Søg i 1200 opslag:

21/07/2019

Ugens bedste fra Østrig (og Argentina)

Vi bliver lovet sol og sommer af Voldborgs efterfølgere. Der kommer gang i havegrillen til grillet fisk og andre herlige spiser. Hertil ville jeg for 2-3 år siden drikke rosé, men nu er jeg (igen) vendt tilbage til den herlige grønne veltliner vin fra Østrig.

Østrig er bestemt ikke et lille vinland, selvom her er langt flere bjerge end vinmarker. Men trods alt bliver det til 51.000 hektar, som leverer omkring 400 millioner fl/år, godt 1/3 af Sydafrika eller Australien. Men hele 70% er hvidvin, så Østrig er en vigtig leverandør af tør hvidvin. 
      Den vigtigste drue til hvid (halvdelen af alle vinstokke) er grüner veltliner, en klassiker, når det kommer til aromatisk, fyldig og dog sprød tør hvidvin. Druen er født i Østrig, men ses dog også i naboerne Tjekkiet og Ungarn. 
      Engang blev denne sprøde hvidvin anset for dagligvin -og som sådan nydt med stor glæde i Heurigens (vin og madsted) i bjergene nær Wien. Men i løbet af de seneste 20-25 år er respekten for vinen steget, ikke mindst fra de bedste områder, Wachau og Kremstal (foto: Steiner Tor i Krems). 
      I 2002 organiserede Jancis Robinson og Tim Atkin -begge højt ansete Masters of Wine- smagninger, hvor grüner veltliner blev foretrukket frem for bl.a .Grands Crus fra Bourgogne og Californien.  
      Jeg har smagt veltliner fra både Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet, men har hidtil ikke smagt vine, der kan måle sig med Østrigs. 
      Hovedområdet for veltliner er Weinviertel, et smukt området med idylliske landsbyer og bølgende vinmarker, der ligger nord for Krems og Wien op mod den tjekkiske grænse. 
      Bjergene betyder et tørt, køligt klima, og det giver vinen sin sprødhed, som det kan smages i vinen herunder.
      Sant Thias er ugens vin, sammen med den røde "Pure" fra Argentina nederste. 


Sant Thias, rød blend, hvid Grüner Veltliner eller rosé... 50,- 

Østrig, ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 27.7. 

Jeg har smagt den udmærkede veltliner (som har appellation Weinviertel) flere gange og fundet den tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken) -alt hvad man kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salt og perfekt til osten
      Jeg er ikke helt så glad for rosé-vinen, som virker for letbenet, mens den røde (smagt én gang) har god frugt i både duft og smag. Den er "Gemischter Satz", et blend af flere druer, dog nok mest Zweigelt, områdets vigtigste røde drue. 
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
Herunder: Vingården ligger Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grúner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet. Importeres af Amka for Rema1000. 




Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

Østrig, 2018, ***** (5/5), Superbrugsen, til torsdag 25.7.), normalt: 89,60. 
Ikke helt så overbevisende om Sant Thias herover, men at foretrække for Meny's Nitthaus herunder, selvom denne er dyrere. Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen.
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).


Nitthaus, rød, hvid, rosé... 2 fl: 135,- 

Rød pinot noir, rosé, hvid chardonnay eller grüner veltliner.
Østrig**** (4/5), Meny, indtil torsdag 25. juli.  
Burgenland er den varmeste del af Østrig og ligger omkring den lavvandede Neusiedl sø en halv times kørsel syd for Wien. Søen er 36 km lang fra nord til syd (hvor en del er i Ungarn). Du kan næsten gå tværs over søen, da den i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!). Søen er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. 
     Nitthaus ligger i Gols på søen nordside ikke langt fra Wien. Vingården ledes af Hans og Anita Nitthaus og er mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som ikke er fra egne marker, men lavet af druer købt hos andre i området. 
     Den røde pinot noir er bedst -frugtig, afrundet, pæn længde. Har kun smagt de øvrige én gang eller to, men husker chardonnay som nydelig (og det bekræfter andre kritikere), mens jeg husker grüner veltliner som middel, på grænsen til det flade. Rosé ej smagt. 
      Området omkring den lavvandede sø afgiver en masse damp på de lune, solrige dage om efteråret, og det fremmer "Edelfäule", den ædle råddenskab, som du måske kender fra Sauternes. Og Burgenland er i dag et af Verdens fineste områder til ædelsøde hvidvine -Trockenbeerenauslese og vinen af frosne druer, Eiswein. Det er ikke Nitthaus' specialitet, desværre! 

Trapiche "Pure", rød malbec, hvid sauvignon, rosé  50,-

***** (5/5), 2017/18 Argentina, Føtex (til torsdag 24. juli), norm: 108,67.



To læsere kom for sent til at få "Pure" til 40 kr i Bilka -i fredags stod den til 108 kr, en horribel pris. Men trøst -kan du komme i Føtex, kan den her fås til 50 indtil på torsdag. Og det er også en god pris! 
Føtex har også Trapiche "Oak Cask" til 40 kr (også 5*), men "Pure" -uden eg- er bedre! Man undres: Det er både lettere og billigere at opbevare vinen på en 100.000 liter tank -svarende til over 400 egefade- når ét egefad koster 4000 kr. Så hvorfor er "Pure" -en vin uden eg- dyrere? Men svaret er ganske enkelt, at "Pure" er lavet af meget bedre druer, den røde af druer fra det fine Uco!

Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  Den hvide har god frugt, men slet ikke præcision og tør friskhed som sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er 5* værd til 50 kr!
Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.