Søg i 1300 opslag:

28/12/2019

Brusende 2020, III: Champagne alternativer

Skal du have bobler, der glider lige ned, når du skal lære at sige 2020, er argentinske Trapiche næsten for billig. Jeg kan sagtens få et glas ned, men ikke mere. Til gengæld holder jeg meget af italienske Castelveder og franske Gíersberger, hvis jeg ikke vil ofre penge på Champagne. 


     Ellers har Lidl sat deres Champagne ned til 99 (og Comte de Brismand er ikke værst). Men den er for mig ikke så god som Castelveder eller Giersberger fra Salling's 3 kæder, Bilka, Føtex og Netto. Og husk lige et par flasker riesling og hvid Mâcon!

Trapiche sparkling, Argentina Brut... 40,- 

**** (4/5), Netto og Føtex, normalt 89, indtil tirsdag 31.12.

er lavet på chardonnay, semillon og den sorte malbec. Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Kunne bruge mere friskhed, men ok som partyvin. Og til 40 kr noget af et fund, derfor den fjerde stjerne.

Trapichevar pioner for Argentina og vi solgte vin herfrai 1970erne! Deres almindelige vin er ok (altså den til eksport!), men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have en del eg.  Forskellen er dog nok så meget bedre druer til vinen. Vinen gror højt 750-1000 meter over havet, lidt tættere på Andes bjergene, hvor klimaet er lidt køligere.

Føtex og Netto tilbyder til samme pris også oak cask vine (egelagrede): 
Rød Malbec  (*****, 5/5), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Let præg af eg.
Cabernet-sauvignon (*****, 5/5) er rigtig flot, rund og fyldig, ikke det store sus, men superb til 40. Kun smagt én gang (i ældre år). Men kan du se bort fra god Bordeaux, er det en ok blød, fyldig vin med frugt og krydderi til hverdagsbrug. Chardonnay (****, 4/5) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
      Netto tilbyder også Stellenhof, flere typer fra Sydafrika (4*, 35, god fylde, jævn smag) og Barefoot, californiske vine, flere typer (45 kr, 3-4*, kommerciel og kedelig). her vil jeg foretrække Trapiche. 

Giersberger, Crémant d'Alsace... 59,-

***** (5 af 5), brut, Bilka, norm 99-109, indtil tirsdag 31.12. (pris i Føtex 84,50). 
Giersberger er fra kooperativet i Ribeauvillé, Alsace. Ikke stor, men for mig så meget bedre end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og mange andre. Den behøver ikke være bedre, men Ribeauvillé laver sin vin selv, men GCF må købe næsten al vinen fra andre -som f.eks. kooperativet i Ribeauvillé. 

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af -ok til et glas til nytårstalen eller til kl. 24. 

Castelveder, Franciacorta, brut.... 99,- 

***** (5/5), Bilka og Føtex , indtil 31.12. -en gammel favorit, som jeg har drukket med glæde. Meget lig Champagne, nok lidt blødere. Franciacorta ligger mellem Milano og Verona og er et meget hypet område til brus i Italien (Bellavista er mest kendt og temmelig dyr). Denne er også god -og meget billigere!

Champagne Comte de Brismand, Brut... 99,-

***** (5 af 5), Lidl, indtil 31.12., normalt 139. Smagt sidste år og fundet god -og så har den forresten her i 2019 fået guld i Berlns WeinTrophy. Smager som ok crémant og er til 99 nok den bedste af de billige Champagner. Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra HDC  (Heidsieck osv) lavet i Tours sur Marne. 

Cava Olivella Ferrari, Brut eller semi-seco... 49,- 

*** (3/5 til tilbudspris), Netto, indtil tirsdag 31.12. Hvad er der i navnet? Måske ved du allerede, at Freixenet fra Spanien (den med den sorte flaske!) sælger både prosecco og moscato spumante fra Italien? Så hvis du ser en cava med efternavnet Ferari, KUNNE du tro, at det var en spansk udgave af Italiens Ferrari. Men nej! Vinen ikke fra Ferrari (et bilmærke) eller Ferrari (brus fra Trento!), men er et undermærke til Perelada! Nedtur! Binn er ikke så slem, men mærket snyder, så den får kun 3*, selvom smagen måske er til 4*! 

