Søg i 1200 opslag:

21/12/2019

Rioja og Argentina -glædelig jul!

Nu har jeg anbefalet lidt italiensk fra Bilka, men Føtex kan også -men her er Baron de Ley det bedste køb sammen med argentinske Salentein. 

Baron de Ley Reserva er en moderne, kommerciel Rioja, som vil tiltale alle -i ordets bedste forstand. Salentein's malbec er en mere seriøs vin med større dybde -og i sidste ende måske, takket være tanninen og frugten, bedre til den klassiske julemad, mens pinot er et valg, der kan vise sig inspirerende. Men hvor ikke prøve dem alle tre? Og server dem kælderkolde. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,- 

2015, ***** (5/5), Føtex, indtil mandag 23.december. 
En rigtig god moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft -faktisk en overraskende god ledsager til juleanden.. Imponerer til prisen. Ley er stor bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. Samem ejer som Coto, som ses i Rema1000 -så koster vinen 100 kr i Føtex eller Bilka, så kør over i Rema, hvor vinen i reglen er billigere -bare ikke lige nu! 

Samme vin sælges af Netto (samme ejer!) til 65, så her er Netto ikke billigst! 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 


rød malbec, cabernet-sauvignon *****, 5/5), pinot noir (****, 4/5), hvid chardonnay (***** 5/5), Føtex, indtil mandag 23.december, normalt 158,67
Til julemaden tror jeg faktisk at den røde pinot og malbec er bedst. 
     Jeg havde ikke tid til at besøge Salentein, da jeg var i Argentina første gang, men jeg så den imponerende bygning på afstand -og ærgrede mig. Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og  har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 
     Men har smagt vinene -bedst er de røde:
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er en af de bedste jeg har smagt. Lidt syltetøjsagtig, men med gode toner i næsen, fyldig og blød. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
      Salentein er for mig sjovere at drikke og bedre end Gnarly Head (flere typer, 4*, Bilka indtil 23.12.)

2015 Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru ... 99,-

2015, norm: 158,67, ***** (5/5), Bilkaindtil mandag 23. december
Denne vin er ikke så god til julemaden som vinene herover, men til gengæld er det måske en bedre vin -især om et par år. En glimrende Saint Émilion i stort år til en lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var lige så høj for 30 år siden (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk merlot med liden eg men god frugt. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Bilka og Føtex sælger også Bordeaux "Grand Vin" til 149 (normalt 199), frit valg mellem Margaux og Pauillac. Etiketterne er flotte, og vinene er tappet på ejendommen, men slottet selv lægger ikke navn til vinene, som sælges til Salling af Ginestet. Årgangen varierer, men er ofte 2014 (4* af 5).  Gode at nyde nu og de kommende par år, men vil hellere købe Moulin herover