Søg i 1200 opslag:

28/08/2019

Bilka sælger ud af sommervinen

Bilka sælger ud af det vinøse guld! Jeg overdriver lidt, men for dem er sommeren forbi, så hylderne skal tømmes for rosé og hvid og lidt rød også. Derfor flot tilbud på italiensk og spansk hvid og rosé -og en tysker!- samt to flotte italienere, hvor den normalt kostbare Bolgheri er et "must" til 69. 

Priserne gælder indtil videre -formentlig udsalg. De bedste køb for mig er: 

Baron de Ley, Rioja, hvid eller rosé... 39,-

2018, ***** (5/5), Bilka, normalt 75,-
Jeg holder meget af denne store vingård (foto), som til særdeles rimelig pris leverer rigtig god vin -og modsat mange er alle vinene fra eget domæne
Til 100 er denne rosé (på tempranillo og garnacha) ikke god nok, men til 39 er den et "must". Rig frugt, fyldig, ret blød, men med pæn syre bagved -an faktisk klare ganske fyldige retter inkl. grillpølserne! 

     Hvid Rioja er ofte kedelige, da hoveddruen er macabeo (alias viura), som er ok, men ikke spændende. Denne er præget af druen verdejo -kendt fra Rueda- og det giver den mere aroma -indbydende aroma, tør, fyldig, men også frisk. Begge perfekte nu, men den hvide kan formentlig holde et par år. 


Remolè, Toscana, hvid eller rosé... 39,-

2018 Italien, **** (5/5), Bilka (parti). 
Groft sagt en lyserød og hvid Chianti (kun rød kan kalde sig Chianti!), som laves af det eget store Frescobaldi gods. Begge er mere diskrete i duft og smag end Baron de Ley, men ganske udmærkede, selvom jeg foretrækker den røde Remolè. God vin til glas i utide. Nydes nu. 


Barbera "I Tre Vescovi", Superiore... 39,-

2016, ***** (5/5), Bilka, norm: 79.En rigtig god barbera fra godt kooperativ. Jeg har før anbefalet  den almindelige barbera fra samme kooperativ, men denne er i teorien bedre, "særligt modne druer" og "mindst et år i egefade" er, hvordan kælderen i Vinchio udvælger deres "Superiore". Men bare rolig, der er ingen træsmag i vinen! 
Meget dyb farve; indbydende duft med modne bær tæmmet af lagring (eg ikke mækbar), afrundet og lang. Den er vel egentlig for "civiliseret" og har derfor ikke den åbne bærduft, som den almindelige barbera har, men herlig -og perfekt til f.eks. en gryderet. Vi serverede den til boeuf bourguignon, og det klarede den flot. Serveres ved ca. 16 gr.
Foto: Kælderen i Vinchio laver vin fra et par landsbyer i de nedre Alper nord for Barolo og Alba. Kælderen nyder et godt ry, og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode.



Til samme pris også den dansk-tappede Capolavoro -flere udgaver- som ærligt talt ikek frister. Har smagt den et par gange og været tæt på at falde i søvn. 

Noble House, Riesling, Dr Pauly Bergweiler... 39,-

Tyskland, 2018, **** (5/5), Bilka (parti). 

En herlig vin med ren aroma og let til middel fylde og fin syre afbalanceret af nydelig sødme -en herlig vin til en forårsaften på terrassen, måske ledsaget af en salat. 

Riesling er nok den fineste hvide drue fra Tyskland, men den er generelt dyrere fra Mosel end fra Rheinhessen (som med Pfalz i reglen er billigst). Alligevel er vinen tappet på den høje, slanke tyske flaske, men i grøn udgave, hvor vine fra Rhinen normalt tappes på brune flasker, Dr Pauly-Bergweiler bor i Bernkastel ved Mosel og er en glimrende vingård. 
      Men denne vin kommer  ikke fra deres egen vingård. Han har lavet vinen af druer købt i Rheinhessen, hvor druerne er anderledes billige -men vinen også knap så sprød og frisk. Men excellent køb, selvom jeg foretrækker den tørre udgave -men den er måske på tilbud i næste uge? 


Turaia, Bolgheri, Toscana... 69,-

2016, ***** (5/5), Bilka, norm: 118,-
Mange vil føje Bolgheri til listen med Barolo, Brunello og Nobile over Italiens bedste vinområder (jeg har IKKE taget Amarone med her, da den kommer fra ét område, Valpolicella. Og så er jeg ingen fan af denne småvamle vin). 
Meget dyb; varm, rig aroma og krydderi og modne bær, kraftig med en del tanniner, som dog er modne -perfekt madvin. 
     
Bolgheri ligger i Toscana  syd for Livorno ved kysten, modsat Chianti i bakkerne inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri. Denne vin er ikke Sassicaia, men en god Bolgheri koster ofte langt over 200 kr uden nødvendigvis at være bedre end Chianti. Derfor er denne vin spændende, især da 2016 er fremragende årgang.
      Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri oftest blødere og kraftigere i smagen. Vinen laves ofte af druen cabernet (dvs. krydderi og solbær), suppleret med merlot og sangiovese druerne.