Crémant Calvet, Bourgogne, Brut, rosé eller demisec... 50,- 

*** (3/5 til tilbudspris), Føtex, indtil tirsdag 31.12. Du får mig ikke til at sige meget pænt om disse vine -men prisen er lav og etiketten er flot -så vi sniger os op på 4*. 
      Til samme pris også Codorniu cava (4*), som formentlig i smag er mere behagelig end Calvet,  og Gemma's søde Asti (3*). 


     Netto og Lidl tilbyder Verdi, diverse typer brus med tilsat kulsyre, 25 (uden for karakter).  Jeg har aldrig smagt dem og har heller ikke lyst. I Bilka kan du får 4 flasker for 95. 

Et par gode tilbud fra Bilka

Dr Pauly Bergweiler, Riesling Trocken... 39,-

2018 Rhin***** (5/5), Bilka, indtil tirsdag 31.12.
En rigtig god vin til prisen, især lige nu -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, tør men med nydelig eftersmag.
Vinen kommer ikke fra Mosel trods den grønne flaske, selvom Pauly-Bergweiler (langt ude i familie med Prüm) ligger midt i den lille, men meget fotogene Bernkastel. 
       Druerne er dyre ved Mosel, så Pauly køber en markant billigere vin eller druer i Rheinhessen. Men vinen er stadig god -og et must til 40! Til samme pris også Riesling "Noble House", formentlig samme vin, blot med lidt sødme. Foretrækker den tørre vin, men det er min smag. 

Mâcon Azé , Burgondie... 59,-


2018, ***** (5/5), Bilka, indtil tirsdag 31.12. En hvid på chardonnay-druen fra kooperativ i det sydlige Bourgogne. Har ikke smagt denne vin i nyere årgange, men husker den som et positivt bekendtskab -let og frisk med ren aroma i den neutrale genre, som er så god til mad.

27/12/2019

Brus til 2020, del 2: Champagne alternativer

Har du ikke altid drømt om den store vilde nytårsfest, hvor der er X-mange gæster. En levende fest, hvor alt kan ske. Det er måske mest sjov, mens du er ung -og ikke har så mange penge. Hvis du ikke har råd til den ægte vare til festen, er her et dusin af de bedste alternativer til ægte Champagne... 


De bedste crémant er Veuve Ambal fra Nemlig.com og Cave de Lugny samt den dyrere Laborde (begge fra Meny) -alle markant bedre end crémant'er fra industrifirmaer som GCF (Moillard, Calvet, Laugel) og Boisset (alle de andre), hvor etiketterne er flottere end indholdet.
      Blandt cava'erne er der frit valg! Tag bare den billigste, selvom Monistrol måske er marginalt bedre end de andre, mens Isidora muligvis er bedste prosecco og Fontanafredda den bedste søde moscato. Men jeg er ikke sikker, da jeg har været spærret inde hele julen og næppe kommer ud før i det nye år!

Crémant -Champagne-type uden for Champagne

I Spanien er det let -stort set alt hedder cava. I Frankrig er det lidt sværere: 
      Champagne kommer fra ét område (hundekoldt område nordøst for Paris) og alle andre vine på samme metode hedder crémant (+ nogle få med tilføjelsen "méthode traditionelle", som er Champagne-metoden). 
      Crémant skal lagres med efter 2. gæring på flaske i mindst 9 måneder (med bundfald, der giver aroam og længde i smag), før de må sælges -men de bedre (og ofte dyrere) lagrer 12-18 måneder 

Lestissac, Crémant de Bordeaux... 2 fl: 119,-

**** (4/5), Brut eller Demi-Sec, Kvickly og Coop.dk, indtil 31.12.
Dette skum kan ikke gøre nogen fortræd, men heller ikke begejstre. Nydeligt brus, let grøn, brut er bedst. Vinen er fra giganten GCFs Dulong, og GCF ejer også Calvet (som sælges af konkurrenten Salling-gruppen), og de to vine er formentlig identiske. Calvet har pænere etiket, så når den er på tilbud til 60, vil jeg nok købe den. Men i sidste ende foretrækker jeg en ok cava eller f.eks. Crémant fra Alsace eller Loire.

Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, ***** (5/5), Meny, indtil tirsdag 31.12.
Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.

