Søg i 1200 opslag:

10/12/2019

Kraftig julerød fra "Guds Slette"

Rhône er et sikkert hit til julemaden. En god Rhône har styrken til at hamle op med både det sure og det søde, især vinene fra Châteauneuf du Pape og omegn, som er domineret af den herlige drue grenache. 

Den bedste vin i denne blog kommer (uventet) fra Netto -en kæde, der generelt har skuffet mig rent vinmæssigt. Men glem ikke Rema's Carolina, ikke mindst den røde carmenère og måske også pinot'en.

Plan-de-Dieu "Combes de St. Sauveur"... 50,-

***** (5/5). Rhône Villages, Netto (spotvin). En god Rhône til en rimelig pris. Kun smagt én gang -kraftig, styrke (14%), men afrundet, krydret frugt. Plan de Dieu, "Guds Slette", ligger nord for Châteauneuf mellem Orange på vejen mod Cairanne, og er egentlig blot en vindomsust totalt flad slette, i dag tæt bevokset med vinstokke.
       Meffre (genganger i denne blog!) solgte i mange år en Domaine de Plan de Dieu, som blev tappet i Danmark for Irma. Siden fik de bedre vine ret til at kalde sig Rhône Villages, og i 2005 fik sletten ret til at sætte sit navn på etiketten. Efter at Cairanne og Rasteau har fået egen appellation, er vinene blandt de bedre "Villages".
      "Combes" er et mærke ejet af Castel, Frankrigs og nok Europas største vinfabrik (bl.a. Listel, Vieux Papes -navnet antyder lidt Neuf, men det gør smagen slet ikke!- Barton & Guestier, men også godbidder fra Bordeaux som d'Arcins, Ferrande og Bousquet samt på et mere jævnt niveau en vin med det vidunderlige navn Château de Lort!). Huset ligger i Bordeaux og ledes stadig af familien Castel, som gjorde huset stort ved at sælge "Castelvin", dagligvin på plastflasker.

Netto halter vinmæssigt noget efter Aldi og Lidl -ja selv efter Rema1000 og Fakta. Synes jeg. Udvalget er lidet inspirerende, men denne Rhône virker lovende -bedre end de jævne Bourgogne-kopier fra Martenot. Et godt køb er nok Prosecco Spumante (4*, 45 kr) fra le Arche, nok ok til Campari eller Aperol Spritz. Og jeg tør endda drikke den alene.

Carolina, Reserva, rød/hvid, 5 typer... 45,- 

Rød pinot noir, cabernet-sauvignon og carmenère, hvid sauvignon og chardonnay, 
***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 14. december
En af de bedre fra Santa Carolina, et meget stort, men ganske godt familieejet vinhus. Reserva en løs betegnelse, som kan være alt eller intet -her er det vin af bedre druer fra gode områder, som er lagret i eg, typisk 6 måneder. 
      Flere af de røde kommer fra Colchagua -et af de bedste "varme" områder, hvor carmenère (nok den bedste røde og en specialitet fra huset) modner fint. Pinot Noir kommer fra det kølige Leyda. Har ikke smagt dem alle, men jeg er imponeret -især til prisen! Chardonnay er måske bedst af de hvide. 

Villa Borghetti, Bardolino Classico... 35,- 

***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 14. december. Jeg har faktisk tillid til den lette Bardolino fra Garda søen -modsat rød Puglia "lapasso" (gab) og hvid pinot grigio (gør ingen fortræd), som fås til samme meget rimelige pris. Tapperen Pasqua bor netop ved Bardolino, altid et lovende tegn.