Søg i 1200 opslag:

15/12/2018

Salling skuffer ikke med Port

Salling gruppen er nr 2 inden for dagligvarer i Danmark, mens Meny (ex-Superbest, del af Dagrofa) er noget mindre. Men begge leverer Portvin fra de store huse, opdager vi i 4. afsnit af jagten på juleportvinen. , så vinen kommer fra de store huse. 


Offley LBV 2012 Port.... 99,- 

Late Bottled Vintage, ***** (5 af 5), (indtil søndag 16.12. 79), Bilka og Føtex

Croft  LBV 2012 Port.... 125,- 

Late Bottled Vintage, *** (3 af 5), indtil søndag 16.12. 94,75, Bilka og Føtex. 4* ved køb senest søndag. 

Vine med duft af kirsebær, puddersukker og krydderi -meget egnet til ris â l'amande- ikke mindst takket være lidt tannin bagest i smagen sammen med sødmen. Nydes kølig. Offley er lidt lettere -men også bedre køb. 
Offley er del af Sandeman, som igen er ejet af SOGRAPE, som tjener store penge på Mateus, som de bruger til at gøre Portvinenene bedre med. Og det lykkes faktisk meget godt. For nørder: Offley har efternavnet Forrester efter en gammel ejer, som tegnede det første detaljerede kort over Portvinsområdet og dermed en statueplads i Portvinens verden. Han har også lagt navn til en af de berømte pousadas (slotshoteller) nær Pinhao. (han druknede på floden Douro, da han væltede i sin båd på vej fra sit jagtslot, der i dag er pousada - ekstra bonusviden). 
Croft er ejet af Taylor-gruppen men bruges til deres måske lidt lettere vine -denne er dog meget lig Taylor's LBV, som også er ret let, hvis jeg husker ret. 

Cockburn's LBV 2012 Port .... 75,- 

***** (5 af 5), Meny.  En flot Portvin til ris à l'amande, sød, lækker, rig duft, god lang smag. Cockburn er et af de mest kendte Portvinshuse, som i dag ejes af Symington (der også ejer Smith Woodhouse, DOWs og andre). Bl.a. også Warre, der leverer "Den kongelige Livgardes Portvin", som også sælges (69 indtil 23.12.). Den får **** (god, men lettere end Cockburn). 

Menéres Colheita 1999 Port... 99,- 

**** (3 af 5), 50cl, Netto (til 24.12.). En glimrende tawny med rig aroma og god sødme. Men har vel stadig brug for et år på flaske. Nydes kølig. Bedre til chokolade end til ris à l'amande. 
Menéres er et mærke fra Baron de Vilar (som også ses i Meny) og udvælges for Netto af Løgismose koncernen. Baron de Vilar er et ret nyt hus, som dog ejes af en af de ældste familier i Oporto, van Zeller (som engang ejede Noval). Huset har en del marker, men køber især gamle vine op fra andre. Og det gør de godt. 
Netto sælger også Menéres LBV 2012 til 69,- (375ml). Bedre til risene, men ikke så godt køb, så den får kun *** (af 5). Den bør måske købes i Spar, hvor du får Baron de Vilar (samme hus) til 69,95 -og så eer der 50 cl i flasken! 

Sandeman 20 years old Port... 249,- 

**** (4 af 5), Føtex og Bilka, indtil søndag 16.12. -25%). En meget flot tawny med moden duft og god sødme og lang smag. Sandeman er blevet meget god til tawny. Nydes kølig. 

Croft Vintage 2008, "Quinta de Roeda" 249,- 

***** (5 af 5), Føtex og Bilka, indtil søndag -25%). Førsteklasses vintage fra Croft's Roeda, der har nogle af Douro's ældste vinstokke. Tappet 2010. Sød, lækker, men med tør eftersmag -en meget flot vin til ost -og faktisk også god til ris à l'amande. Men pas på bundfald -vinen har trods alt fået 8 år på flaske.