Søg i 1200 opslag:

19/12/2019

Julevinen V: Stjernevin, Rioja -og lidt hvidt fra Irma

Egentlig bør du købe julevinen i god tid. Vin har godt af lidt tid på flaske -men det bryder supermarkederne sig ikke om, så det meste vin er tappet inden for de seneste par uger. 

Derfor må du selv lagre vinen (i bunden af et garderobeskab, hvis du ikke har kælder). 

Her er de seneste gode køb, jeg har fundet. Rioja'en er interessant, men den bedste vin er utvivlsomt Clos de los Siete fra Irma. Og Irma har faktisk også godt brus og 2 gode franske hvidvine, som er værd at købe nu og servere f.eks. til østers en aften sidst på måneden...

Marqués de Arienzo, Rioja Reserva Magnum:  99,-

Spanien, ***** (5/5), Rema1000, gælder indtil 23. december. Jeg har altid godt kunnet lide denne Rioja, som ses ret sjældent. Her er flasken til at gengæld svær at overse -150 cl- og vinen vil være god til det meste af julemaden, selvom den har lidt alder (formentlig 2 år på flaske allerede). Mørk, rig duft, krydret, kraftig, men pænt lang og med lidt mineralitet, der klæder julemaden. 
Arienzo blev bygget som Rioja-huset for Domecq (fra Sherry), men i takt med giganternes vaklen, blev vinen lidt svækket, og for små 10 år siden blev huset delt op -en del gik til Muriel, resten til Marqués de Riscal. Så du kan kalde denne vin 2.vinen til Marqués de Riscal. Synes nu, den er MEGET tæt på -og excellent køb. 

Clos de los Siete, Argentina... 99,50

Argentina, ***** (5/5), Irma, gælder indtil 23. december
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år.
      Uanset hvor skævt mange vinelskere ser til Frankrig, er denne (og et utal af andre vine) bevis på, at Frankrig er Verdens vinland nr ét. I 
      Foto: Michel Rolland har været her i over 30 år og kaldes såmænd også "faderen til Argentinas moderne vin" -lidt uretfærdigt over for Lurton og et par andre, der var der før ham, men et bevis på Michel Rolland's stjernestatus! 
      Michel Rolland er født i Pomeerol, hvor familien ejer Bon Pasteur. Men hans egne vine er helt overskygget af de vine, han har været med til at lave for andre -han er pt. Verdens mest kendte rådgiver, som sammen med hustruen Dany rådgiver vingårde i 13 lande. Alene i Bordeaux giver de råd til 100 vingårde, med Ausone i spidsen! 
      Jeg foretrækker denne vin for Irma's andre bud i 100 kr klassen, som Brunello, Barolo og en californier til 149. 
     Den 71-årige Michel ejer denne store vingård syd for Mendoza sammen med 3 andre vinfolk fra Bordeaux: Cuvelier fra bl.a. Léoville Poyferré, Arcaute fra l'Église Clinet og Péré-Vergé fra le Gay). Oprindelig var der 3 mere, som siden har trukket sig -og det meste af vinen sælges i dag som Clos de los Siete, da de andre vine fra domænet aldrig er blevet særligt kendte. Men Siete er da også en ret flot vin, og til 100 kr et topkøb. 
      Denne vin har fået hele Rolland-turen med gæring og lagring sur lie i små egefade for 70% af vinen, mens 30% gærer og lagrer i stål. Vinen klares ikke og filtreres ikke. Og så er den 7-stjernede etikette flot!

Trapiche "Pure", Malbec rød... 49,- 

***** (5/5), 2017/18 Argentina, Bilka, gælder fra fredag 20/12 til 23/12, norm: 108,67.
Den røde har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Det er dyrt at lagre vinen i små egefade! Det er både lettere og billigere med en 100.000 liter tank -svarende til over 400 egefade- når ét egefad koster 4000 kr. Plus arbejdsløn til at fylde fadet og siden tømme det -og tænk på alt det, der kan gå galt med vinen, mens det ligger i fadet!
Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by. Samme område giver iøvrigt Siete herover! 

Fås også som hvid sauvignon, mindre overbevisende (4*). 

Burmester 10 years old tawny Port... 99,-

***** (5 af 5), Irma, indtil 23. december. Ejer Sogevinus har investeret meget i kvaliteten af sine Portvine, ikke mindst Burmester. Jeg vil egentlig lige så gerne drikke Coop-gruppens Pocas, bl.a. Santa Barbara, men Burmester's etikette er flot! Også god tawny, meget frugtig, nødder og lidt læder, sød, men med et twist i slutningen. Nok bedre om 4-6 måneder. 
Burmester startede i London 1750, men blev først rigtig kendt, da Johann Wilhelm Burmester overtog det i 1834. Personligt solgte jeg rigtig meget Burmester i 1980erne. Siden gik det lidt ned ad bakke, men for nogle år siden blev huset overtaget af banken NGC's Sogevinus, som har øget salget drastisk. Men i det sidste par år er kvaliteten også begyndt at gå op. 

Brus og 2 flotte hvide fra Irma: 

Cava Vallformosa, flere varianter... 2 fl: 99,- 

***** (5/5)Irma, til 23. december. Irma tilbyder også crémant fra Bordeaux til 75 (2 fl. 149), men jeg vil ærligt talt lige så gerne have denne crémant, især i Brut-udgaven.
Vallformosa er ikke så store som Freixenet (der er verdens største producent af brus), men rigeligt stor. Til 50 kr et ret godt glas forårsbebuder. Rosé og let sødlig ikke smagt.

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 6 fl:349,-

***** (5/5), Frankrig, Irma, til 23. december. l.. Nytåret nærmer sig, så vi oversvømmes med tilbud på brus, ikke mindst billig/kedelig Champagne og cava.  Denne er faktisk ganske udmærket med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder). 

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 99,50

2018 Loire, ***** (5/5), Coop Mad, indtil torsdag 18.juli, normalt 124,95
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. 
      Gr frost er vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé svære at skaffe til rimelig pris i øjeblikket, og det gør denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.
P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & Sommerfeldt til 180. men "Fines Caillottes" er formentlig meget tæt på denne vin.

Rully "Montmarin", Domaine Chartron... 139,-

***** (5/5), Irma, til 23. december.
Her er en vin, der får en til at huske på, hvorfor man engang syntes, at chardonnay var Verdens bedste vin. Noget, jeg helt har glemt efter oceaner af tunge, triste chardonnay'er fra Californien og omegn! En ganske klassisk chardonnay med ren aroma, middel fylde og stor friskhed og stil.
Foto: Chartron er et glimrende domæne, som ligger i selve Puligny-Montrachet, hvor det også ejer vigtige dele af bl.a. Chevalier-Montrachet (en vin til 1000+ kr) og selve Montrachet (en del dyrere). Men altså også 3 hektar af Montmarin, et godt vinbjerg i Rully nogle kilometer længere mod syd mellem Rully og Mercurey.
Vinen laves på samme vis som Montrachet'erne, dvs. med gæring og lagring i små egefade. Vinen har dog ikke samme intensitet som de dyre -men stadig en flot vin. Set hos anden importør til 229 kr (samme vingård, blot er etiketten lidt anderledes), så 139 er rigtig god pris.