Søg i 1200 opslag:

20/12/2019

Julevinen VI: Brunello & Amarone på tilbud

Italien er med Amarone og Brunello stensikre deltagere i kapløbet om årets julevin. Men faktisk er Ribera del Duero (bedste køb) også særdeles egnet, som også den fine Bolgheri. 


Amarone bliver aldrig min favorit (finder den i reglen for énsporet med sin frugtsødme og ofte også sukkersødme), men jeg har  pæne ord at sige om Corte Manara, som leverer god Valpolicella (var også glad for Ripasso'en).
      Men glem ikke de hvide vine fra Wachau. Østrigsk veltliner og riesling er herlige vine, som har syre, aroma og sprød tørhed. Disse er bedste køb til 75.

Bilka giver 40% på italiensk vin i dag og lørdag 21. december, baseret på normalpris, dvs. ikke vine på tilbud. De hvide er ikke sjove, og alle de mosserende er allerede på tilbud! Det bedste bud med 40% er disse to brunello vine:  

Brunello, Poggio Forte, Montalcino... 119,40

***** (5/5), Bilka, normalt: 199, set i 2013, indtil lørdag 21. december. 

Brunello er sjældent den perfekte julevin, da druen sangiovese/brunello i reglen giver den en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Men netop garvesyren giver også et modspil til al sødmen fra sovs og gelé! Og vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds. 
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio i stor årgang som 2013. Vinen er fremragende køb til denne pris. 


Brunello "Camigliano", Montalcino.... 155,20

***** (5/5), Bilka, normalt: 258,67, set i 2013, indtil lørdag 21. december. Meget dyb, intens aroma, kraftig, fast og lang, blødere efter nogle minutter i glasset. Flot nu tl julemaden, men giv den 2-4 år -hvor den vil være perfekt til en bistecca fiorentina, grillet T-bone steak. 
Vingården er begyndt at lave rigtig flot vin. Druen er sangiovese -samme drue som Chianti- men i en særlig afart "grosso", lokalt kaldet brunello. 2013 får 2 glas i Gambero Rosso, men 2014 er måske endnu bedre. 

N.B: Et endnu bedre køb er samme vin på 1/2 flaske: 99 -40% = ca. 59! Og praktisk størrelse, hvis man er to -og måske vil prøve 2 forskellige vine! 
Brunello Campogiovanni er også god, nok lidt lettere og blødere end Camigliano (249 -40%, 4*, Bilka). Sælges også i Føtex til 169 (4*, indtil 23,.12.). 

Server vinen kælderkold

Brunello er sjældent den perfekte julevin, da druen sangiovese/brunello i reglen giver den en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Men netop garvesyren giver også et modspil til al sødmen fra sovs og gelé! Og vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds. 
      Netop temperaturen er vigtig for at få det bedste ud af vinen. Stuen kan være varm juleaften, og det vil være synd at servere nogen rødvin ved 22-23 grader. Har du ikke vinkøleskab, så stil vinen uden for 2-3 timer. Vinen vil være omkring 16 grader, og du vil opleve en friskhed i vinen, der står godt til den fede and og sauce! 

Altos de Tamaron, Ribera del Duero... 44,50

2018, bedste køb + ***** (5/5), Bilka, normalpris 69, partivare. Vel egentlig ikke bedre end Toro fra samme vinhus. Men Ribera del Duero er altid dyrere -ofte med rette- og denne vin har også en flot frugt og rund kraft, der sikrer 5 solide stjerner. Dens ungdom gør den meget egnet til en juleaften på budget. 
Felix Solis er et af Spaniens 2 største vinhuse,  grundlagt 1952 i Valdepeñas. Det mest kendte mærke er Viña Albali. Men i 2002 grundlagde huset Pagos del Rey, som skulle være bedre vine -men stadig til lav pris- i mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.

Bolgheri 2016 "Turaia"... 99,50 

***** (5/5),Bilka, normalt 129, partivare. En del vil føje Bolgheri til listen over Italiens bedste sammen med Brunello og Barolo.
FotoOmrådet ligger nær Livorno ved kysten i Toscana, modsat  historiske vine som brunello og nobile, der ligger inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri.
Turaia er ikke Sassicaia, men en god Bolgheri og et topkøb til under 100, mens Sassicaia koster op mod 2000! Derfor er denne vin rigtig spændende, især da 2016 er fremragende årgang. Solid fylde, positiv frugt, lang smag uden at blive overdøvet af tanniner. Flot nu, men nok værd at gemme 2-3 år. 
Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri i reglen blødere og kraftigere i smagen. Vinen laves ofte af druen cabernet (dvs. krydderi og solbær), jævnligt suppleret med merlot og sangiovese druerne. 

Corte Manara, Amarone Valpolicella... 149,- 

***** (5/5), Bilka/Føtex, indtil mandag 23.december
Vinen får 5 små stjerner gr høj pris. Manara er en god vingård i Valpolicella, som er lige et par nøk op fra le Arche og Lamberti. Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16%), med koncentreret bær, ganske elegant og med kun meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften. 
      Vingården Manara er familieejet siden 1950 og ledes af 3 brødre med 11 hektar i Classico området. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i 40-60 dage før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. Bilka reklamerer med 6 glas i Politiken -men det er 4 år siden, vinen fik 6 glas, formentlig i anden årgang.
      Men flot er den -en tand bedre end Righetti's amarone (249 for magnum, 4*, Bilka).

San Felice il Grigio, "Gran Selezione"... 149,- 

Chianti Classico Riserva, **** (4/5), Bilka/Føtex, indtil 23.december
Måske den bedste Riserva fra det store gods San Felice, som kommer fra 3 parceller med særligt god vin. Ret dyr, men flot vin -den havde fået 5 glas til 100 kr.
Nogle vil sætte Poggio Rosso højere -og Gambero Rosso selv har givet den "almindelige" Grigio (en tand billigere end denne "Gran") 3 glas, mens den dyrere "Gran" må nøjes med 2 glas.
San Felice, der også er hotel, restaurant mv, ligger i den sydlige del af Classico-området og ejes af den schweiziske forsikringsgigant Allianz. Der er investeret store summer i vingården, som ejer 140 hektar, men også køber vin udefra til den almindelige Chianti mv.

Domäne Wachau "Himmelstiege".... 75,- 

Grüeer Veltliner og Riesling Federspiel, Bedste køb***** (5 af 5), Bilka, indtil 23. december


Begge vine er glimrende -her og nu er den grønne Veltliner nok bedst, lidt mere åben, rund frugt og fylde, pæn længde, men Riesling vinder sikkert med et år eller to, men er endnu præget af markant syre. 
      Vinene kommer fra den udmærkede coop i Dürnstein i Wachau, med Kremstal det nok fineste område i Østrig. Dürnstein er alles drøm om en malerisk lille by ved Dona. Husene synes konstant tæt på at falde i floden, mens byen klynger sig til bjerget (som krones af borgruin, hvor Richard Løvehjerte sad som gidsel nogle år, indtil England havde skrabet en løsesum sammen!).
"Himmelstigen" var oprindelig et ganske lille, ekstremt stejlt vinbjerg nær byen. Men i dag bruges navnet som mærke til vine fra andre vinbjerge i det lille område. Gode vine og godt køb.