 Veuve Ambal, Crémant de Bourgogne... 89,-

 (5/5), Nemlig.com, indtil 31.12, normalt 139. Sælges ofte også i Meny -til samme pris- og det er en af de bedste fra Bourgogne, når prisen er så lav som her. Positiv aroma med lidt modenhed, fint brus, ren og frisk, pænt brus, lang smag. 
      Ambal er specialist i crémant og ligger ve Beaune. Huset har dog et stort domæne i Hautes Côtes og tæt på Champagne, som er basis for vinene (men det meste købes ind). Huset er stadig ejet af familien efter enken Ambal, der førte huset til tops sidst i 1800-tallet.
     Nemlig.com sælger crémant d'Alsace fra coop, Saint Éloi (79, 4*). Nydelig crémant, men ikke top.
     Du kan i Coop's butikker købe crémant fra Moillard (Bourgogne) og Laugel (Alsace) til 69 (3-4*). Jeg smager dem jævnligt og har aldrig været begejstret. Dårligt køb sammenlignet med ovenstående.

Noélie Laborde, Crémant de Bourgogne... 110,-

 ***** (4/5), Meny, indtil 31.12. Kun smagt to gange -for flere år siden- men mon ikke den holder? En rigtig god crémant, positiv aroma, en vis elegance og god, sprød friskhed og fine bobler. For mig en smule bedre end Lugny, men egentlig ikke bedre end Ambal, så det er 5 små stjerner. Vinen laves for Meny af Knud Kjellerup, der grundlagde Østjysk Vinforsyning, indtil det blev solgt til Scanwine (og siden købt ud herfra af medarbejderne).

Prosecco -brus på den simple, enkle måde 

Prosecco laves stort set udelukkende i de nedre Alpeer nord for Venedig med hjerteområdet omkring Conegliano Valdobbiadene (de bedste sælges under dette navn uden at nævne ordet prosecco). Den laves ikke på den traditionelle Champagne-metode, da vinen ved denne lagring mister frugt og charme. Stilen er fuld skrue på charme og ligefrem gåpåmod. 

Prosecco Extra Dry "Isidora", Spumante... 50,-

**** (4/5), Superbrugsen, indtil 31.12. I skumvinenes verden er alt vendt om! "Dry" (Sec) er alt andet end tør, mens "Extra Dry" betyder let sødme. Det er ok med prosecco, for den svage sødme giver vinen lidt frugt Denne eer rimeligt god -til en fair pris.  

Prosecco Extra Dry, Spumante... 59,-

**** (4/5), Lidl (hyldepris). Slet ikke ringe, selvom den komemr fra discountmarked. Kun smagt den få gange (men bruger den ofte til Aperol spritz!).

Cava -den billigste vin på Champagne-metoden

Cava er det største område for mousserende vin, som dækker en stor del af Spanien. De fleste cava'er laves tæt på Barcelona, men derfor kan vinen eller druerne sagtens komme fra marker nær Sevilla eller Alicante -for Cava dækker stor del af Spanien! 
      Det største hus er Freixenet, hvis Cordon Negro fik cava-salget til at eksplodere. Vinen gør ingen fortræd og er ok køb til 55 (4*, Nemlig.com). 

Gran Baron, cava, flere typer ... 40,-

brut ***** (5/5), Semi-Seco og alcoholfree ***, Coop.dk, Superbrugsen, Kvickly, indtil 31.12., norm: 78,-
Brut er absolut drikkelig. Men du får mig ikke til at kalde den god -og de 5* er for prisen! Pænt brus, behagelig frugt, tør (Brut), men med let sødme til sidst. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden)- 

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 3 fl: 129,- 

(= 43 kr/fl), Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco *** (3/5), Superbrugsen. Denne brusvin er perfekt til Nytår på et stramt budget -for det er ikke Champagne eller bare  crémant. Men til 43 kr får du meget vin! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!"       Det passer glimrende til denne vin, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad min datter kalder "børne-Champagne".  Coop og Kvickly sælger denne uge Gran Baron til 40, men faktisk er Serra sjovere i kraft af sin unge frugt. 

Cava Marqués de Monistrol, brut, rosé... 45,-


***** (5/5), Meny, indtil 31.12. Fås også som Demi-Seco (gemmes). Et andet af de store firmaer. Den hvide er helt ok, ikke smagt rosado. 

