Søg i 1200 opslag:

15/01/2019

Italien's mest berømte vine

For en vinelsker er Italiens mest berømte vine uden tvivl Barolo og Brunello -og så er der én eller to, der vil føje Amarone til denne liste. Personligt vil jeg føje Vino Nobile til listen! 

Men smag selv -i denne uge tilbyder Bilka alle de nævnte til enhedsprisen 99 kr. Og det er interessant!


Italienske rødvine, frit valg...99,-

Bilka, indtil 17.1.

Brunello 2013, Poggio Forte... 99,-

***** (5/5), Bilka (varehus solgte også Brunello 2013 Camigliano til samme lave pris). 

Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke
bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio i stor årgang som 2013. Vinen er fremragende køb til denne pris. I varehuset i Ishøj var Forte udsolgt, så man tilbød Camigliano, der nok har et marginalt bedre ry. 

Vino Nobile 2014  "Lodola Nuova"... 99,-

**** (4/5), Montepulciano, Bilka. Nobile var forbilledet for Brunello i årene efter 2. verdenskrig, hvor ingen havde hørt om Brunello -så jeg ville gerne sætte denne Nobile højere, men desværre er begge Brunello'erne bedre køb. 2014 er godt år, men 2013 eer bedre.
Den "nye lærke" (Lodola) er 100% fra lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! Ejerne af huset, Folonari, opgraderede vingården i 1990erne, men de mangler dog stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst.

Barolo 2014, Gemma.... 99,-

**** (4/5), Bilka (varehus solgte også Barolo Colarej til denne pris). En nydelig kommerciel Barolo, middel farve, indbydende duft, ung, tannisk, men blød for Barolo. 2013 er godt, ikke stort år. Gemma ejes af Piacentini (fra giganten PWS, en af Salling-gruppens hovedleverandører). 
Foto viser Gemmas kælder i Barolo -den er ikke stor. Gemma ejer også blot 16 hektarer i Barolo (hvor  jorden er ekstremt dyr), heraf 11 med nebbiolo til Barolo. Dvs. Gemma kan maximalt lave 60.000 fl/år af Barolo, så et stort hus som Gemma køber det meste af vinen udefra. Men en god lille Barolo -og superkøb til 99! 


Amarone, Luigi Righetti... 99,-

*** (3/5), Bilka (2014/15, ej smagt).  Ja, jeg ved, at mange nok vil sætte denne her højere, men jeg er bestemt ikke Amarone-fan. Jeg husker dog god Righetti i 1990erne, bl.a. Capitel de' Roari solgt af Sigurd Müller. Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og fyldig med sødlig aroma, men helt uden en god Amarones frugt og og koncentration. Men ok, prisen er også lav. 

Bolgheri 2016 "Turaia"... 119,- 

(ikke vurderet), Bilka (ikke tilbud). En del vil føje Bolgheri til listen over Italiens bedste vinområder. Området ligger i Toscana nær Livorno ved kysten, modsat de historiske vine som Chianti, som alle ligger i bakkerne inde i landet syd for Firenze. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri.
Jeg har ikke smagt denne vin, men Bosco delle Querce fra samme Pellegrino nyder et pænt ry. Det er ikke Sassicaia, men en god Bolgheri koster pænt over 200 kr uden nødvendigvis at være bedre end Chianti. Derfor er denne vin rigtig spændende, især da 2016 er fremragende årgang.
Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri oftest blødere og kraftigere i smagen. Vinen laves ofte af druen cabernet (dvs. krydderi og solbær), jævnligt suppleret med merlot og sangiovese druerne.