Søg i 1200 opslag:

04/08/2019

Flere sommervine + vin på auktion

Ugen lover stadig vejr til hvid og rosé, så jeg skal på indkøb igen -og har fundet nogle vine, der kan få dig til at nyde de lune sommeraftener lidt mere. De bedste bud er nok Flaxbourne's sprøde sauvignon, men den lyserøde Pure er også god. 

Og skal du ud og bruge penge, så overvej at købe vinen på auktion -eller sælge vinen, hvis du har for mange flasker i kælderen! 

Flaxbourne sauvignon eller Rosé, New Zealand ... 50,-

Marlborough, New Zealand, ***** (5 af 5), Superbrugsen, norm: 79,95, til torsdag 8. august

En typisk sauvignon bedre end de fleste fra de helt store huse, og meget bedre end den dansktappede Crystal Bay, som sælges af Menu og (med anden etiket) Aldi og Kvickly. Ikke helt top, men god frugt og friskhed. Og til pris, der er svær at slå! 
Den lyserøde er ikke smagt, men skal have en ret diskret aroma og en tør, ret let smag -sikker en uforpligtende tørstslukker.
75% af al vin fra New Zealand leveres af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv) og franske Pernod-Ricard (Brancott, Montana mv.
Denne vin laves af Yealands, som er grundlagt 2002 af Peter Yealands (foto). Han solgte det meste af sit hus for 3 år siden og har nu solg tresten til en elektricitetsgigant. Vinen er tappet i Belgien, ikke på vingården, men er stadig adskillige klasser over vine som Crystal Bay (Meny) og andre i bl.a. Kvickly, der er tappet af Taster Wine i Danmark.

Devil's Brut, Casillero del Diablo 2 fl: 109,-

Mousserende, **** (4/5), Superbrugsen, til torsdag 8. august
Hvornår har du sidst smagt mousserende vin fra Chile? Denne er faktisk ok med en del medaljer gennem årene. En uforpligtende, tør (men ikke bidende) med lidt æbler og lime i frugten.
      Til samme pris også rød og hvid tør Blend, som ikke er smagt. Den røde skal være fyldig, krydret og afrundet -men tør- som også den hvide, som er frisk og sprød. De burde også have 4*. Vinene laves af Concha y Toro, det største vinhus i Latinamerika.
      Historien om  "Djævelens Skab" stammer fra grundlægger Don Melchor (husets prestigevin, iøvrigt!), som fik at vide, at der blev stjålet vin fra husets kælder. "Det måtte være djævelen", mente han!

GM Côteaux d'Aix en Provence Rosé...2 fl: 109,-

***** (5/5), Superbrugsen, til torsdag 8. august
En ganske god rosé med nydelig diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -ikke genial, men god madvin. GM står for Gabriel Meffre, et af de ledende vinhuse i Rhône-dalen med sæde i Gigondas. Huset er stadig ledet af familien, i form af Etienne Meffre, og familien ejer også et af de største domæner i regionen. Generelt pålidelig vin.
Superbrugsen tilbyder også en Königsmosel Riesling til 35,- i fancy flaske. Jeg tør ikke købe den, men det skulle ikke undre mig, at den eer mere end drikkelig. I mine unge dage var den en klar favorit for mange i Systembolaget -til en ganske anden pris- og dengang var det end ikke den fine riesling, vinen var lavet på. Så jeg vil nok give den 4-5*.

Trapiche "Pure", hvid eller rosé... 40,-

***** (5/5), Netto, til torsdag 8. august, norm: 108,67.
Den hvide var bedre før, synes jeg, men stadig en vin med god frugt, men måske ikke præcision og tør friskhed som sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Rosé har frugt og friskhed. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 40 kr!
Pure var på tilbud i Bilka for en måned siden, men nu er restlageret åbenbart rykket over til Netto. Tilmed er prisen lavere... 

Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.
Netto tilbyder til samme pris også rød og hvid Undurraga, men det er husets almindelige vine, som er ok uden at begejstre (4*). 
De anbefaler også en Rioja, Bordón Reserva, til 50 kr. En historisk bodega, som har mere end 100 år bag sig. I mange år skuffede vinene groft, men de skal være blevet bedre, så lad os give den 4-5* og håbe på det bedste! 

Auktion -et andet sted at købe vin

Jeg skriver kun om vin i supermarkeder, men en sjælden gang laver jeg en lille afstikker -denne gang til vin på auktion.
Jeg har selv gennem årene både solgt og købt masser af vin på auktion, og jeg har været ganske tilfreds. Jeg har langtfra altid fået den pris, jeg havde håber, men til gengæld ofte fået vinen til ganske rimelig pris.
      I går drak jeg to vine købt på sharewine.com, som er en ret ny online webauktion. Den ene var en 2008 Cantemerle, 5.Cru fra Bordeaux. En formidabel vin, som jeg fandt bedre end de omkring 90p, den har fået af Parker og WineEnthusiast -til 200 kr fortjener den *****! Den anden var en Champagne, pudsigt nok også fra 2008 -Piper-Heidsieck. En meget flot vin, som fortjent fik 94p af Parker. 350 kr. Det kan du ikke få i supermarkederne...!
      Det er gratis at blive medlem, og du betaler ikke gebyr, når du køber -og "kun" 6%, når du sælger. Ganske fair!
      Noget billigere end andre online auktioner som Bruun Rasmussen eller Lauritz.com, hvor køberen typisk betaler 20-25% oveni auktionsprisen + et hammerslagsgebyr -og oveni skal sælgeren også betale typisk 15% af den opnåede pris + gebyr til auktionsholder. På sharewine sælges der typisk små mængder, oftest enkeltflasker, og det kan være en fordel for begge parter!
      Sharewine er let at finde rundt i -modsat Bruun og Lauriz (for slet ikke at nævne DBA), hvor du af og til skal gennem rigtig mange sider for at komme til det, der interesserer dig.
      Siden er delt op efter lande, så du let kan se, hvad du kan få lige nu af vin fra Champagne, Rhône, Spanien, Italien -og her er der underregioner som Toscana og Piemonte- osv. ShareWine tilbyder også guider, smagninger mv.
      Sharewine har dog begrænsninger! Der er endnu ikke nær så mange brugere af siden, dvs. priser og udvalg er begrænset. Typisk er der ca. 300 vine til salg konstant, ikke det store udvalg. Men det betyder også, at der kan være gode køb at gøre.

      Et andet sted at sælge eller købe er DBA.dk (den blå avis). Men jeg har ærligt talt fundet siden besværligt finde vine her.