Søg i 1200 opslag:

05/07/2019

Tour de France -Frankrig versus Italiensk vin

Ja, Frankrig vinder. Men ikke fod-, håndbold eller cykel, men en vinøs Tour de France. I denne uge er vi i Østfrankrig -først i Chablis, før turen går ned langs Rhône-dalen -med nogle tilbud, som holder -der er langt til udløb... 

På det seneste har jeg smagt en række italienske vine, som kan være udmærkede. Jeg har respekt for en Barbaresco fra TerredaVino (5*, Coop, 79 kr) og en Araldico Barbera Piemonte (4*, Rema1000, 39,67, ikke helt ren, men velsmagende). Her foretrækker jeg Rema1000's Barbadilla Somontano Reserva (5*, 49,-), som har rund kraft og afrundet frugt.
      Senest en Veronia, som ikke kommer fra Verona trods navnet -men enten fra Puglia eller Sicilien -jeg smagte dne sicilianske "Apassamiento", tappet af Globus i Brøndby. Den gør ingen fortræd, trods de 14,5% alkohol, men til 60 kr mangleer den karakter (jeg gav den 2,5* sidst, og det passer ok).
      Så i denne uge bæres både den gule trøje, den prikkede og den grønne af Frankrig, som det ses herunder: 

God Chablis er en mangelvare -og efter den (meget tæt på) katastrofale høst i 2016 bør ethvert tilbud på Chablis af god kvalitet (helst tappet på vingård, ellers i Chablis) hilses velkommen!

Chablis, Josselin... 2 fl. 199,-


***** (5/5), 2018, Bilka (partivare) 
Lys, let, sprød og frisk, lidt stil, men først og fremmest ren og frisk -perfekt til muslinger og skaldyr -typisk Chablis. 
Vinen er aftappet af Josselin i Chablis. Dvs tappet i Chablis, hvad der yder en vis garanti mod forfalskning, hvad man skal tænke på, når man ser Chablis til lav pris. Josselin er et alias for Bacheroy-Josselin, som er del af Domaine Laroche, som er kendt for flotte etiketter, og denne er ingen undtagelse!
Vinen er mere end ok. Ikke dyb og rig som de gode, men med nydelig Chablis-stil. 

Châteauneuf -og alternativerne

Kan man få noget, der ligner Châteauneuf du Pape til 60 kr? Ja, det kan man. På etiketten står godt nok Lirac eller Plan de Dieu og ikke "Neuf", men vinene er faktisk gode -og matcher eller endog overgår de mange tvivlsomme flasker, man finder som Châteauneuf under 150 kr.  


Det sydlige Rhône leverer 400 millioner fl/år på et areal tæt på hele Australien. Vinene varierer fra det jævne til det sublime. 
Stjernen er Châteauneuf (ret ofte er den falmet, men når den er bedst er det en værdig Tour-vinder!), fulgt af Gigondas. Herunder er der en række andre områder, der alle leverer vin, der kan være en tro kopi af pavens vin. På godt og ondt.
Plan de Dieu ("Guds Slette") er en af disse, som oprindelig var appellation Rhône, siden Villages, og nu har den Village + ret til at sætte sit navn på etiketten. 
Både "Guds Slette" og "Neuf" og alle de andre leverer vin baseret på druen grenache og har således styrke, rundhed og krydret duft til fælles.

Plan de Dieu 2016, Rhône Village.... 2 fl: 119,- 

***** (5/5), Bilka, 14,5% (partivare).
Området ligger nord for Châteauneuf på vejen mod Cairanne og Rasteau. Helt fladt område med mager, stenet jord. Et herligt navn, en "Neuf" i stil om ikke kvalitet, en god, gedigen Rhône med frugt og kraft. 

Gastronomisk: Perfekt til en sommeraften ved grillen. Serveres kælderkold. Bør nok egentlig nydes nu og de næste par år.

Lirac 2016, Auguste Bessac.... 2 fl: 119,- 

***** (5/5), Bilka, 14,5% (partivare). Fås også i Føtex til 94,67. 
Lirac har modsat Plan de Dieu egen appellation akkurat som Châteauneuf, men har aldrig fået samme ry. Vinene er dog gode -denne er typisk med solid fylde, men også en intens frugt og en mineralsk frished og tørhed, som kan overraske. 2016 er flot nu. 

Gigondas 2017, Auguste Bessac ... 109,-

***** (5/5), 2017, Bilka  (partivare)
Dyb farve, indbydende duft med frugt og krydderi, middel til stor fylde, pænt lang. Gem 1-3 år. Klassisk grenache (+ lidt syrah), som nok er det mest berømte i det sydlige Rhône efter Châteauneuf. Denne vin er måske et mulehår foran Châteauneuf'en i kvalitet, men altid billigere. Godt køb. 
Fås også som Vacqueyras til samme pris, ej smagt, men nok samme stil, måske lidt blødere. 

Châteauneuf du Pape, Auguste Bessac ... 2 fl: 249,-

***** (5/5), 2017, Bilka (partivare),  Også i Føtex til 159,67. 
Bessac er et alias for Caves de Papes, et af de store firmaer i Châteauneuf du Pape. De ejer vinstokke, men denne er fra indkøbte druer og/eller vin. Lysere i farve, men indbydende duft med lysere frugter, hindbær osv. Middel fylde, pænt lang. Flot nu, bedre om et år. 2016 er stort år. 


Bessac, Del af gigantfirma

Auguste Bessac er del af giganten Caves des Papes (der også ses i Salling-gruppen). Oprindelig hed firmaet Ogier, men i 1950erne fusionerede det med Bessac, der havde Caves des Papes som et af sine mærker. Huset leverer masser af Châteauneuf, men -trods navnet- langt mere Rhône, Vacqueyras osv -simpelthen fordi det meste Châteauneuf (og alle de gode) i dag tappes af vinbonden selv.
I dag er denne gigant selv del af en endnu større gigant, AdVini. AdVini er baseret på Jeanjean brødrenes firma af samme navn i Languedoc, men har i dag firmaer i hele Frankrig og også i bl.a. Californien. 
      En del af mærkerne ses i Sallings supermarkeder, f.eks. Champy og Josselin (herover) og Laroche fra Bourgogne og Cazes fra Roussillon.
En gigant som Caves des Papes leverer næppe stor vin. Men standarden er faktisk ok sammenlignet med andre giganter. Husets egen Clos de l'Oratoire des Papes -deres private vingård- kan matche en del af de "private". Men den får du ikke for 125 kr!