Arestel, Sant Sadurni d'Anoia... 45,-

***** (5/5), Lidl. Den koster €5 i Tyskland -så her kan det ikke betale sig at brænde benzin af! Lavet af ARSA, der leverer cava til Lidl i hele Europa. Slet ikke ringe, men som mangeårig etikette-fetichist finder jeg etiketten en skændsel. De burde konsultere danske designere for en pæn etiket. På etiketten står "Metodo Tradicionál" -et andet ord for Champagne-metoden. Meget ung og frisk stil, ikke knastør.

Asti -sød italiensk med sød drueduft

Druen moscato (muscat på fransk) er en herlig drue med søde bær og en rig aroma af sød frugt. Den laves til vin omkring Asti med gæring på tank -ikke flaske som cremant eller cava- og tappes ung, for med denne drue er længere lagring af vinen en forbrydelse, ikke sund fornuft! Metoden kaldes cuve close. 

Fontanafredda, Moscato d'Asti... 3 fl: 129,-

***** (5/5), Coop.dk, Superbrugsen, Kvickly, indtil 31.12.
Superbrugsen tilbyder Asti Spumante Fontanafredda (50 kr, 4*). Der er mere brus i denne, men jeg foretrækker den billigere moscato, som i reglen er lavet af bedre druer.

Lidl tilbyder Allini Asti (35, 4*), Meny og Bilka tilbyder Asti (og Prosecco) fra Martini (49,95, 4*), men jeg er meget glad for Fontanafredda.

Superkøb i rød og hvid fra Meny

3 flotte hvidvine og 2 rødvine til 100,-, hvis du vil have andet end brus nytårsaften: 


Sancerre, Domaine Côtes des Blanches... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. En ekstremt lav pris for Sancerre i dag, og vinen skal endda være tappet på vingården. Bør være klassisk sauvignon, som også har fået pæne ratings af gode kritikere. Ikke dybde som god Chablis, men Sancerre er sin egen med intens aroma, let og sprød
Sancerre laves af druen sauvignon i hjertet af Frankrig ved floden Loire's øvre løb. Et køligt, tørt klima og mineralsk jordbund giver en let, sprød tør hvidvin, der i reglen drikkes ung. 


Pouilly-Fumé, Domaine Lebrun... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. Jeg har fornemmelse af, at denne Fumé fra 150-årigt familiefirma er bedre end Sancerren. Men det er kun fornemmelse, for jeg har ikke smagt vinen. Men kan se, at prisen i hjemlandet Frankrig hos WineandCo eer € 15 (113 kr), så 100 kr er et fund til prisen. 
Pouilly ligger over for Sancerre ved Loire og ligner den i et og alt. Måske kan vinen være en anelse blødere og fyldigere. I 1980erne var Fumé dyrest, i dag er Sancerre i reglen dyrere. Sådan svinger moden. 


Chablis, Union Viticulteurs (Chablisienne)... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. Endnu et mærke fra det store kooperativ i Chablis. Ikke smagt denne cuvée, men den burde være ok, og så er prisen god. Jeg køber nødigt Chablis til 100, for den er i reglen tappet langt fra grostedet -så der er risiko for falsk vin. Men denne er tappet på vingården i Chablis -og det giver tryghed. 

Ch. Bardoulet, Grand Cru St. Émilion... 99,95

***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12. Ikke smagt, men den lover rigtig godt, St. Émilion fra Jean Petit, en respekteret avler på gode skråninger. 85% merlot, skal også være lagret et år i eg, loves det. 

Faustino I "75", Rioja Gran Reserva... 99,95

"75" 2008 Rioja***** (5/5), Meny. indtil tirsdag 31.12.
Jeg har før anbefalet Faustino's Gran Reserva som en god gran reserva til en rimelig pris. Denne er også fremragende med sin rige bouquet af tobak og cigar og solide fylde og fløjlsagtige, pænt lange smag med noter af rød frugt. 
      Etiketten hylder ejerens 75 års fødselsdag og skal være noget særligt -bl.a. med 8% graciano druer og 25 måneder i eg. Men... Synes nu den smager som den normale "Gran", men det er nu også superflot til prisen! Og så har vinen fået et år mere på flaske end de normale "Gran"er! 

