Søg i 1200 opslag:

13/07/2019

Nyd hvidvinen, mens sommeren er her!

En god riesling og fumé fra Pouilly leder det franske felt i denne uge, hvor Tour de France nærmer sig Alperne. Dér er koldt, men vi nyder varmen langt mod nord i lille Danmark! 

Coop

Riesling Alsace "Cuvée Reservée"... 6 fl: 299,- 

Cave de Turckheim, ***** (5/5), Coop Mad, indtil torsdag 18.juli, spar 166,-
Riesling fra Alsace er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi.
Foto: Kooperativet i Turckheim (som garvede  vindrikkere husker fra Irma siden tidernes morgen!) dækker i dag et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er ret lille, men et par kældre andre steder i Alsace leverer i dag det meste af vinen.
      Kvaliteten er dog rigtig god -og meget bedre end Laugel (et GCF-mærke), som dog har en lidt pænere etiket! Sælges også af Coop, med mere designer-flot etiket, men slet ikke samme kvalitet, måske fordi indholdet mest består af vine, som de andre kældre ikke selv vil tappe.


Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 6 fl: 599,- 

2018 Loire, ***** (5/5), Coop Mad, indtil torsdag 18.juli, normalt 124,95
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. 
      Gr frost er vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé svære at skaffe til rimelig pris i øjeblikket, og det gør denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.
P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & Sommerfeldt til 180. men "Fines Caillottes" er formentlig meget tæt på denne vin.

Meny leverer mange gode vine, hvoraf en del fås i Dagrofa's andre kæder, Spar og MinKøbmand. P.t. faktisk et par rigtig gode køb: 

Foruden vinene herunder kan jeg anbefale Meny's Allram, østrigsk hvid veltliner og Zweigelt rosé til 60 kr (4*). Meny sælger også denfestligt udstyrerede Haut-Gléon "Amours" rosé til 60, men tror ikke den kan matche Pigoudet. 

Cono Sur Bicicleta, rød, hvid, rosé... 40,-

Chile, **** (4/5), Meny, Spar og MinKøbmand, indtil 31. juli
Rød med nydelig frugt og lidt syre -ikke helt ren, men stadig en god madvin, rosé med pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. Vinene er tæt på 5*, da prisen er god -faktisk billigere ned i grænsehandlen!
Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten.
Meny sælger også Santa Luna, chilensk boxvin til under 100 kr, som jeg ville gå uden om i en pæn bue.


Pigoudet "Première", Provence rosé... 79,95

Aix, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.juli
Det var i Provence (hvor ellers?) at bølgen med rosé startede for alvor. For 10 år siden fik jeg under rejse i Provence at vide, at Frankrig drak mere rosé end hvid. Jeg fattede det ikke -dengang var rosé i Danmark noget, vi drak 4-5 dage om året!
Foto: Pigoudet er et rigtigt godt slot i udkanten Aix by op mod det imponerende Sainte Victoire bjergmassiv. "Première" er dog ikke fra slottets egne marker, men købt ind, måske hos naboer.
Druerne er grenache, cinsault og syrah blandet med lidt cabernet -tør, ren aroma, meget forfinet, middel fylde, god kvalitet!


Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.juli
Hvis du ikke fik drukket al crémant'en, mens studenterne kørte rundt, så kan du her købe en anden crémant, så du har nået, når Tour de France er nået sikkert i mål -denne er favoritten, så meget bedre end Coop's crémant "Maison de Crémant" eller Bilka's Calvet crémant.
Jeg har ikke smagt de andre på det seneste, men Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.