Søg i 1200 opslag:

25/08/2019

Fransk uge -og en masse andet!

Der er rigtig mange tilbud i netop nu -et sikkert tegn på, at direktøren er kommet tilbage fra syden til et bugnende lager, som nu skal ryddes! 

      Favoritten til dagligvin er nok Jamelles fra Netto, men personligt foretrækker jeg nok den kølige fine Barry fra Saint-Émilion, mens du -kære læser!- måske vil foretrække den mere solmodne Gran Coronas eller Nederburg.  Og jeg vil da også gerne have et glas Giersberger crémant, når gæsterne kommer! 

Men der er mange gode tilbud -alle gældende til torsdag 29. august. 

Les Petites Jamelles, rød, hvid, rosé... 45,-

***** (5/5), Netto, til torsdag 29. august. Fransk landvin af den gode type. Jamelles er et godt mærke, men ofte ret dyr og sjældent pengene værd. "Petites" er noget billigere og næsten lige så god. Rød grenache er rund og fyldig, rosé ("Saigné", dvs. udblødt uden presning) er også grenache, frugtig med fin druesmag, mens hvid er hvid grenache og sauvignon, frugtig, men måske lidt kønsløs. Vinene har hidtil været solgt -og sælges fortsat- af Theis Vine, som sælger dem for 75 kr -på tilbud! 
     Vinene laves af firmaet Badet-Clément, som -trods sin beliggenhed i Bourgogne- er 100% koncentreret om vine fra Sydfrankrig. 

Château le Barry,  Saint Emilion...  79,- 

***** (5/5), Kvickly (88,50 på coop.dk), , indtil torsdag 29. august
Set både i 2014 og 2016. '14 er ikke så fint et år som 2016, men vinen er her mere moden og måske bedre lige nu. Men om et par år er '16 en klasse eller to bedre. Vinen er rigtig god merlot (80%, resten cabernet) -og noget blødere og federe i stil -om end stadig med den fine kølige finesse, som præger Bordeaux og gør den så god til mad. 
Vinen skal være lagret 12 måneder i egefade, men formentlig ikke hele høsten? 
      Foto: Hr & fru Daniel Mouty leder slottet, der ligger neden for den gamle by. 
      

Samme område, men meget lavere pris

Barry ligger i Saint Émilion, en meget charmerende lille by, som Rom bygget på 7 høje. I samme område, men et par kilometer væk, ligger Ausone, som sammen med Cheval-Blanc, Mondotte og andre er vine, som i samme årgang vil koste 2000-4000 kr. 
Er de så meget bedre? Naturligvis ikke. 
      Men tænk over, hvor meget du sparer i forhold til naboerne -et tegn på, at Bordeaux kan være excellent køb! Især når du tænker på, hvad du må give for andre vine fra berømte områder. Du får næppe Barolo til 80 kr og slet ikke en Brunello. Her er der større chance for en falsk vin end en god vin til dén pris! Så derfor hold øje med Bordeaux der er faktisk gode køb! 

Torres Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Cabernet Sauvignon Reserva, Penedès  ***** (5/5) Kvickly, normalt 129,95, indtil torsdag 29. august
Navnet er Gran Coronas, druen er cabernet og etiketten er sort, men det er ikke vindervinen fra 1970, som ved Gault-Millaus smagning i 1977 slog Latour 1970! 
Men modsat mange andre fra Torres har den denominacion "Penedès", så den kommer fra egnen omkring Mas la Plana! Og den er faktisk ikke så langt bagefter -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og et år eller to på flaske. Til denne pris et rigtigt godt køb. 

Torres Coronas Tempranillo, Catalunya... 35,-

**** (4/5) Kvickly, indtil torsdag 29. august

Denne Coronas laves i megallioner, så området er ikke det lille Penedés, men det store Katalonien. Men faktisk en god vin og meget bedre på 75 cl glas end i 3 liter plastpose (box), som ofte koster 150! 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2017 Økologisk***** (5/5), Kvickly  (kun varehus).  Vi er stort set lige så langt mod syd som Bordeaux, men Rhône (og Vacqueyras) vender ned mod Middelhavet -et anderledes varmt hav end Atlanterhavet, så denne vin er præget af lunere klima! 
Ligger i Rhône, men Vacqueyras  har fået sin egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Dvs. denne vin er lavet på de samme grenache og syrah. Fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
      Kvicky sælger også Coccinelles Rhône (69, 4-5*). Her vil jeg give de 30 kr ekstra. 



