Søg i 1200 opslag:

29/01/2019

Spansk vin på fransk

Jeg kan i reglen bedre lide spansk vin end de fleste vine fra "Den ny Verden" -især når druerne er de klassiske spanske grenache, carignan og mourvèdre. Dog holder jeg rigtig meget af de bedste fra Australien -og så er der Sydfrankrig. Ikke mindst Roussillon, som du kan kalde den franske del af Katalonien i Spanien!

Roussillon har været fransk i godt 350 år. Sammen med en del af Rivieraen er dette den mest solrige og varme del af Frankrig.
     Vi er dog stadig nord for Pyrenæerne, så her er lidt køligere og vådere end syd for denne ikoniske bjergkæde -i Spanien. Men det passser rigtig godt til grenache, carignan og syrah, der stadig får rigelig med sol og varme til en kold vinterdag i Danmark.
      P.t. er der 2 rigtig gode tilbud (begge aftappet på ejendommen) -fra hver sin kæde.

Réserve Solena, Roussillon Villages.... 6 fl: 299,-

2017, ***** (5/5), Kvickly (kun varehus), normalt 894.
En meget flot vin til en utroligt rimelig pris -blot 50 kr for en flaske! Mørk, kraftig, med med ungdommens frugt og krydderi. Stærk (15,5%), men med god balance og stadig lidt friskhed -så langt at foretrække frem for de sødladne "Apassimento/Amarone" agtige vine, der hærger butikkerne! Den kan gemmes et par år, men er faktisk herlig med sit ungdommelige vovemod, f.eks. til osso buco eller en anden vinterret! Grenache og carignan er her suppleret med syrah.
Foto: Vinen kommer fra Baissas familiens ejendom i Estagel i den nordlige del af Roussillon -"Villages"- der anses for bedst. Vinen ligger på skifer over floden Agly (foto) mellem Maury og Perpignan. Familien ejer også Dona Baissas, som ses flere steder i Danmark.

 

Domaine Forca Réal "Schistes". Roussillon Villages... 2 fl: 150,-

2014, ***** (5/5), Bilka, normalt 135.
En rigtig flot vin, som er perfekt moden nu med flot bouquet og god, lang smag i en civiliseret stil. 
      Den har fortjent fået 89p/100 af Spectator. Jeg foretrækker nok den unge frugt i Solena, men begge vine er excellente køb. 
      Forca Réal er opkaldt efter et kongeligt fort, der engang bevogtede grænsen til Katalonien. Huset leverer rigtig god vin, iøvrigt også god hvid. Vinen laves -igen- af garnacha og syrah. 
Foto: Fra markerne kan man se de (af og til) snedækkede Pyrenæer, der skiller de to dele af Katalonien.