Søg i 1200 opslag:

29/07/2019

Zinfandel og vin fra dansk vinmager

I dagens blog er det Kvickly, der lyser op med syditalienere + den altid pålidelige la Baume fra Sydfrankrig. Og så har de også en cava, som slet ikke er så ringe endda -til utroligt lav pris.  

I mange uger var det ellers Bilka, jeg besøgte først, når jeg ville have gode vinkøb i et supermarked. Men de synes at gået i pausedøs eller måske skal de pludselig tjene rigtige penge? P.t. er det mest spændende en halvkedelig Chile vin, som du lige så godt kan købe i Meny eller Spar (Cono Sur).

Z Zinfandel eller F Fiano, 6 fl:  ... 299,- 

Sydfrankrig, **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 1. august.
Ikke mine favoritter, men de eer så meget bedre end de dansk-tappede Amarone-lookalikes, der sælges af mange supermarkeder -rødvin med lidt frugt foruden den krydrede styrke, hvid med frugt og friskhed (og kedelig Z rosé!). Fiano er en god drue, som nok er bedst kendt omkring Napoli i Campania (hvor den er dyr). 
      Tappet af Femar i Italien -ligger ved Rom, selvom vinene faktisk kommer fra Puglia. Men Slet ikke så tossede! 

La Baume, rød Merlot, hvid Viognier ... 59,- 

Sydfrankrig, **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 1. august.
Jeg kan bedre lide disse vine! La Baume var engang en rigtig vingård, men i dag købes de fleste druer ind og laves i flotte, men meget store kældre. Meget effektivt -men vinene er faktisk gode. Den røde er nydelig og pæn, men lidt anonym, den hvide -på den sjældne drue viognier- har frugt og karakter plus god friskhed.

Donna Anita, Taranto Rosso... 59,-

***** (5/5), Peter Vinding-Diers-Amka-Angelo Rocca, Italien, Kvickly (partvare), normalt 119.. 
Vinen laves af den legendariske danske vinmager Peter Vinding-Diers, som nyder stor respekt for sit banebrydende arbejde med vingær, mens han boede i Bordeaux. 
      I dag er han flyttet til Sicilien, hvor han laver en smule (ret kostbar) vin på eget domæne + langt flere vine for andre, bl.a. denne fra Angelo Rocca (et stort familiehus, som også ses i Rema1000), som importeres af Amka, en stor leverandør til danske supermarkeder. Vinen har navn efter hr Rocca's hustru Anita og laves af blend af især Primitivo og Negroamaro med kort lagring i små egefade. 
      Ganske seriøs vin. Dybt farvet vin med frugt og krydderi, pæn dybde og renhed, middel fylde, lang smag for en Puglia vin. Normalprisen er for høj, men til 60 kr er vinen superkøb. 
Foto:  Min dom er lidt påvirket af, at jeg for mange år siden boede nogle uger hos Peter Vinding-Diers på slottet Rahoul i Bordeaux. Peters entusiasme og viden om vin har siden inspireret mig dybt. 


Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 3 fl: 129,- 

(= 43 kr/fl), Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco **** (4/5), Superbrugsen, til 8. august. Denne brusvin er perfekt til sommerfest på budget -for det er ikke Champagne eller bare en crémant. Men til 43 kr får du næppe bedre, så derfor 4* til brut (semi-seco er ikke mig). 
I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Det passer glimrende til denne vin, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad datteren kalder "børne-Champagne". 


Champagne Joseph Perrier, frit valg... 279,-

Brut Blanc de Blancs eller Rosé, ***** (5/5), Irma, til 7. august
Den sølvfarvede Blanc de Blancs er rigtig flot -ikke helt i klasse med Vintage 2008, som også ses, men et excellent køb. Rosé har godt ry, men eer ikke smagt. 

Joseph Perrier er slet ikke i familie med  den blidt perlende Perrier vand -og slægtskabet til de bedre kendte naboer Laurent-Perrier og Perrier-Jouet er også noget usikkert. I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger.
Foto: Huset er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og sent i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier.
I dag ejes huset af Alain Thiénot, som også ejer flere huse, bl.a. Canard-Duchêne (som meget praktisk importeres af søsteren Brugsen/Kvickly!), Marie Stuart og andre, foruden et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! Som etikette-nørd foretrækker jeg klart Joseph frem for staldbroder Canard-Duchêne!