Søg i 1200 opslag:

08/01/2019

Gode køb fra Châteauneuf & Co.

Måske er Bordeaux og Bourgogne de mest strålende lys i vinens kandelaber, men Rhône er tæt på -og har for mange vinelskere været en favorit i mange år. Og vores favorit-druer er (naturligvis) syrah og grenache -druen bag al stor Rhône! 

Ugens 4 bedste køb er fra Rhône -men i tæt konkurrence med den nye Beaujolais og Liversan fra Bordeaux! 

Syrah bruges i den nordlige del af Rhône, hvor der laves vine som Hermitage, Cornas og Côte Rôtie. Klimaet her lige syd for storbyen Lyon er markant køligere end længere sydpå, så alle vine her er på druen syrah, som kan modne fuldt her, mens grenache kræver mere sol og kun bruges længere mod syd.
      Fotoet viser nogle af markerne -stejle skrænter nær floden Rhône. Det er svært og hårdt at gro vin her, og i løbet af 1950erne var flere områder ved at forsvinde -at arbejde i Lyon var knap så halsbrækkende og dengang mere indbringende.
      Mængderne er stadig små -faktisk er der adskillige vinslotte i Bordeaux, der hver især laver mere vin end Hermitage, Cornas eller Côte Rôtie. Der er mere Saint Joseph og især Crozes-Hermitage, som i deres bedste udgaver kan give en forsmag på de store vine.
     Begge vinene herunder kommer fra Cave de Tain, som er den største leverandør af de to vine. Vinene er måske ikke helt på top med Jaboulet eller Guigal, men stadig glimrende. Kooperativet er flere gange valgt som det bedste i Frankrig.

Crozes Hermitage 2016.... 65,-

**** (4/5), Sélection Première, Cave de Tain, Bilka (kun varehus), normalt  99-129,-
Rigtig god, dyb farve, indbydende duft, middel fylde med fine tanniner. Nok bedre om 1-2 år, men god allerede. 

Saint Joseph 2017 "Triboulette"... 65,-

*****  (5/5), Cave de Tain, Bilka (kun varehus), normalt 129
Dybere farve, meget rig frugt, god fylde. 2017 er stort år i det nordlige Rhône, og denne vin -omend god nu- vil nok blive bedre om 3-4 år. St. Joseph er normalt noget dyrere end Crozes, så denne vin er måske det bedste køb.


Gigondas ... 2 fl: 195

***** (5/5), 2017 Auguste Bessac, Bilka  (kun varehus), 1 fl: 139
Dyb farve, indbydende duft med frugt og krydderi, middel til stor fylde, pænt lang. Gem 1-3 år. Klassisk grenache (+ lidt syrah), som nok er det mest berømte i det sydlige Rhône efter Châteauneuf. Denne vin er måske et mulehår foran Châteauneuf'en i kvalitet, men altid billigere. Godt køb.

Châteauneuf du Pape ... 2 fl: 249,-

***** (5/5), 2016 Auguste Bessac, Bilka (kun varehus),  1 fl: 159
Bessac er et alias for Caves de Papes, et af de store firmaer i Châteauneuf du Pape. De ejer vinstokke her, men denne er fra indkøbte druer og/eller vin. Lysere i farve, men indbydende duft med lysere frugter, hindbær osv. Middel fylde, pænt lang. Flot nu, bedre om et år. 2016 er stort år. 


Mindst lige så spændende -men ikke fra Rhône. Også fra Bilka:  

Liversan, Haut-Médoc... 2 fl: 139,-

***** (5/5), 2012, Bilka (web og varehus, indtil 10.1.), normalt: 129
Lidt af et fund til denne pris -selv til 129 er vinen faktisk et godt køb -og at få 2 flasker til 139 er et fund. Dyb farve, indbydende duft, stadig lidt ung, middel fylde, god længde og stil -en klassisk flot Médoc. Nydes nu-2025. 
      Slottet ligger bag Pauillac, ikke langt fra de klassificerede slotte, og optræder faktisk som 5.Cru i nogle klassifikationer før den officielle i 1855. På etiketten ses våbenskjoldet for fyrst Polignac, som ejede slottet indtil 1996, hvor sønnen døde efter styrt i helikopter -jeg vil aldrig mere overvåge en vinhøst i helikopter!
      Jeg vil gerne indrømme, at vinen er lidt af en favorit for mig, der har smagt den jævnligt siden 1940erne. Altid en god vin -og et godt køb, der viser, at Bordeaux ikke behøver være kostbar!

Beaujolais Nouveau 2018... 35,- 

***** (5/5), diverse navne inkl. Pasquier-Desvignes, Vieille Vigne og Villages, Bilka (kun varehus), normalt 49,-
Jeg har vist anbefalet denne vin flere gange, men det fortjener den. Den var excellent køb til 49, et fund til 39 -og så tør jeg slet ikke tænke på, hvad den fortjener til 35, som den koster i dag i Bilkas restekasse! 
     Jeg møder stadig folk, der siger, årets nye unge vin skal drikkes omgående, i hvert fald før jul. Og så svarer jeg: "Hvilket år?" For jeg har drukket Nouveau  op til 8 år efter høsten. De ældste var ikke så sjove. Men et år kan vinen sagtens tåle.
     Druen gamay giver en livlig, frisk vin med overdådig frugt og tør eftersmag med lethed og friskhed. En perfekt ledsager til en salat eller en let hovedret. Nyd vinen kælderkold. Men der er forskel (ved jeg nu efter at have nydt 6-7 flasker over de sidste 6-7 uger):
     Her i januar vil jeg drikke den almindelige Nouveau, som er mere imødekommende i dag end Villages -drik den til påske- og gem "Vieille Vigne" (gamle vinstokke) til sommer!