Søg i 1200 opslag:

25/12/2019

Brus til 20erne del I: Masser af Champagne

Sådan var det osse i 90erne! Der blev drukket Champagne ved enhver lejlighed, tænkelig og utænkelig. Sådan var det i 1890erne og sådan i 1990erne. Sådan var det i 1920erne. Og nok også i  2020erne! 

      Så du må ud og finde Champagne. Her er et par tips, hvis du ikke har været så klog at have kælderen fuld af Champagne til den kommende uge! 

Som Mme Pompadour sagde: "Champagne er den eneste drik, en kvinde kan drikke for meget af uden at miste sin skønhed!"
Mens Napoléon lakonisk sagde: “Når du sejrer, fortjener du Champagne. Når du taber, behøver du Champagne”.
      De små fine bobler i god Champagne går direkte i blodet. Du får virkningen omgående og slipper for den kedelige fornemmelse, som du kan møde med julefrokosternes øl og snaps -at opdage, at du har fået for meget!
      Champagne laves i det køligste store vinområde i verden, knap 2 timers kørsel nordøst for Champagne. Druerne er her modne ved ret lav alkohol, typisk ca. 10% alkohol. Den færge vin tilsættes sukker og gær og tappes. Alkoholen stiger til ca. 12%, mens der er dannet en masse brus, som er fanget i flasken -detfine brus, som får lov at modne i flasken 1-2 år, men ofte længere...

      Det bedste køb er Brismand fra Lidl til 99, de bedste vine er Canard-Duchêne Vintage (229, 5*), men prøv også Bissinger's 1.Cru (169, Lidl) og Canard's Blanc de Noirs (249).

Champagne Comte de Brismand, Brut... 99,-

***** (5/5), Lidl, indtil 31.12., normalt 139. Smagt sidste år og fundet god -og så har den forresten her i 2019 fået guld i Berlins WeinTrophy. Smager som ok crémant og er til 99 nok den bedste af de billige Champagner. Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra HDC (se under Bissinger) og lavet i Tours sur Marne. 
    Eneste minus er, at normalprisen på ét år er steget fra 125 til 139 kr (i tid, hvor Champagne-prisen har været stabil), men stadig koster 12,99€ i Lidl (knap 100 kr) syd for grænsen. Den er lige så god som god crémant, men bestemt ikke bedre. Superkøb til 99. 

Champagne Béchet... 139,-


*** (3/5), Superbrugsen. Ikke smagt, men jeg har smagt Chaudron fra samme stald, som sælges regelmæssigt til samme pris. Og det eneste gode ved den er prisen. Og det selvom vinen kommer fra firma i Verzenay (berømt Grand Cru), ejet af same familie i 7 generationer. 



 

Champagne Louis Laurent, Brut eller demi-sec... 129,-




**** (4/5), Irma og Coop.dk (her ved køb 6). Et andet undermærke, som aldrig har begejstret mig, men kan se, at den fik 4 glas af Politiken sidste år. Slet ikke så ringe for en sekunda-Champagne, så jeg bør nok give den en chance igen. Irma's pris er gældende fra 27-31.12.




Champagne Bissinger "1.Cru", Brut ... 169,- 


***** (5/5), Lidl. Jeg har altid kaldt vinen "Bisse" -som rigtig mange Champagne huse har kælenavne -Bolinger er Bolly, Jacquart er Jacky og Bonnaire er Bonny! En rigtig god Champagne til en meget rimelig pris, god ros fra Which?, den engelske udgave af Tænk, forbrugernes magasin, hvor den blev placeret højere end Moët og Piper-Heidsieck. 
       Det sære ved Bisse er, at der er præcis 0 ansatte i dette hus, der har en omsætning (2018) på knap 2 milliarder kr! De løber sgu stærkt, de ansatte. Selvom der ingen er!

      Årsagen er banal -Bisse er et mærke fra firmaet Heidsieck Monopole, som igen ejes af HDC alias Vranken-Pommery, som i dag er det næststørste hus i Champagne (efter Moët, men foran Lanson og Laurent-Perrier).

      Huset slog sig op så sent som i 1970erne med mærker Demoiselles (som så meget fornem ud, men var ret billig (også i smag). Siden gik det stærkt, og de har overtaget det ene kendte mærke efter det andet, bl.a. Pommery, Charles Lafitte og altså Heidsieck.

      Huset ledes af Paul-Francois Vranken, som assisteres af datteren Nathalie Vranken (foto), som faktisk står som leder af Bissinger.

Champagne G.H. Martell, Premier Cru... 199,-


**** (4 af 5), Nemlig.com. Martell har ikke noget at gøre med et firma i Cognac, men var lille vingård i Avenay, som i 1979 blev købt af familien Rapeneau, som er specialist i "BOB", dvs. købers (billige) mærker. Martell er blevet hovedmærke for Rapeneau, og denne er ganske udmærket og en klasse over de fleste til prisen. Den er lavet af druer fra de bedste vinbyer, men ikke nødvendigvis 1. pres af druerne -og vinen er da ikke helt som god 1.Cru! Men godt køb til denne pris. 

Champagne Canard-Duchêne, Brut ... 199,- 

Brut eller Rosé, **** (4/5), Demi-Sec *** (3/5). Kvickly,  indtil tirsdag 31.12.
Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne, som netop i 2018 fejrer sin 150 års fødselsdag.
Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som allerede ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier. 
Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som købte vin af familien Canard sidst i 1800-tallet. På markedet kan du også købe en sabel, for Canard har ry for at være en Champagne, som man sabler, dvs. fjerner toppen med en sabel! Jeg foreslår dog, at du forener dig med et medlem af garderhusarerne! 
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. 

Champagne Canard-Duchêne, 2012 Vintage... 229,- 

Brut, ***** (5/5), Kvickly, indtil tirsdag 31.12. Formentlig den bedste af Canard vinene. Kun smagt i ældre årgange. Finere brus og mere aroma og længde. '12 er nu 6 år gammel og er nok flot allerede, selvom et år mere nok kun vil gavne.

Champagne Canard-Duchêne "Charles VII"... 249,- 

Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Rosé, **** (4/5), Kvickly, indtil tirsdag 31.12. Engang var dette en top-cuvee, og flot ser den ud. Men vinene skiller sig ikke ud. Jeg har med glæde drukket den fyldige "Noirs" på sort pinot lavet som hvidvin. Rigtig god.

Champagne Defontaine, Brut Magnum ... 275,- 

*** (3/5), Lidl  Som Juhlin skriver (i 30000 Champagner) -"har Burtin en rolle i Champagne -at bruger druer og saft, ingen andre vil bruge til at lave Champagne overkommelig i pris". Huset er det 3. største i Champagne med pænt over 11 millioner fl/år. Deres mest kendte mærke er Lanson samt Alfred Rothschild, men ialt har huset 200 mærker. Så hvis du ser et mærke, ingen kender, er den ofte herfra!
Der står Premium etiketten, men ord er billige. Magnum koster 25€ i Lidl Tyskland (= 188 kr), så 275 er for høj en pris. Ikke smagt, og jeg synes også en magnum er lidt voldsom for en sikkert uskadelig, kedelig vin.