Søg i 1200 opslag:

18/12/2018

Barolo og Bordeaux til jul, og fri os for amaronen!

Måske skulle du have købt julevinen til Black Friday eller hentet en kasse eller to i kælderen. Men er du for sent ude (som os andre), er her et par gode bud på vinen, der kan bruges til både and og sprøde svær samt en culotte, hvis du fortsætter den retro stil! 

Casa Defrà 2015, Colli Berici Riserva... 79,-

Italien, ***** (5 af 5), Aldi.
Kender du Berici? Næppe, for området er ikke stort, selvom det ligger blot en halv times kørsel fra Verona med den amarone, jeg elsker at hade! Men Colli (bakker) Berici er et smukt bakket landskab med nydelige italienske villaer på toppen, som f.eks. Defrà. Vinen kan ligne Bordeaux en smule -druerne er også merlot og cabernet. Ingen gigant trods et prætentiøst udstyr og flaske, men lidt diskret eg og blødhed og en indbydende duft -omtrent som den Bordeaux, som man drømmer om, men sjældent finder. Den kan klare det meste...
Defra er en privat ejendom, men bag den står Cielo, et gigantforetagende med konsumvin fra Syditalien -men dette er deres private ejendom.


Barolo 2014 "Rosa dell'Olmo"... 109,-

***** (5 af 5), Kvickly (kun varehus). Det er ikke mange år siden, jeg holdt meget af amarone, men i dag undgår jeg den rutinemæssigt. Så hellere en "sur" Barolo som denne". For en Barolo er den mørk i farven, med en åben og rig duft med urter og bær, smagen er middelfyldig og blød for Barolo, men slutter med den lidt tørre tannin, der gør vinen så fremragende til f.eks. julemaden. Den får maden til at leve modsat en ripasso eller amarone!


Rasteau 2015, Auguste Bessac....  59,95 

***** (af 5) Auguste Bessac, Bilka, 14,5% (ikke tilbud, men godt nok fair pris).
Rasteau ligger i hjertet af Rhône mellem Cairanne og Gigondas på en række bakker nord for Châteauneuf du Pape og kan levere solid, kraftig vin i samme stil. Denne er en middelvægter, som er en god repræsentant for det gode år 2015. Firmaet ejes af Caves des Papes. 
Serveres kælderkold. Bør nok egentlig nydes nu og de næste par år. 


Gigondas 2017, Ferdinand Labarthe... 119,- 

**** (4 af 5), Aldi. Ikke langt fra Rasteau og med vin i samme stil. Denne er måske lidt mere rustik og tung i stilen, selvom den har samme 14,5% alkohol. Nydelig etiket og tung flaske -ikke domænevin, men fra OK vinhus i Castillon øst for Avignon. 

Château Haut-Cadet 2014, Grand Cru Saint Emilion... 99,-

***** (5 af 5), Aldi. Jeg hader at skulle anbefale en vin fra en butik, der som julevin anbefaler en vin med det tendentiøst vildledende navn AMEROSA -og hvor der midt på etiketten af en sikkert god Châteauneuf du Pape står ordet TROCKEN! Men Haut-Cadet er faktisk rigtig god og får en anbefaling! Vinen er lidt lettere end Peymouton (stadig til 99 i Bilka), men mere moden og med god længde og positiv duft. Lidt à la Defra fra Berici, men med mere bund og dybde, lidt mere tør og fast -rigtig flot madvin! 
Vingården ligger meget fint placeret -mellem klassificerede Crus som Fonroque og Cadet-Piola. For nogle år siden blev den købt af Grand-Corbin-Manuel, hvis ejer (foto) Yseult de Gaye, med rette er stolt af sin nye vin. Faktisk er "Cadet" bedre placeret end Grand-Corbin! 

Og utroligt nok kan du stadig få vinen, der kan gå til det hele... 

Beaujolais 2018 Nouveau, Pasquer-Desvignes... 39,-

***** (5 af 5), Bilka (kun varehus), Partivare, flere etiketter, bl.a. Vieille Vigne, Romarins samt Beaujolais-Villages, normalt 49-59,-

Vi har nævnt denne glimrende vin før, med sin unge friskhed kan den klare juleanden (blot den er kælderkold!), men hvorfor ikke sige farvel til året med årets nye vin? Der er flere etiketter, p.t. er den almindelige Beaujolais nok bedst, men "Vieille Vigne" og Villages skal nok blive bedre næste år. Og det haster ikke (som nævnt har jeg drukket Nouveau op til 8 år gammel!).