25/12/2019

Brus til 20erne del I: Masser af Champagne

Sådan var det osse i 90erne! Der blev drukket Champagne ved enhver lejlighed, tænkelig og utænkelig. Sådan var det i 1890erne og sådan i 1990erne. Sådan var det i 1920erne. Og nok også i  2020erne! 

      Så du må ud og finde Champagne. Her er et par tips, hvis du ikke har været så klog at have kælderen fuld af Champagne til den kommende uge! 

Som Mme Pompadour sagde: "Champagne er den eneste drik, en kvinde kan drikke for meget af uden at miste sin skønhed!"
Mens Napoléon lakonisk sagde: “Når du sejrer, fortjener du Champagne. Når du taber, behøver du Champagne”.
      De små fine bobler i god Champagne går direkte i blodet. Du får virkningen omgående og slipper for den kedelige fornemmelse, som du kan møde med julefrokosternes øl og snaps -at opdage, at du har fået for meget!
      Champagne laves i det køligste store vinområde i verden, knap 2 timers kørsel nordøst for Champagne. Druerne er her modne ved ret lav alkohol, typisk ca. 10% alkohol. Den færge vin tilsættes sukker og gær og tappes. Alkoholen stiger til ca. 12%, mens der er dannet en masse brus, som er fanget i flasken -detfine brus, som får lov at modne i flasken 1-2 år, men ofte længere...

      Det bedste køb er Brismand fra Lidl til 99, de bedste vine er Canard-Duchêne Vintage (229, 5*), men prøv også Bissinger's 1.Cru (169, Lidl) og Canard's Blanc de Noirs (249).

Champagne Comte de Brismand, Brut... 99,-

***** (5/5), Lidl, indtil 31.12., normalt 139. Smagt sidste år og fundet god -og så har den forresten her i 2019 fået guld i Berlins WeinTrophy. Smager som ok crémant og er til 99 nok den bedste af de billige Champagner. Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra HDC (se under Bissinger) og lavet i Tours sur Marne. 
    Eneste minus er, at normalprisen på ét år er steget fra 125 til 139 kr (i tid, hvor Champagne-prisen har været stabil), men stadig koster 12,99€ i Lidl (knap 100 kr) syd for grænsen. Den er lige så god som god crémant, men bestemt ikke bedre. Superkøb til 99. 

Champagne Béchet... 139,-


*** (3/5), Superbrugsen. Ikke smagt, men jeg har smagt Chaudron fra samme stald, som sælges regelmæssigt til samme pris. Og det eneste gode ved den er prisen. Og det selvom vinen kommer fra firma i Verzenay (berømt Grand Cru), ejet af same familie i 7 generationer. 



 

Champagne Louis Laurent, Brut eller demi-sec... 129,-




**** (4/5), Irma og Coop.dk (her ved køb 6). Et andet undermærke, som aldrig har begejstret mig, men kan se, at den fik 4 glas af Politiken sidste år. Slet ikke så ringe for en sekunda-Champagne, så jeg bør nok give den en chance igen. Irma's pris er gældende fra 27-31.12.




Champagne Bissinger "1.Cru", Brut ... 169,- 


***** (5/5), Lidl. Jeg har altid kaldt vinen "Bisse" -som rigtig mange Champagne huse har kælenavne -Bolinger er Bolly, Jacquart er Jacky og Bonnaire er Bonny! En rigtig god Champagne til en meget rimelig pris, god ros fra Which?, den engelske udgave af Tænk, forbrugernes magasin, hvor den blev placeret højere end Moët og Piper-Heidsieck. 
       Det sære ved Bisse er, at der er præcis 0 ansatte i dette hus, der har en omsætning (2018) på knap 2 milliarder kr! De løber sgu stærkt, de ansatte. Selvom der ingen er!

      Årsagen er banal -Bisse er et mærke fra firmaet Heidsieck Monopole, som igen ejes af HDC alias Vranken-Pommery, som i dag er det næststørste hus i Champagne (efter Moët, men foran Lanson og Laurent-Perrier).

      Huset slog sig op så sent som i 1970erne med mærker Demoiselles (som så meget fornem ud, men var ret billig (også i smag). Siden gik det stærkt, og de har overtaget det ene kendte mærke efter det andet, bl.a. Pommery, Charles Lafitte og altså Heidsieck.

