Søg i 1200 opslag:

02/01/2019

Ud med Champagne, ind med Zinfandel

De sidste raketter er fyret af og de tomme Champagne-flasker arkiveret i flaskecontaineren. Ikke mere Champagne, ikke mere amarone -men masser af Zinfandel. 

Zinfandel er "Selve Californiens sjæl", lød det i promotionfilm for Californien. Og det er ganske vist! For du kan få bedre chardonnay, pinot, cabernet og merlot i Frankrig og bedre sangiovese i Toscana. Men Zinfandel -eller bare Zin- er ægte California! 

Og så er druen faktisk italiensk (eller måske endda fra Kroatien, hvor vi dog ikke har set den!). Den gror i Puglia på den italienske hæl og går under navnet primitivo. Der KAN laves rigtig god primitivo, men de koster også -og det er så meget lettere at lave en jævn in med højt udbytte, men masser af alkohol (og en del sødme) og så sende det på tank til Danmark, hvor den sælges som Zinfandel til folk, der ikke har smagt den ægte vare! 
     Noget af vinen tager endog omvejen over Verona, hvor en god del (om man kan tro rigtig mange lokale i Italien) af vinen bliver til Amarone. Det kan MÅSKE forklare de mange billige amaroner, vi ser i supermarkederne. 
     Den ægte "Zin" er fra Californien, og de bedste kommer måske fra det ret kølige Sonoma (især Russian River Valley) men næsten alt kommer fra Lodi. Druen har været kendt i Californien siden 1834 og ankom formentlig sammen med italienske emigranter. 
Den blev modtaget med begejstring af andre vindyrkere -her var en druesort, der kunne klare både varme og tørt vejr og samtidig give et stort udbytte! Den blev drukket af "mange guldgravere i 1880erne", som Jancis Robinson skriver. Foto viser Geyser Peak i Sonoma, som netop er grundlagt 1880. 
      Men den led samme skæbne som shiraz i Australien. Den blev presset til stort udbytte, og så mister den fylde og karakter -bliver til en dagligvin. 

Geyser Peak, Zinfandel, California... 40,-*

***** (5/5), Coop (Brugsen, Kvickly), *: 240 kr for 6 fl. Normalt 83,25/fl.
Mørk farve, let krydret frugt med meget let peber, let til middel fylde, ret stærk (14%), men mild og blid uden at kanmme helt over, uden mærkbar sødme. Men også uden større karakter. Men meget flot til prisen! Tappet i England.
Geyser Peak ligger i Dry Creek i Sonoma nord for San Francisco, men leverer vin fra hele Californien. Druerne til denne vin kommer formentlig fra Lodi. Huset har godt 140 år på bagen, men er i dag del af giganten Accolade, som er Verdens 5, største vinhus med godt 1/2 milliard flasker årligt, bl.a. Hardy vinene, som Coop også sælger.
Vinen fås også som Cabernet-Sauvignon, som fås til samme pris.

Gnarly Head, Lodi Old Vine Zinfandel... 79,50*

**** (4/5), Salling (Bilka og Føtex, *: ved køb på salling.dk mindst 6 fl), normalt 104. Tappet i Californien af Delicata Vineyards, som henter druerne til denne vin i det varme Lodi, som før var kendt for jævn dagligvin, men nu er opgraderet, da man opdagede, at de gamle, udpinte vinstokke faktisk var Zinfandel! En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. 
Gnarly Head er "budget" vinene fra Delicata, som er en stor, privat vingård, som Geyser Peak med base i Sonoma. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. 
Bilka sælger også Zinfandel og cabernet fra Morgan Bay Cellars (84,50). Ikke smagt, men virker lovende, en vin i en let, elegant stil med mere bærfrugt.

TouchDown, Zinfandel, 300 cl box... 99,-

*** (3/5), Meny (til 10.1.). California -men den smager som enhver anden dagligvin i den bløde, kedelige ende. Egentlig kun 1-2 *, men den tredie får den for prisen. Kun smagt en gang -første glas var ok, men så heller ikke mere!
Meny har derimod en Rhône Villages (aftappet på vingården) til 45. Ikke smagt, men får 4-5* alligevel!