Søg i 1200 opslag:

27/12/2019

Brus til 2020, del 2: Champagne alternativer

Har du ikke altid drømt om den store vilde nytårsfest, hvor der er X-mange gæster. En levende fest, hvor alt kan ske. Det er måske mest sjov, mens du er ung -og ikke har så mange penge. Hvis du ikke har råd til den ægte vare til festen, er her et dusin af de bedste alternativer til ægte Champagne... 


De bedste crémant er Veuve Ambal fra Nemlig.com og Cave de Lugny samt den dyrere Laborde (begge fra Meny) -alle markant bedre end crémant'er fra industrifirmaer som GCF (Moillard, Calvet, Laugel) og Boisset (alle de andre), hvor etiketterne er flottere end indholdet.
      Blandt cava'erne er der frit valg! Tag bare den billigste, selvom Monistrol måske er marginalt bedre end de andre, mens Isidora muligvis er bedste prosecco og Fontanafredda den bedste søde moscato. Men jeg er ikke sikker, da jeg har været spærret inde hele julen og næppe kommer ud før i det nye år!

Crémant -Champagne-type uden for Champagne

I Spanien er det let -stort set alt hedder cava. I Frankrig er det lidt sværere: 
      Champagne kommer fra ét område (hundekoldt område nordøst for Paris) og alle andre vine på samme metode hedder crémant (+ nogle få med tilføjelsen "méthode traditionelle", som er Champagne-metoden). 
      Crémant skal lagres med efter 2. gæring på flaske i mindst 9 måneder (med bundfald, der giver aroam og længde i smag), før de må sælges -men de bedre (og ofte dyrere) lagrer 12-18 måneder 

Lestissac, Crémant de Bordeaux... 2 fl: 119,-

**** (4/5), Brut eller Demi-Sec, Kvickly og Coop.dk, indtil 31.12.
Dette skum kan ikke gøre nogen fortræd, men heller ikke begejstre. Nydeligt brus, let grøn, brut er bedst. Vinen er fra giganten GCFs Dulong, og GCF ejer også Calvet (som sælges af konkurrenten Salling-gruppen), og de to vine er formentlig identiske. Calvet har pænere etiket, så når den er på tilbud til 60, vil jeg nok købe den. Men i sidste ende foretrækker jeg en ok cava eller f.eks. Crémant fra Alsace eller Loire.

Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, ***** (5/5), Meny, indtil tirsdag 31.12.
Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.

 Veuve Ambal, Crémant de Bourgogne... 89,-

 (5/5), Nemlig.com, indtil 31.12, normalt 139. Sælges ofte også i Meny -til samme pris- og det er en af de bedste fra Bourgogne, når prisen er så lav som her. Positiv aroma med lidt modenhed, fint brus, ren og frisk, pænt brus, lang smag. 
      Ambal er specialist i crémant og ligger ve Beaune. Huset har dog et stort domæne i Hautes Côtes og tæt på Champagne, som er basis for vinene (men det meste købes ind). Huset er stadig ejet af familien efter enken Ambal, der førte huset til tops sidst i 1800-tallet.
     Nemlig.com sælger crémant d'Alsace fra coop, Saint Éloi (79, 4*). Nydelig crémant, men ikke top.
     Du kan i Coop's butikker købe crémant fra Moillard (Bourgogne) og Laugel (Alsace) til 69 (3-4*). Jeg smager dem jævnligt og har aldrig været begejstret. Dårligt køb sammenlignet med ovenstående.

Noélie Laborde, Crémant de Bourgogne... 110,-

 ***** (4/5), Meny, indtil 31.12. Kun smagt to gange -for flere år siden- men mon ikke den holder? En rigtig god crémant, positiv aroma, en vis elegance og god, sprød friskhed og fine bobler. For mig en smule bedre end Lugny, men egentlig ikke bedre end Ambal, så det er 5 små stjerner. Vinen laves for Meny af Knud Kjellerup, der grundlagde Østjysk Vinforsyning, indtil det blev solgt til Scanwine (og siden købt ud herfra af medarbejderne).

Prosecco -brus på den simple, enkle måde 

Prosecco laves stort set udelukkende i de nedre Alpeer nord for Venedig med hjerteområdet omkring Conegliano Valdobbiadene (de bedste sælges under dette navn uden at nævne ordet prosecco). Den laves ikke på den traditionelle Champagne-metode, da vinen ved denne lagring mister frugt og charme. Stilen er fuld skrue på charme og ligefrem gåpåmod. 

Prosecco Extra Dry "Isidora", Spumante... 50,-

**** (4/5), Superbrugsen, indtil 31.12. I skumvinenes verden er alt vendt om! "Dry" (Sec) er alt andet end tør, mens "Extra Dry" betyder let sødme. Det er ok med prosecco, for den svage sødme giver vinen lidt frugt Denne eer rimeligt god -til en fair pris.  

Prosecco Extra Dry, Spumante... 59,-

**** (4/5), Lidl (hyldepris). Slet ikke ringe, selvom den komemr fra discountmarked. Kun smagt den få gange (men bruger den ofte til Aperol spritz!).

Cava -den billigste vin på Champagne-metoden

Cava er det største område for mousserende vin, som dækker en stor del af Spanien. De fleste cava'er laves tæt på Barcelona, men derfor kan vinen eller druerne sagtens komme fra marker nær Sevilla eller Alicante -for Cava dækker stor del af Spanien! 
      Det største hus er Freixenet, hvis Cordon Negro fik cava-salget til at eksplodere. Vinen gør ingen fortræd og er ok køb til 55 (4*, Nemlig.com). 