      Huset ledes af Paul-Francois Vranken, som assisteres af datteren Nathalie Vranken (foto), som faktisk står som leder af Bissinger.

Champagne G.H. Martell, Premier Cru... 199,-


**** (4 af 5), Nemlig.com. Martell har ikke noget at gøre med et firma i Cognac, men var lille vingård i Avenay, som i 1979 blev købt af familien Rapeneau, som er specialist i "BOB", dvs. købers (billige) mærker. Martell er blevet hovedmærke for Rapeneau, og denne er ganske udmærket og en klasse over de fleste til prisen. Den er lavet af druer fra de bedste vinbyer, men ikke nødvendigvis 1. pres af druerne -og vinen er da ikke helt som god 1.Cru! Men godt køb til denne pris. 

Champagne Canard-Duchêne, Brut ... 199,- 

Brut eller Rosé, **** (4/5), Demi-Sec *** (3/5). Kvickly,  indtil tirsdag 31.12.
Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne, som netop i 2018 fejrer sin 150 års fødselsdag.
Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som allerede ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier. 
Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som købte vin af familien Canard sidst i 1800-tallet. På markedet kan du også købe en sabel, for Canard har ry for at være en Champagne, som man sabler, dvs. fjerner toppen med en sabel! Jeg foreslår dog, at du forener dig med et medlem af garderhusarerne! 
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. 

Champagne Canard-Duchêne, 2012 Vintage... 229,- 

Brut, ***** (5/5), Kvickly, indtil tirsdag 31.12. Formentlig den bedste af Canard vinene. Kun smagt i ældre årgange. Finere brus og mere aroma og længde. '12 er nu 6 år gammel og er nok flot allerede, selvom et år mere nok kun vil gavne.

Champagne Canard-Duchêne "Charles VII"... 249,- 

Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Rosé, **** (4/5), Kvickly, indtil tirsdag 31.12. Engang var dette en top-cuvee, og flot ser den ud. Men vinene skiller sig ikke ud. Jeg har med glæde drukket den fyldige "Noirs" på sort pinot lavet som hvidvin. Rigtig god.

Champagne Defontaine, Brut Magnum ... 275,- 

*** (3/5), Lidl  Som Juhlin skriver (i 30000 Champagner) -"har Burtin en rolle i Champagne -at bruger druer og saft, ingen andre vil bruge til at lave Champagne overkommelig i pris". Huset er det 3. største i Champagne med pænt over 11 millioner fl/år. Deres mest kendte mærke er Lanson samt Alfred Rothschild, men ialt har huset 200 mærker. Så hvis du ser et mærke, ingen kender, er den ofte herfra!
Der står Premium etiketten, men ord er billige. Magnum koster 25€ i Lidl Tyskland (= 188 kr), så 275 er for høj en pris. Ikke smagt, og jeg synes også en magnum er lidt voldsom for en sikkert uskadelig, kedelig vin.

21/12/2019

Rioja og Argentina -glædelig jul!

Nu har jeg anbefalet lidt italiensk fra Bilka, men Føtex kan også -men her er Baron de Ley det bedste køb sammen med argentinske Salentein. 

Baron de Ley Reserva er en moderne, kommerciel Rioja, som vil tiltale alle -i ordets bedste forstand. Salentein's malbec er en mere seriøs vin med større dybde -og i sidste ende måske, takket være tanninen og frugten, bedre til den klassiske julemad, mens pinot er et valg, der kan vise sig inspirerende. Men hvor ikke prøve dem alle tre? Og server dem kælderkolde. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,- 

2015, ***** (5/5), Føtex, indtil mandag 23.december. 
En rigtig god moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft -faktisk en overraskende god ledsager til juleanden.. Imponerer til prisen. Ley er stor bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. Samem ejer som Coto, som ses i Rema1000 -så koster vinen 100 kr i Føtex eller Bilka, så kør over i Rema, hvor vinen i reglen er billigere -bare ikke lige nu! 

