Søg i 1200 opslag:

26/12/2018

Champagne til sidste aften inden det sidste år i '10erne!

Dette nytår er noget særligt. Måske det sidste af de "gode gamle år". Om en lille uge går vi ind i 2019 -det sidste år, før vi skal lære at sige '20erne! Og det skal naturligvis fejres. 

Champagne er en perfekt drik. Den kan nydes til alt. Den gamle Winston Churchill (ikke ham, men faderen, der var engelsk importør af Pol Roger!) sagde godt nok, at "jeg drikker kun Champagne ved to lejligheder. Når jeg skal have bøf. Og når jeg ikke skal have bøf!".  

Mens Lily Bollinger (og andre) er blevet tillagt udsagnet: "Jeg drikker kun champagne, når jeg er lykkelig, eller når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene, og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig – undtagen når jeg er tørstig."
    Og endelig Napoléon, der skal have sagt, at "jeg drikker Champagne for at fejre en sejr. Og drikker Champagne for at glemme et nederlag"!
     Alle vil have Champagne -med fuld ret! Stor Champagne kan være blandt Verdens bedste vine med navne som Jacquesson, Krug, Salon og Selosse -som faktisk ikke er dyre sammenlignet med stor hvidvin. Det gælder faktisk også luksus-vine fra de store huse -Cristal og Dom Pérignon er velkendte.
     Men Champagne kan sælge det hele -og der er meget ligegyldig Champagne, præget af højt udbytte af druer, som ikke er helt modne, lagret ét år, der er minimum og så sødet, så man ikke smager de umodne druer så tydeligt... Vinen er nok bedre, hvis du giver den et år mere på flaske, men er ret beset ligegyldig nu som om et år. Der er bedre brus at få til færre penge!
     Men jeg elsker vinen, og selvom jeg ikke er nørd på Champagne, skal vi formentlig have Champagne fra start til slut nytårsaften. Også til bøffen!

Alternativer til Champagne 

Kan have navne som cava (Spanien) og Crémant (Frankrig), og dem kan du finde overalt. De er lavet som Champagne med andengæring på flasken, du køber -og så lagret typisk 9-112 måneder (eller gerne mere) på flaske før bundfaldet fra gæringen fjernes ved indviklet og tidskrævende proces (rémuage og degorgement). 

Italiens Franciacorta er lignende vin, men det meste herfra er den ofte halvtørre Prosecco og den søde Asti, som kan være nok så charmerende, men er mere simple vine lavet med andengæring på tank.

Gran Baron, Cava.... v. 3 fl: 39,- 

***** (5 af 5). Brut eller halvsød, Coop. dk (Brugsen, Kvickly), norm: 78,-
Men du får mig ikke til at kalde den god! Pænt brus, behagelig frugt, tør (Brut), men med let sødme. Den er godt nok lavet ved Barcelona, men druerne kommer formentlig (ganske legalt) fra Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden).

Jaume Serra, Cava... 40,.- 

**** (4 af 5), Brut eller halvsød, Coop.dk (Brugsen, Kvickly). Lidt yngre i stilen og mere frugtig end baronen, men lige lovlig ordinær. Men flot til prisen!

Mayerling, Crémant d'Alsace.... 2 fl: 149,- 

***** (5 af 5), Brut, Coop (Irma, Kvickly, Brugsen), norm: 113,50. Godt køb i crémant fra kooperativet i Turckheim, som i mere end en menneskealder har leveret Alsace til Irma. Rent smagende, frugtig og ren, med ganske lille sødme. Excellent køb.

Giersberger, Crémant d'Alsace... 99,-

**** (4 af 5), brut, Salling (Bilka, Føtex). En lidt bedre end normal crémant fra Alsace fra kooperativet i Ribeauvillé. Ikke stor, men for mig så meget bedre end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, med navne som Laugel, Brucker og ufatteligt mange andre.

Castelveder, Franciacorta 2 fl: 189,-

***** (5 af 5), Salling (Bilka, Føtex), normalt: 139,-, Brut  Italien.
Frankrig har Champagne og crémant, og Italien har Franciacorta, et lille område nær Iseo søen mellem Bergamo og Verona. Mange anser området for det eneste i Italien, som for alvor kan rivalisere Champagne i type og stil -sammen med Ferrari fra Trentino. Druerne er de samme -her er det chardonnay, og vinen er lavet på Champagne-metoden med lagring med bundfaldet i 18 måneder akkurat som god Champagne. Den kan måle sig med meget Champagne, men p.t. meget bedre køb!

