Søg i 1200 opslag:

12/08/2019

Til forsvar for Bordeaux

Mange af mine venner har set sig sure på Bordeaux: "Den er for dyr!" og "En lille, sur vin". Jeg er selvfølgelig lodret uenig! Og så er der jo en årsag til, at Bordeaux gennem århundreder har været anset for ét af de to største vinområder i Verden. Det andet er hverken Napa eller Sydafrika -men Bourgogne! 

Men der er også andet end Bordeaux -så til sidst anbefaler jeg italiensk, Rhône og en flot Portvin! 

Ja, Bordeaux er tør modsat de sødladne vine fra "Den ny Verden", men stramheden giver vinene en struktur, som gør vinene perfekte til mad (letter fordøjelsen!) og arbejder sammen med en forfinet frugt med både sødme og syre, der -efter nogle år på flaske- giver vinen en flot bouquet og en elegance i smagen, som oversøisk vin slet ikke kan matche.   

       Der er ikke varmt i Bordeaux. Vi er godt nok ved den 45. breddegrad, lige så langt mod syd som Hermitage i Rhône og Norditalien, men Bordeaux vender ud mod det kolde Atlanterhav, og det giver et anderledes vådt, køligt klima -som druerne cabernet og merlot elsker. 
       Disse druer bryder sig ikke om det tørre, varme klima i USA og Australien, så her må man kunstvande og ofte høste om natten for at få et klima, der KAN minde om hjemegnen Bordeaux. Men stadig er det vine med en "varmere" stil. Men af og til skulle du prøve originalerne -de er ikke så ringe. 
      Prisen på Bordeaux er faktisk særdeles rimelig -hvis du ser bort fra Top 100. 
      Bordeaux har ikke mindre end 125.000 hektar vin -det samme som hele Australien- så der er masser af Bordeaux, som måske ikke er Pétrus eller Lafite (foto) men til gengæld fås til en anderledes rimelig pris! 
 (alle vinene er aftappet på slot). 

Carmel Mingot de Haux, 1. Cotes de Bordeaux... 3 fl: 129,-

2015/16, ***** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 15. august 
Til 43 kr flasken er vinen noget af et fund! Carmel de Mingot var i 1600 tallet navnet på et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag er del af Haux. Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog ganske udmærket. 
      Vinen er et af mærkerne fra det danskejede Haux i Bordeaux, dog ikke slottets bedste vin. 
      Slottet blev købt i 1985 -snart 35 år siden- af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag desværre kun eksisterer som et af mærkerne under Kjær & Sommerfeldt. Slottet blev siden et selskab, som ejes af 3200 vinelskere. 
      Den daglige leder Peter Jørgensen (foto, her foran slottet) døde for et par uger siden, men broderen Flemming er stadig aktiv på et smukke slot, hvor jeg har haft fornøjelsen af deltage i et par af slottets berømte middage. Vil du på vingårdsferie, har slottet 7 ferieboliger!

Ségut, Haut-Médoc, Cru Bourgeois ... 2 fl: 129,-

2014/15, **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 15. august (fås også i Coop.dk til 149). 

Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men frugt nok til, at den er værd at gemme 4-5 år. 
Familien Segur var fra ca. 1700 måske den mest berømte vinfamilie i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede dog andre vingårde, bl.a. denne, som de ejede fra ca. 1600 og indtil den franske revolution, hvor den blev solgt på auktion.   

en god, typisk Médoc, som har ligger hos Coop, men nu fås i den store årgang 2015.  
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg har altid fundet etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!


Liversan, Haut-Médoc.... 75,- 

2013/14 Cru Bourgeois, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15.august 
Liversan ligger ved bæk med navnet Lafite -og der er blot 3 km til Lafite-Rothschild, en vin til 2000-3000 kr. 
    Derfor er Liversan et fremragende køb. Vinen er en pæn klassisk Médoc med frugt og stil. Ikke en fadbamse, men afrundet, med positiv duft og god længde.  Set i årgang 2013, men mon ikke 2014 er på vej. Den er bedre... 
Slottet ejes af Lapalu, som også ejer Patache d'Aux (Philipson, men generelt er Liversan bedre). Engang ejet af fyrst Polignac, ikke så tosset! 

Marcadis, Lalande de Pomerol...  109,-

2016, **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 15. august 
Mørk, kraftig, masser af karakter -men kræver nok 2-3 år i kælderen. Slottet er andenvin  fra et af de bedste slotte i området og er faktisk lige så god som en god del Pomerol -og du får ikke Pomerol af denne klasse til under 200. 70% merlot, 30% cabernet.  

Men der er andet end Bordeaux: 


Barbera "Fontanafredda", Alba....  50,- 

2017, ***** (5/5), Coop.dk 
Lidt let for barbera, men positiv duft, fyldig og ligefrem. Kan gemmes et par år, men det behøves ikke.
Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af kongen af Sardinien, som få år senere blev konge af Italien, den nye stat. Der var dog ingen vin dengang på de 54 hektar, som fulgte med ejendommen.
Som skikken var, blev kongen gift med en fjern kusine (datter af kongen af Østrig, områdets stormagt dengang) , som skænkede ham en masse børn, men ikke så meget mere. 
Hans sande kærlighed var "la Rosa", som han blev gift med efter hustruens død. Hun mindes i dag i vingårdens Barolo "la Rosa".
Vinen kom først 20 år efter. I mange år var vingården ejet af et amerikansk hus, som solgte det til en bank i Siena. 

Gigondas "Auguste Bessac".... 99,- 

2016, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15.august 
En temmelig god Rhône, slet ikke i klasse med de bedste -men til 100 kr et excellent køb! Mørk, kraftig, lidt rå i starten, men blød i slutningen og med herlig krydret frugt
Gigondas (udtal s'et!) er en af de store vine fra Rhône, ikke ulig Châteauneuf, men i reglen med lidt mere nerve og friskhed i frugten. Jeg finder den ofte bedre. 




Rozès Vintage 2013 Port.... 129,- 

**** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 15.august. En letvægter i Vintage Port, men meget behagelig og drikbar allerede nu -god til oste og desserter, gerne med rød frugt eller chokolade. Nydes kølig. Kan også gemmes 5-10 år på flaske, men den er svær at modstå lige nu! 
      Huset ejes af det franske Champagne-hus Vranken, som også ejer bl.a. Pommery og mærket Listel.