Samme vin sælges af Netto (samme ejer!) til 65, så her er Netto ikke billigst! 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 


rød malbec, cabernet-sauvignon *****, 5/5), pinot noir (****, 4/5), hvid chardonnay (***** 5/5), Føtex, indtil mandag 23.december, normalt 158,67
Til julemaden tror jeg faktisk at den røde pinot og malbec er bedst. 
     Jeg havde ikke tid til at besøge Salentein, da jeg var i Argentina første gang, men jeg så den imponerende bygning på afstand -og ærgrede mig. Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og  har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 
     Men har smagt vinene -bedst er de røde:
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er en af de bedste jeg har smagt. Lidt syltetøjsagtig, men med gode toner i næsen, fyldig og blød. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
      Salentein er for mig sjovere at drikke og bedre end Gnarly Head (flere typer, 4*, Bilka indtil 23.12.)

2015 Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru ... 99,-

2015, norm: 158,67, ***** (5/5), Bilkaindtil mandag 23. december
Denne vin er ikke så god til julemaden som vinene herover, men til gengæld er det måske en bedre vin -især om et par år. En glimrende Saint Émilion i stort år til en lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var lige så høj for 30 år siden (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk merlot med liden eg men god frugt. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Bilka og Føtex sælger også Bordeaux "Grand Vin" til 149 (normalt 199), frit valg mellem Margaux og Pauillac. Etiketterne er flotte, og vinene er tappet på ejendommen, men slottet selv lægger ikke navn til vinene, som sælges til Salling af Ginestet. Årgangen varierer, men er ofte 2014 (4* af 5).  Gode at nyde nu og de kommende par år, men vil hellere købe Moulin herover

20/12/2019

Julevinen VI: Brunello & Amarone på tilbud

Italien er med Amarone og Brunello stensikre deltagere i kapløbet om årets julevin. Men faktisk er Ribera del Duero (bedste køb) også særdeles egnet, som også den fine Bolgheri. 


Amarone bliver aldrig min favorit (finder den i reglen for énsporet med sin frugtsødme og ofte også sukkersødme), men jeg har  pæne ord at sige om Corte Manara, som leverer god Valpolicella (var også glad for Ripasso'en).
      Men glem ikke de hvide vine fra Wachau. Østrigsk veltliner og riesling er herlige vine, som har syre, aroma og sprød tørhed. Disse er bedste køb til 75.

Bilka giver 40% på italiensk vin i dag og lørdag 21. december, baseret på normalpris, dvs. ikke vine på tilbud. De hvide er ikke sjove, og alle de mosserende er allerede på tilbud! Det bedste bud med 40% er disse to brunello vine:  

Brunello, Poggio Forte, Montalcino... 119,40

***** (5/5), Bilka, normalt: 199, set i 2013, indtil lørdag 21. december. 

Brunello er sjældent den perfekte julevin, da druen sangiovese/brunello i reglen giver den en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Men netop garvesyren giver også et modspil til al sødmen fra sovs og gelé! Og vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds. 
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio i stor årgang som 2013. Vinen er fremragende køb til denne pris. 


Brunello "Camigliano", Montalcino.... 155,20

***** (5/5), Bilka, normalt: 258,67, set i 2013, indtil lørdag 21. december. Meget dyb, intens aroma, kraftig, fast og lang, blødere efter nogle minutter i glasset. Flot nu tl julemaden, men giv den 2-4 år -hvor den vil være perfekt til en bistecca fiorentina, grillet T-bone steak. 
Vingården er begyndt at lave rigtig flot vin. Druen er sangiovese -samme drue som Chianti- men i en særlig afart "grosso", lokalt kaldet brunello. 2013 får 2 glas i Gambero Rosso, men 2014 er måske endnu bedre. 

N.B: Et endnu bedre køb er samme vin på 1/2 flaske: 99 -40% = ca. 59! Og praktisk størrelse, hvis man er to -og måske vil prøve 2 forskellige vine! 
Brunello Campogiovanni er også god, nok lidt lettere og blødere end Camigliano (249 -40%, 4*, Bilka). Sælges også i Føtex til 169 (4*, indtil 23,.12.). 

Server vinen kælderkold

Brunello er sjældent den perfekte julevin, da druen sangiovese/brunello i reglen giver den en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Men netop garvesyren giver også et modspil til al sødmen fra sovs og gelé! Og vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds. 
      Netop temperaturen er vigtig for at få det bedste ud af vinen. Stuen kan være varm juleaften, og det vil være synd at servere nogen rødvin ved 22-23 grader. Har du ikke vinkøleskab, så stil vinen uden for 2-3 timer. Vinen vil være omkring 16 grader, og du vil opleve en friskhed i vinen, der står godt til den fede and og sauce! 