Yealand's, rød, hvid, rosé, 2 fl: 149,- 

NewZealand, hvid sauvignon, rød pinot noir, rosé sauvignon (?), **** (4/5) Superbrugsen, indtil torsdag 29. august, 
Yealand er privat domæne i Marlborough, og al vinen kommer herfra. Den hvide er glimrende, sådan lige en klasse eller to over Accolade-mærkerne Selaks og Kim Crawford (i Salling-gruppen), god frugt, ren, frisk og tør, mens den røde er let, frugtig og ret blød. Rosé ej smagt.
Foto: Yealand, som grundlagde domænet.

Kvickly sælger "lillebror" Flaxbourne, hvid sauvignon og rosé, til 59 (5*, indtil 29. august). Noget lavere pris. I stil meget tæt på, blot tappet i England, hvor Yealand's er tappet på vingården. 

Barolo Fontanafredda ... 99,- 

***** (5 af 5), Superbrugsen indtil torsdag 29. august. 
Barolo er i reglen en kostbar vin -især de gode- så du bør være mistænksom over prisen. Men Fontanafredda er en anerkendt leverandør, om end ikke i top. Middelfyldig, god stil, kræver dog luft. Men stadig nydelig.

Fontanafredda Barbera d'Alba eller Chardonnay , 2 fl.:100,-

***** (5 af 5), Superbrugsen indtil torsdag 29. august. 

Jeg holder meget af den røde barbera, som har frugt og fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. Den hvide ikke smagt, men chardonnay fra Langhe imponerer mig sjældent. 

 

I Danmark var huset længe solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter
det skiftede importør et utal af gange for nu i mange år at have været importeret af Coop.

Grundlagt af Italiens første konge 

Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af  kongen af Sardinien, som få år senere blev konge af den nye stat, Italien. Der var dog ingen vin dengang på de 54 hektar, som fulgte med ejendommen.
Som skikken var, blev kongen gift med en fjern kusine (datter af kongen af Østrig, områdets stormagt dengang) , som skænkede ham en masse børn, men ikke så meget mere. Hans sande kærlighed var "la Rosa", som han blev gift med efter hustruens død. Hun mindes i dag i vingårdens Barolo "la Rosa".
       Vinen kom først 20 år efter. I mange år var vingården ejet af et amerikansk hus, som solgte det til en bank i Siena. 


Nederburg "Manor House", rød eller hvid... 59,-

Cabernet Sauvignon eller hvid Sauvignon,***** (5 af 5) Sydafrika, Bilka, norm 99-109 (til torsdag 29.8.), normalt: 108,67
Nederburg er med 200 år bag sig et af Sydafrikas ikoner, og hetresædet fra 1800 (hvor de berømte auktioner også foregår) er et besøg værd. Vinene begejstrede ikke tidligere, men i dag er de så gode som nogensinde -ikke mindst Manor House. Rød med fylde og krydret frugt med en del eg, tør, sprød hvid -ganske flot for vin fra varmt klima! Næppe 100 værd, men til 60 et temmelgit godt køb!
Foto: Herresædet. Huset ejes af Distell, det største hus i Sydafrika. 

Giersberger, Crémant d'Alsace... 59,-

***** (5 af 5), brut, Bilka, norm 99-109 (til torsdag 29.8.).
Til samme pris også gewurztraminer, som er god til prisen (4*) og muscat (tæt på 5*). GIersberger er fra kooperativet i Ribeauvillé, Alsace.
      Ikke stor, men for mig så meget bedre end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og mange andre. Den behøver ikke være bedre, men Ribeauvillé laver sin vin selv, men GCF må købe næsten al vinen fra andre -som f.eks. kooperativet i Ribeauvillé. 
Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af -meget egnet til sensommer komsammen! 

     Bilka tilbyder også andet brus -til samme pris cava fra Codorniu (4* til brut) og Champagne Jacquart til 199 (4*, i Bilka Ishøj har de samme i den knastørre Extra Brut (5* til 125).