Søg i 1200 opslag:

20/01/2019

Argentina og Spanien i top

I denne uge er det Irma, der skiller sig ud med vine fra  Spanien og Argentina + en god hvid fra Coop. En kender vil ikke ligge søvnløs over vinene og kan sagtens leve uden dem, men det er jo  dén tid! Vin til sidst på måneden! 

Supermarkeder som Irma og coop kender deres kunder (alt for) godt. Og de ved godt, at nær man nærmer sig slutningen af en måned, nærmer kontoen i banken sig nul...
    Irmas forsidebaskere er to italienere fra "hælen", en Brindisi (2-3*) og en Salice Salentino (tjaaa, er mit bedste bud, kun smagt én gang). Bedre vine er der længere inde i tilbudsavisen (tilbud gælder til 23/1):

Finca el Solano, Monastréll Organic, 2 fl: 79,50

**** (4/5), Luzón, økologisk, Irma. Afrundet, fyldig, men blid, ret krydret -præget af druen monastréll (alias Frankrigs mourvèdre), men vokset i det varme klima syd for Alicante. Luzón er en god bodega. 

Condado de Oriza, Toro, 2 fl: 79,50 

***** (5/5), Pagos del Rey, Irma. Mere spændende måske -en frugtmættet, ganske magtfuld, men afrundet vin fra Toro ved Duero floden. Vinene her ligner Ribera del Duero til forveksling -dvs vinen gror højt, 700-800 meter oppe, med varme dage og
kolde nætter. Pagos del Rey er en gren af det store konsumhus Felix Solis, som også forsyner resten af Coop.

Torre del Falasco Garganega, 2 fl: 79,50

hvid, **** (4/5), Valpantena, Veneto, Italien, Irma (til 23/1). En let, tør, frugtig hvidvin, diskret, men ikke uden charme. med frisk syre, en god frokostvin, men måske uden den store karakter. Valpantena er et område i Valpolicella, som leverer rød -denne hvide laves på druen garganega, som her gror i Valpolicella. Druen kendes bedst fra naboen Soave.


1884, rød eller hvid, frit valg 2 fl: 129,-

***** (5/5), rød Malbec eller Cabernet-Sauvignon, hvid Viognier. Mendoza, Argentina, Irma,  (til 23/1), normalt 109,-


To flotte røde, mørke, fyldige, men med god balance og dybde, måske er frugten i malbec lidt finere. Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.
Der nævnes en masse eg i vinene, men det smages til alt held ikke -vinene er formentlig gæret med eg (dvs. enten er der hældt egechips i tanken eller også stkkes deer stænger af eg ned i gæringstanken for at give et let præg af eg -det er billigee end at lagre vinen i eg). 
Måske er vinene fra Chile bedre kendt i Danmark, men på mange måder er vinene fra Argentina ofte bedre. Disse vine er faktisk bedre end de fleste fra Argentina, da den kommer fra ét enkelt domæne, Escorihuela Gascón, som eer grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza. 
Vinene gror højt oppe, 1000 meter over havet, med udsigt til sne. Dagene er meget varme (op mod 40 grader) , men nætterne er kølige, dvs. 25 graders forskel på dag og nat! Og det er godt for vinen. 

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 2 fl: 129,-

***** (5/5), Frankrig, Irma (til 23/1), normalt 119. Måske er du træt af brus efter nytår, men køb den til den første forårsaften!Friskere og med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. 

Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder), men denne er bedre -og mere frisk og stilig end Føtex' tilbudsbrus, som kommer fra Australien: 

Wolf Blass Red Label Sparkling, 2 fl: 89,- , **** (4/5), Føtex. 

 Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 2 fl. 129,-

**** (4/5), Superbrugsen (til 24/1).
Superbrugsen tilbyder flere vine til denne pris, men den gode og rene riesling er det bedste bud. Ren aroma, ganske ren og frisk smag med nogen finesse. 
Den røde inspirerer ikke, og jeg har det ikke godt med Laugel Alsace -så hellere Pfaffenheim, som gror deres egne druer.
Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som netop er fyldt 60 år. Kælderen omfatter ca. 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god vin, ikke stor, men absolut ok. Godt køb.