Gran Baron, cava, flere typer ... 40,-

brut ***** (5/5), Semi-Seco og alcoholfree ***, Coop.dk, Superbrugsen, Kvickly, indtil 31.12., norm: 78,-
Brut er absolut drikkelig. Men du får mig ikke til at kalde den god -og de 5* er for prisen! Pænt brus, behagelig frugt, tør (Brut), men med let sødme til sidst. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden)- 

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 3 fl: 129,- 

(= 43 kr/fl), Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco *** (3/5), Superbrugsen. Denne brusvin er perfekt til Nytår på et stramt budget -for det er ikke Champagne eller bare  crémant. Men til 43 kr får du meget vin! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!"       Det passer glimrende til denne vin, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad min datter kalder "børne-Champagne".  Coop og Kvickly sælger denne uge Gran Baron til 40, men faktisk er Serra sjovere i kraft af sin unge frugt. 

Cava Marqués de Monistrol, brut, rosé... 45,-


***** (5/5), Meny, indtil 31.12. Fås også som Demi-Seco (gemmes). Et andet af de store firmaer. Den hvide er helt ok, ikke smagt rosado. 

Arestel, Sant Sadurni d'Anoia... 45,-

***** (5/5), Lidl. Den koster €5 i Tyskland -så her kan det ikke betale sig at brænde benzin af! Lavet af ARSA, der leverer cava til Lidl i hele Europa. Slet ikke ringe, men som mangeårig etikette-fetichist finder jeg etiketten en skændsel. De burde konsultere danske designere for en pæn etiket. På etiketten står "Metodo Tradicionál" -et andet ord for Champagne-metoden. Meget ung og frisk stil, ikke knastør.

Asti -sød italiensk med sød drueduft

Druen moscato (muscat på fransk) er en herlig drue med søde bær og en rig aroma af sød frugt. Den laves til vin omkring Asti med gæring på tank -ikke flaske som cremant eller cava- og tappes ung, for med denne drue er længere lagring af vinen en forbrydelse, ikke sund fornuft! Metoden kaldes cuve close. 

Fontanafredda, Moscato d'Asti... 3 fl: 129,-

***** (5/5), Coop.dk, Superbrugsen, Kvickly, indtil 31.12.
Superbrugsen tilbyder Asti Spumante Fontanafredda (50 kr, 4*). Der er mere brus i denne, men jeg foretrækker den billigere moscato, som i reglen er lavet af bedre druer.

Lidl tilbyder Allini Asti (35, 4*), Meny og Bilka tilbyder Asti (og Prosecco) fra Martini (49,95, 4*), men jeg er meget glad for Fontanafredda.

Superkøb i rød og hvid fra Meny

3 flotte hvidvine og 2 rødvine til 100,-, hvis du vil have andet end brus nytårsaften: 


Sancerre, Domaine Côtes des Blanches... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. En ekstremt lav pris for Sancerre i dag, og vinen skal endda være tappet på vingården. Bør være klassisk sauvignon, som også har fået pæne ratings af gode kritikere. Ikke dybde som god Chablis, men Sancerre er sin egen med intens aroma, let og sprød
Sancerre laves af druen sauvignon i hjertet af Frankrig ved floden Loire's øvre løb. Et køligt, tørt klima og mineralsk jordbund giver en let, sprød tør hvidvin, der i reglen drikkes ung. 


Pouilly-Fumé, Domaine Lebrun... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. Jeg har fornemmelse af, at denne Fumé fra 150-årigt familiefirma er bedre end Sancerren. Men det er kun fornemmelse, for jeg har ikke smagt vinen. Men kan se, at prisen i hjemlandet Frankrig hos WineandCo eer € 15 (113 kr), så 100 kr er et fund til prisen. 
Pouilly ligger over for Sancerre ved Loire og ligner den i et og alt. Måske kan vinen være en anelse blødere og fyldigere. I 1980erne var Fumé dyrest, i dag er Sancerre i reglen dyrere. Sådan svinger moden. 


Chablis, Union Viticulteurs (Chablisienne)... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. Endnu et mærke fra det store kooperativ i Chablis. Ikke smagt denne cuvée, men den burde være ok, og så er prisen god. Jeg køber nødigt Chablis til 100, for den er i reglen tappet langt fra grostedet -så der er risiko for falsk vin. Men denne er tappet på vingården i Chablis -og det giver tryghed. 

Ch. Bardoulet, Grand Cru St. Émilion... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. Ikke smagt, men den lover rigtig godt, St. Émilion fra Jean Petit, en respekteret avler på gode skråninger. 85% merlot, skal også være lagret et år i eg, loves det. 

Faustino I "75", Rioja Gran Reserva... 99,95

"75" 2008 Rioja***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12.
Jeg har før anbefalet Faustino's Gran Reserva som en god gran reserva til en rimelig pris. Denne er også fremragende med sin rige bouquet af tobak og cigar og solide fylde og fløjlsagtige, pænt lange smag med noter af rød frugt. 
      Etiketten hylder ejerens 75 års fødselsdag og skal være noget særligt -bl.a. med 8% graciano druer og 25 måneder i eg. Men... Synes nu den smager som den normale "Gran", men det er nu også superflot til prisen! Og så har vinen fået et år mere på flaske end de normale "Gran"er!