Søg i 1200 opslag:

10/08/2019

God Barbaresco og godt køb i Chablis

Meny er generelt i den dyre ende, men af og til er der rigtig gode køb at gøre. I den nyeste avis er jeg faldet over god Rhône, Chablis og noget så sjældent som en Barbaresco, der både er god og godt køb! 

Pelissero's to Piemonte vine er nok ugens bedste køb med Chablis tæt bagved. 
Meny er for Dragrofa, hvad Kvickly eller Superbrugsen er for Coop. Modsat Coop importeres ikke alle vine, og det kan gøre udvalget lidt ujævnt -og det kan også være en fordel, fordi de også kan købe vine, som ellers sjældent finder vej til de store kæder.

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

***** (5/5), Meny, indtil fredag 15. august
God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men stadig umiskendelig Chablis -og mere kan du ikke forlange til 100.
      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Nok overdrevet, men der er rigtig mange penge i  lidt fusk, for Chablis er så kendt, at alt kan sælges, både den dårlige vin -og den uægte! 
      Meny's vin er et af mange mærker fra kooperativet Chablisienne, den største leverandør af Chablis. Deres vine kan ofte matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  
      Men de er bedre end Fromont (med utal af navne på døren) i Chablis, som stort set  levede af at blande vine sammen. Og personligt tør jeg ikke købe en vin fra f.eks. Vincent Sauvestre. Efter en skandale i 2016 lukkede han nogle huse, men der er rigeligt med navne -i Danmark sælger han bl.a. under navnet Garnier til Netto, Moillard til Coop, Moingeon til Salling og for et par år siden Béjot til Irma (indtil dette navn blev taget i fusk og er lukket).
      Vil du være sikker på ægte Chablis, er kooperativet bedre, hvis du ikke vil ofre penge på vin tappet af vinbonden selv. 

Pelissero, 2013 Barbaresco "Nubiola" eller
Langhe 2014 "Long Now"... 2 fl: 199,95

***** (5/5), Meny, indtil fredag 15. august
Du har sikkert set Barolo eller Barbaresco til 100 kr så mange gange, at du måske har overset dette meget attraktive tilbud.  Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco, med nabo Barolo den mest kendte vin fra det billedskønne Piemonte. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den fine 2013 årgang, typisk tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -den skal nok blive god om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 
      "Long Now" er et projekt fra forskellige vingårde -nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men med 50% barbera blandet i nebbiolo må vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. 2014 er godt år her, om ikke helt af '13's klasse. Ca. 15.000 fl/år. Også et supertilbud.


Olivier & Lafont, Côtes du Rhône... 59,95

rød eller hvid, ***** (5/5), Meny, indtil fredag 15. august
To særdeles respektable Rhône vine, som for mig er lidt sjovere end Guigals ellers ok men i længden trættende Rhône.
Rød grenache med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Ingen eg, men det ville være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. Men jeg tror, at mængderne endnu er markant mindre end de kvanta, som sælges af Guigal, Caves de Papes og andre! 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône + særlige cuvées med AOP Rhône forholdsvis mere imponerende end de langt dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf.