Søg i 1200 opslag:

17/08/2019

Superfrisk grøn vin lyser op hos Netto

Portugal's Vinho Verde er måske det mest kommercielle brus, som aldrig er blevet et hit i Danmark. Modsat Italien's Prosecco, som i reglen ikke er så god som den grønne vin, som i reglen er dyrere -men er blevet et hit!
Måske et tegn på, hvad Italien kan og Portugal ikke kan! 


Jeg kommer ofte i Netto, men køber i reglen aldrig vin her. Synes simpelthen, vinene er for kedelige -det er rigtig Netto-vine, billige og ude af stand til at gøre en kat fortræd!
      Men i denne uge er der 2-3 rigtig gode køb: For mig er Avaleda ugens vin, fulgt af den lyserøde Tamaron -og med Lindeman's pinot noir som outsider.

Avaleda, Vinho Verde... 39,-

2018 Ribera del Duero, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 23. august (partivare)
Lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, men tør og ren -Portugal's grønne vin er i reglen et godt bekendskab, og denne er ingen undtagelse -og tilmed et godt køb.
     Foto: Avaleda er et smukt slot og en stor vingård -og denne kommer formentlig fra druer købt udefra!- som ejes af Sogrape, Portugals suverænt største vinhus, som startede med Avaleda, men har tjent deres formue på Mateus Rosé og brugt den på opkøb af andre vinhuse som Sandeman, Offley, Ferreira og rigtig meget andet.
      Med så store mængder er kvaliteten ikke i top, men jeg finder stadig Avaleda god -af og til bedre end mange vine til langt højere pris -måske fordi Sogrape har både gode vinmagere og den nyeste teknologi, noget, som desværre ikke er så udbredt i Portugal.

Vinho Verde -den "grønne" vin

Historisk har vinen mest været rød og så sur, at kun de indfødte kunne vænne sig til den! Men for 50 år siden var Avaleda med til at modernisere den rustikke vin, som i dag er let og hvid, med frisk syre og ren aroma.
      Området ligger mellem Oporto og grænsen til Spanien, hvor området hedder Galicien, men laver stort set samme type vine med navne som Rias Baixas. Den bedste drue er i begge områder Alvarinho (i Spanien Albariño), men de mest udbredte druer er Loureiro og andre, som bruges til denne vin.
      Klimaet er identisk -køligt, vådt kystklima, som giver et stort udbytte, men ret lette vine, som dog har god syre fo en vin i lande, hvor syre kan være mangelvare.

Altos de Tamaron, Rosado... 39,-

2018 Toro, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 23. august, fås også i Føtex til samme pris.
Jeg har ikke mødt denne før, men en Ribera til 39 er lidt af et fund -og en rosé er en sjældenhed! Noget stærk, men nydelig duft, tør, men blød -meget anvendelig både til mad (også ret krydrede retter) og alene.
Tamaron er en af serierne fra Pagos del Rey, som er ejet af Felix Solis, et af Spaniens største firmaer, specialiseret i ok vin til lav pris. De leverer vine til flere kæder, bl.a. Albali og Diego de Almagro, der bl.a. kan findes i Sallings kæder. P.S: Skrev i går, at vinen var fra Ribera del Duero, men ved nærlæsning kan jeg se, at vinen er fra Toro (i andre lande er den Ribera!). 

Lindeman's Pinot Noir "Bin 99"... 39,-

Australia, **** (4/5), Netto, indtil fredag 23. august (partivare)
Jeg har ikke smagt denne pinot, så karakteren er temmelig usikker -giv den en chance! Smager den bar en smule af pinot -dvs. ikke for krydret og med ren bærduft- er den rigeligt 4* værd.
Lindemans var engang et af de fine huse, men navnet bruges i dag mest til billigvine af ejeren, Treasury (som også står for bl.a. Penfold's, Wynn's osv).

Vigneti del Sole, Bardolino... 40,-

2017/18, **** (4/5), Netto, indtil fredag 23. august.
Middel farve, ren frugt i duft og smag, let og tør -en af de bedre vine i Netto's faste sortiment, som kommer fra byen af samme navn ved bredden af Garda-søen (for mig en af de smukkeste søer i Verden!).
Foto: Byen er ekstremt turistet, men der er naturligvis en årsag til, at folk flokkes her -byen er meget malerisk. At sidde på restaurant nær søen og se solen gå ned er alle turisterne værd.
Vigneti del Sole er en serie vine fra GIV's afdeling i Lazise ved Garda-søen. som også ejer bl.a. Lamberti, Santi og Bolla. GIV ejer vinhuse i hele Italien, bl.a. Melini Chianti og Bigi i Orvieto.
Til samme pris også hvid Soave (4*) og Rosato Puglia (3*). Serien er fast i Netto til en smule højere pris.

Selaks, Sauvignon blanc, New Zealand... 60,-

2018 Marlborough, **** (4/5), Netto, indtil fredag 23. august.
Jeg indrømmer gerne, at jeg har en lille svaghed for denne vin, da jeg i mine unge dage (1980erne) var med til at introducere Selaks, som leverede, hvad jeg tror, var de første New Zealand vine i Danmark.
      Dengang var Selak stadig ejet af de kroatiske stiftere, og vinene var lavet på de druer, der dengang groede i New Zealand, især müller-thurgau! Sauvignon og chardonnay kom først til i 1990erne -så ung er vinindustrien i New Zealand. I dag er Müller væk! Og i dag er Selak's ejet af Costellation, som også ejer Kim Crawford (oftest lidt dyrere, men i smag næppe til at skelne fra Selak's).
      Typisk Selak's -tør (men ikke så tør), aromatisk, men diskret, middel fyldig, let citrus og syre -en god anvendelig vin, som dog ikke kan måle sig med vinene fra private domæner.