Altos de Tamaron, Ribera del Duero... 44,50

2018, bedste køb + ***** (5/5), Bilka, normalpris 69, partivare. Vel egentlig ikke bedre end Toro fra samme vinhus. Men Ribera del Duero er altid dyrere -ofte med rette- og denne vin har også en flot frugt og rund kraft, der sikrer 5 solide stjerner. Dens ungdom gør den meget egnet til en juleaften på budget. 
Felix Solis er et af Spaniens 2 største vinhuse,  grundlagt 1952 i Valdepeñas. Det mest kendte mærke er Viña Albali. Men i 2002 grundlagde huset Pagos del Rey, som skulle være bedre vine -men stadig til lav pris- i mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.

Bolgheri 2016 "Turaia"... 99,50 

***** (5/5),Bilka, normalt 129, partivare. En del vil føje Bolgheri til listen over Italiens bedste sammen med Brunello og Barolo.
FotoOmrådet ligger nær Livorno ved kysten i Toscana, modsat  historiske vine som brunello og nobile, der ligger inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri.
Turaia er ikke Sassicaia, men en god Bolgheri og et topkøb til under 100, mens Sassicaia koster op mod 2000! Derfor er denne vin rigtig spændende, især da 2016 er fremragende årgang. Solid fylde, positiv frugt, lang smag uden at blive overdøvet af tanniner. Flot nu, men nok værd at gemme 2-3 år. 
Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri i reglen blødere og kraftigere i smagen. Vinen laves ofte af druen cabernet (dvs. krydderi og solbær), jævnligt suppleret med merlot og sangiovese druerne. 

Corte Manara, Amarone Valpolicella... 149,- 

***** (5/5), Bilka/Føtex, indtil mandag 23.december
Vinen får 5 små stjerner gr høj pris. Manara er en god vingård i Valpolicella, som er lige et par nøk op fra le Arche og Lamberti. Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16%), med koncentreret bær, ganske elegant og med kun meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften. 
      Vingården Manara er familieejet siden 1950 og ledes af 3 brødre med 11 hektar i Classico området. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i 40-60 dage før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. Bilka reklamerer med 6 glas i Politiken -men det er 4 år siden, vinen fik 6 glas, formentlig i anden årgang.
      Men flot er den -en tand bedre end Righetti's amarone (249 for magnum, 4*, Bilka).

San Felice il Grigio, "Gran Selezione"... 149,- 

Chianti Classico Riserva, **** (4/5), Bilka/Føtex, indtil 23.december
Måske den bedste Riserva fra det store gods San Felice, som kommer fra 3 parceller med særligt god vin. Ret dyr, men flot vin -den havde fået 5 glas til 100 kr.
Nogle vil sætte Poggio Rosso højere -og Gambero Rosso selv har givet den "almindelige" Grigio (en tand billigere end denne "Gran") 3 glas, mens den dyrere "Gran" må nøjes med 2 glas.
San Felice, der også er hotel, restaurant mv, ligger i den sydlige del af Classico-området og ejes af den schweiziske forsikringsgigant Allianz. Der er investeret store summer i vingården, som ejer 140 hektar, men også køber vin udefra til den almindelige Chianti mv.

Domäne Wachau "Himmelstiege".... 75,- 

Grüeer Veltliner og Riesling Federspiel, Bedste køb***** (5 af 5), Bilka, indtil 23. december


Begge vine er glimrende -her og nu er den grønne Veltliner nok bedst, lidt mere åben, rund frugt og fylde, pæn længde, men Riesling vinder sikkert med et år eller to, men er endnu præget af markant syre. 
      Vinene kommer fra den udmærkede coop i Dürnstein i Wachau, med Kremstal det nok fineste område i Østrig. Dürnstein er alles drøm om en malerisk lille by ved Dona. Husene synes konstant tæt på at falde i floden, mens byen klynger sig til bjerget (som krones af borgruin, hvor Richard Løvehjerte sad som gidsel nogle år, indtil England havde skrabet en løsesum sammen!).
"Himmelstigen" var oprindelig et ganske lille, ekstremt stejlt vinbjerg nær byen. Men i dag bruges navnet som mærke til vine fra andre vinbjerge i det lille område. Gode vine og godt køb.