Søg i 1200 opslag:

28/12/2019

Brusende 2020, III: Champagne alternativer

Skal du have bobler, der glider lige ned, når du skal lære at sige 2020, er argentinske Trapiche næsten for billig. Jeg kan sagtens få et glas ned, men ikke mere. Til gengæld holder jeg meget af italienske Castelveder og franske Gíersberger, hvis jeg ikke vil ofre penge på Champagne. 


     Ellers har Lidl sat deres Champagne ned til 99 (og Comte de Brismand er ikke værst). Men den er for mig ikke så god som Castelveder eller Giersberger fra Salling's 3 kæder, Bilka, Føtex og Netto. Og husk lige et par flasker riesling og hvid Mâcon!

Trapiche sparkling, Argentina Brut... 40,- 

**** (4/5), Netto og Føtex, normalt 89, indtil tirsdag 31.12.

er lavet på chardonnay, semillon og den sorte malbec. Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Kunne bruge mere friskhed, men ok som partyvin. Og til 40 kr noget af et fund, derfor den fjerde stjerne.

Trapichevar pioner for Argentina og vi solgte vin herfrai 1970erne! Deres almindelige vin er ok (altså den til eksport!), men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have en del eg.  Forskellen er dog nok så meget bedre druer til vinen. Vinen gror højt 750-1000 meter over havet, lidt tættere på Andes bjergene, hvor klimaet er lidt køligere.

Føtex og Netto tilbyder til samme pris også oak cask vine (egelagrede): 
Rød Malbec  (*****, 5/5), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Let præg af eg.
Cabernet-sauvignon (*****, 5/5) er rigtig flot, rund og fyldig, ikke det store sus, men superb til 40. Kun smagt én gang (i ældre år). Men kan du se bort fra god Bordeaux, er det en ok blød, fyldig vin med frugt og krydderi til hverdagsbrug. Chardonnay (****, 4/5) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
      Netto tilbyder også Stellenhof, flere typer fra Sydafrika (4*, 35, god fylde, jævn smag) og Barefoot, californiske vine, flere typer (45 kr, 3-4*, kommerciel og kedelig). her vil jeg foretrække Trapiche. 

Giersberger, Crémant d'Alsace... 59,-

***** (5 af 5), brut, Bilka, norm 99-109, indtil tirsdag 31.12. (pris i Føtex 84,50). 
Giersberger er fra kooperativet i Ribeauvillé, Alsace. Ikke stor, men for mig så meget bedre end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og mange andre. Den behøver ikke være bedre, men Ribeauvillé laver sin vin selv, men GCF må købe næsten al vinen fra andre -som f.eks. kooperativet i Ribeauvillé. 

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af -ok til et glas til nytårstalen eller til kl. 24. 

Castelveder, Franciacorta, brut.... 99,- 

***** (5/5), Bilka og Føtex , indtil 31.12. -en gammel favorit, som jeg har drukket med glæde. Meget lig Champagne, nok lidt blødere. Franciacorta ligger mellem Milano og Verona og er et meget hypet område til brus i Italien (Bellavista er mest kendt og temmelig dyr). Denne er også god -og meget billigere!

Champagne Comte de Brismand, Brut... 99,-

***** (5 af 5), Lidl, indtil 31.12., normalt 139. Smagt sidste år og fundet god -og så har den forresten her i 2019 fået guld i Berlns WeinTrophy. Smager som ok crémant og er til 99 nok den bedste af de billige Champagner. Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra HDC  (Heidsieck osv) lavet i Tours sur Marne. 

Cava Olivella Ferrari, Brut eller semi-seco... 49,- 

*** (3/5 til tilbudspris), Netto, indtil tirsdag 31.12. Hvad er der i navnet? Måske ved du allerede, at Freixenet fra Spanien (den med den sorte flaske!) sælger både prosecco og moscato spumante fra Italien? Så hvis du ser en cava med efternavnet Ferari, KUNNE du tro, at det var en spansk udgave af Italiens Ferrari. Men nej! Vinen ikke fra Ferrari (et bilmærke) eller Ferrari (brus fra Trento!), men er et undermærke til Perelada! Nedtur! Binn er ikke så slem, men mærket snyder, så den får kun 3*, selvom smagen måske er til 4*! 

Crémant Calvet, Bourgogne, Brut, rosé eller demisec... 50,- 

*** (3/5 til tilbudspris), Føtex, indtil tirsdag 31.12. Du får mig ikke til at sige meget pænt om disse vine -men prisen er lav og etiketten er flot -så vi sniger os op på 4*. 
      Til samme pris også Codorniu cava (4*), som formentlig i smag er mere behagelig end Calvet,  og Gemma's søde Asti (3*). 


     Netto og Lidl tilbyder Verdi, diverse typer brus med tilsat kulsyre, 25 (uden for karakter).  Jeg har aldrig smagt dem og har heller ikke lyst. I Bilka kan du får 4 flasker for 95. 

Et par gode tilbud fra Bilka

Dr Pauly Bergweiler, Riesling Trocken... 39,-

2018 Rhin***** (5/5), Bilka, indtil tirsdag 31.12.
En rigtig god vin til prisen, især lige nu -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, tør men med nydelig eftersmag.
Vinen kommer ikke fra Mosel trods den grønne flaske, selvom Pauly-Bergweiler (langt ude i familie med Prüm) ligger midt i den lille, men meget fotogene Bernkastel. 
       Druerne er dyre ved Mosel, så Pauly køber en markant billigere vin eller druer i Rheinhessen. Men vinen er stadig god -og et must til 40! Til samme pris også Riesling "Noble House", formentlig samme vin, blot med lidt sødme. Foretrækker den tørre vin, men det er min smag. 

Mâcon Azé , Burgondie... 59,-


2018, ***** (5/5), Bilka, indtil tirsdag 31.12. En hvid på chardonnay-druen fra kooperativ i det sydlige Bourgogne. Har ikke smagt denne vin i nyere årgange, men husker den som et positivt bekendtskab -let og frisk med ren aroma i den neutrale genre, som er så god til mad.