Marcel Cabelier, Crémant de Jura Brut, v.2 fl: 100,- 

***** (5 af 5), Chardonnay "Collection", Frankrig, Kvickly (kun i varehus, ikke coop.dk), 2 fl. 200, spar 78,-.
Denne er let, charmerende, med fin frugt og ok finish -rigtigt godt køb! For 20-30 år siden sværgede jeg til crémant fra Alsace, siden Bourgogne. Men i dag skuffer disse velkendte områder ofte, måske fordi det meste i Danmark kommer fra to giganter, GCF (Grands Chaius de France) og Boisset, som med et utal af navne totalt dominerer markedet. Begge giganter er rykket ind i Jura, en lille nabo til Bourgogne, som den kan ligne. GCF ejer Maison du Vigneron, der leverer denne vin under mærket Cabalier.  Siden har rivalen Boisset  købt Henri Maire, som med knap 400 år bag sig er det ældste hus i Jura. Men glæd dig lidt over denne vin, som faktisk er god.

Crémant Pfaff, Alsace "Vintage 2011"... 99,-

Pinot Gris, ***** (5 af 5), Coop (men kun set i Kvickly), normalt: 159,-. Meget af Coop's Alsace kommer fra GCF-gruppen, men Pfaff er fra det udmærkede kooperativ i Pfaffenheim Gueberschwihr, som er kendt for sin crémant på druen pinot gris. Noget kraftigere end normalt -og med 7 år bag sig er denne flot -så langt bedre end rigtig meget Champagne!

Champagne -de billigste er for dyre 

Champagne er så populær en drik, at alt kan sælges -også de mindre gode. Og dem er der mange af i en provins med koldt klima og ingen større grænser for, hvor meget man må høste fra hver vinstok! Den billige Champagne skal lagres med bundfaldet mindst et år -omtrent som en gennemsnitlig crémant (og lidt længere end de italienske og spanske). 

Derfor: Køb kun de billige, hvis det absolut skal være Champagne -ellers er en god crémant langt at foretrække -eller Franciacorta fra Bilka! Et udsnit fra supermarkederne:

Comte de Brismand... 125,-

***** (5 af 5), LIDL. Smagt for et par år siden og ikke fundet god. Meget bedre nu -smager som ok crémant og kan meget vel være den bedste af de billige Champagner. Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra et af de store huse (LDC?) og lavet i Tours sur Marne.

Veuve Durand, Champagne Brut.... 125,- 

*** (3 af 5), Aldi. Kender ikke mærket, det er som LIDLs nok undermærke fra et af de store huse. Det bedste ved den er prisen.

Louis Laurent, Champagne Brut... v. 2 fl: 129,- 

*** (3 af 5), Coop.dk (Irma, Kvickly osv). Lå mange år i Irma, men er nu rykket til de øvrige Coop butikker. Det blev den ikke bedre af! Håber man kan få tilbudsprisen og kun købe én. Der er intet i vejen med vinen, som blot er kedelig og uinteressant.

Champagne Montaudon, Brut eller Demi-Sec... 149,- 

**** (4 af 5), Salling (Bilka, Føtex), i varehus, på weebben er prisen 169, normalt: 199,-. Andenvinen fra kooperativet Jacquard, Alliance Champagne. Nydelig kommerciel Champagne, men for dyr.

Champagne Mumm "Cordon Rouge"... 219,- 

*** (3 af 5), Salling (Bilka, Føtex). OK for stort mærke, ganske klassisk. Mumm er et af de historiske store huse, som hører til LVMH gruppen sammen med bl.a. Moët og Veuve Clicquot.

Champagne Jacquart Vintage 2009... 244,30 

***** (5 af 5), Bilka, varehus ikke set på webben). Fra stort kooperativ, deres bedre vin fra én årgang -og 9 år efterhånden. Glimrende Champagne.

Canard-Duchêne "Charles VII", frit valg: 250,-

**** (4 af 5), Coop (Irma, Kvickly, Brugsen). Officielt er dette en "prestige-.Champagne" i stil med Dom Pérignon osv. Men den har slet ikke de samme ambitioner -og er nærmest en god standardvin. Den fås i flere varianter, hvoraf den blanc de blancs måske er bedst sammen med brut, mens rosé fås både tør (smagt én gang og fundet jævn) og "smooth" (let sødlig vil jeg tro).

Billedresultat for sabrage champagneMærket Canard-Duchêne er uløseligt knyttet til "sabrage", kunsten at åbne en flaske Champagne med en sabel! Huset holder endog turneringe i denne kunst! Huset var i mange år ejet af Veuve Clicquot (som igen er ejet af LVMH), men har nu i nogle år været del af Thiénot-gruppen sammen med bl.a. Joseph Perrier (som sælges i Coop's Irma).

Champagne Moét & Chandon Brut, 269,- (Føtex, Bilka), **** (4 af 5)
Champagne Veuve Clicquot Brut, 269,- (Føtex, Bilka) 
 *****  (5 af 5) 

Champagne Mailly Grand Cru Brut, 269,- (Føtex, Bilka), ***  (3 af 5) 

Moët er Verdens mest solgte Champagne og ejes af LVMH. Ret let, men nydelig vin, men med let sødme, som også Mailly kooperativets vin, der dog er lidt vel tung. Clicquot ("Den gule Enke") er bedst af disse, tør og fyldig. Ejes også af LVMH.