så god -måske endda bedre? Men normalt er 'Neuf noget dyrere, så den er trods alt et bedre tilbud. Ingen af dem smagt i 2016. Der skal også være arbejde til dig!