Søg i 1200 opslag:

03/12/2018

Spændende vine fra Bilka

Bilka Op til jul tilbyder Bilka en række spændende vine af højere klasse end ellers -som ikke har supermarked spredt ud over både etiket og indhold. Samtidig er priserne faktisk meget interessante!  


Bernkasteler Badstube.... 81,25

hvid 2016 Riesling Kabinett, Wgt. Dr Pauly Bergweiler, ***** (5 af 5), Bilka (kun i varehus, ikke web), normalt: 109,-

Lys, let, intenst duftende med blomst og lime, let, svag sødme og god syre -let og læskende. Meget flot vin, som WineEnthusiast med rette giver 90p/100 (mens Spectator gav 2015 89p). God vin til salat eller måske en let forret. 
     Hidtil har Bilka mest solgt Dr Pauly vine, som huset ikke selv har lavet -f.eks. Riesling eller Noble House fra Rheinhessen, mens husets egne vine alle kommer fra Mosel. Men her er en af vinene fra husets egen vingård i Bernkastel ved Mosel floden. Vingården er ikke stor, men omfatter dog udsøgte dele af det sydvendte bjerg over den gamle by. Vine herfra sælges i reglen som Badstube, som omfatter flere parceller, inklusive  parcellet Doktor (som dog altid sælges separat, men til en meget højere pris). 

Avaleda "Loureiro Alvarinho", Vinho Verde... 40,- 

hvid 2017, ***** (5 af 5), Bilka (kun varehus, ikke web), normalt 79,-

Et par klasser over den almindelige (dog ok) Casal Garcia fra samme hus. Lys, let og blomstrende, lidt fyldigere i stilen end Mosel vinen oven for, men stadig frisk og elegant. Nydes ung -men kan klare lidt kraftigere retter takket være et let brus. 
Avaleda er del af giganthuset Sogrape, som har tjent stort på den lyserøde Mateus, som de har brugt til at opkøbe andre huse som Sandeman og Avaleda. Normalt kan jeg ikke lide giganthuse, men det må siges, at SOGRAPE har gjort meget godt i retning af at modernisere vinproduktionen i Portugal, som indtil nu (og stadig er, rundt om) er noget oldnordisk i sine metoder. Denne vin er i hvert fald en moderne vin på den gode måde. 

2015 Saint Émilion Grand Cru... 99,.- 

Bilka tilbyder 3 forskellige, Grand Rivallon, Peymouton (begge 5* af 5) og Tertre de Moulin (4* af 5), normalt 155,-, Bilka (kun varehus, ikke web). 


2015 er en excellent årgang, så 100 kr for en Grand Cru vin fra Saint Émilion er meget interessant. Det er vine med god fylde og duft, men endnu lidt tørre tanniner, som nok skal modnes over et par år. Men til en solid ret med lidt fedt er vinen sikkert god. Men ikke julemaden! 
Grand Rivallon kommer fra familien Rivière og er formentlig andenvin til den velkendte Clos des Menuts, mens Peymouton kommer fra Laroque, som er klassificeret Grand Cru Classé i St. Émilion. Disse to vine er begge rigtig gode køb. Tertre de Moulin er dog også ok, hvis de andre er udsolgt. Peymouton 2014 fik 91p af WineEnthusiast, og 2015 er nok endnu bedre. 

2012 Haut-Carles, Fronsac... 147,50

***** (5 af 5), Bilka (kun varehus, ikke web), normalt: 295
Her er en anden god årgang -2012- som kan nydes nu, selvom det bestemt ikke haster! Vinen er meget fyldig, med fine aromaer med præg af ny eg og ganske lang smag. Den er flot allerede. 
Normalt vil Saint Émilion være dyrere end Fronsac, selvom Fronsac faktisk for 150 år siden kostede det samme -og i reglen mere end Pomerol, som pudsigt nok geografisk ligger i midten mellem de to områder. Men Haut-Carles er topvinen fra det udmærkede slot de Carles, som ligger i den nordlige del af Fronsac som nabo til Mayne-Vieil, et andet af regionens finere slotte. En vin, som man faktisk sjældent ser i supermarkeder. Normalprisen er måske en anelse oppustet, men dette er en af de dyre fra Fronsac.