Søg i 1200 opslag:

17/07/2019

Når tilbudsprisen er den normale pris -og et par gode køb

Færre og færre køber vin (og andre mindre vigtige varer) til normalpris -hvorfor betale fuld pris, når du ugen efter kan få den samme vin til halv pris?

Ja, danskerne er tilbudsjægere (og jeg er bestemt ingen undtagelse!), som går målrettet efter den laveste pris på alt. Det er vel ikke noget nyt -formentlig var vikingerne også købmænd, som prøvede at få den laveste pris  -og røvede varen, hvis prisen ikke var lav nok! 

Men supermarkedet ved godt, at vi leder efter tilbud, så de er i fuld gang med at sætte normalprisen på udvalgte varer så højt op, at de også tjener gode penge, når varen sælges til tilbudspris.
      Du kan sikkert huske flere vine, som er på tilbud en god del af året -her er tilbudsprisen blevet til normalpris. Kendte eksempler er Coop's sydafrikanske Spier, mens Salling-gruppen tager sig af spanske Felix Solis, som leverer vine som Soldepeñas og Viña Albali, som ofte er på tilbud.


Mange vinelskere sværger til supertunge flasker som et løfte om en god vin, men det ved supermarkederne også -så de køber vin fra danske tappere, som  ikke har en dyr transport med en tung flaske. Disse vine har oveni ofte en superflot etiket, og du skal om på bagetiketten og læse det med småt for at se, at vinen er "Bottled by Taster Wine".

Taster Wine står bl.a. for Silverboom fra Sydafrika (foto), der også sælges i andre kæder under andre navne bl.a. Avenhoorn i Aldi. Typisk er normalprisen op mod 100 og tilbudsprisen omkring 50 (pris/kvalitet 2-3*). Men en flot etiket og en supertung flaske. Har kun smagt vinen et par gange, hvor jeg fandt den kommerciel og kedelig.

Crystal Bay er et andet mærke fra Taster Wine. Vinen kan komme fra Australien (Pinot Noir fra McLaren Vale) eller New Zealand (hvid sauvignon fra Marlborough (foto). Denne vin sælges bl.a. i Meny, typisk 50-60 kr. Har kun smagt den hvide sauvignon fra New Zealand (3*). Lidt kedelig, men ikke ringe, men Selaks fra netto er bedre (og den er tappet i England), for slet ikke at snakke om Sileni.
      Taster Wine deler adresse i Brøndby og delvis ejerskab med Skjold Burne og Holte Vinlager såvel som Oscar Davidsen (nogle af de samme vine, bare mest salg til restauranter).

Globus har flyttet hovedsædet til Køge, men har tapperi i bl.a. Brøndby, er mest kendt for Capolavaro, som ses i mange supermarkeder, en vin fra Syditalien og af og til Sicilien, typisk laves på druerne negroamaro og primitivo, både på glasflaske og baginbox (her er Globus specialist, de tapper også bl.a. Spier til Coop).
      Jeg har smagt Capolavaro og andre af Globus' danske tapninger, men jeg kan ikke se noget lys i disse vine, som trods hj alkohol er både lette og af og til let sødlige i smagen (kvalitet/pris 2*).

Vigtigt at vide, hvor vinen er tappet 

I teorien kan vine tappet i Danmark være fuldt så gode som vine tappet andre steder. Vin tappet på grostedet vil i reglen være bedst. Vin herfra er i reglen kun filtreret én gang (eller slet ikke) og har kun fået en gang svovl (eller af og til ingen svovl overhovedet). Men en forbavsende lille del af vin solgt i Danmark er tappet på vingården, formentlig højest 20-25%.
      Resten er tappet i Danmark (47-48%) eller importeret på flaske, men tappet uden for grostedet -ofte ganske langt væk -f.eks vin fra Australien tappet i England, Holland, Tyskland eller endog Sverige!
      Vin vil ofte blive filtreret hver gang, den flyttes -og ofte få et skud svovl for ikke at gå i ny gæring eller blive misfarvet. Så derfor gælder det om at minimere den risikable transport på tankvogn eller skib. Når vinen først er lukket med skruelåg eller prop, er den langt mindre udsat.
Prosper Maufoux Chardonnay... 6 fl. 299,- 
**** (4/5), Nemlig.com, indtil lørdag 21. juli, normalpris 139,95 (!)
En nydelig let chardonnay, med let aroma og ren, tør smag -men overvej ALDRIG at give 139 kr for vinen! Vinen kommer fra Sydfrankrig, hvor druerne er ret billlige, og vinen bør normlt koste omkring 60 kr. Vil du have den med druer  fra Bourgogne, er prisen typisk 4-5 gange højere -og du kan til 139 kr faktisk købe en hvid Chablis eller Bourgogne fra Maufoux (i Meny).
       Prosper Maufoux var engang et ganske udmærket hus (undertegnede har handlet meget med dem) i Santenay i Bourgogne. Deres domæne-vine var glimrende. Da den gamle Pierre Maufoux forsvandt, gik det ned for huset, og huset er i dag næppe mere et navn, som ejes af Veuve Ambal, som er specialist i (god) mousserende vin (bl.a. i Meny og Spar).
Men i denne uge har Superbrugsen nogle af de bedste køb...

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
Alsace **** (4/5), Superbrugsen, indtil 25.7.
En lav pris for Grand Cru fra Alsace, selvom Alternberg (i Wolxheim i det nordligste Alsace) ikke just er en af de mest ansete Grands Crus. Vinen kommer fr Arthur Metz, som er del af GCF- gruppern (og derfor sjældent god). Men det skal man ikke altid stole på, for denne vin (i 2017) er blevet anbefalet af flere, der ved besked. Desværre ikke smagt. Men formentlig en ret tør, aromatisk hvid med god syre og fin balance.

Coronas eller Esmeralda, rød-hvid-rosé, 6 fl:  199,- 
Spanien ***** (5/5), Superbrugsen, indtil 25.7.  Ikke det store sus, men til prisen rigtigt godt køb. Den hvide er rar (let sødlig, men frisk) og den røde har pæn fylde og frugt uden at begejstre. Men Torres er et historisk hus, som altid er værd at smage.

La Baume, rød Merlot, hvid Viognier ... 59,- 
Alsace **** (4/5), Superbrugsen, indtil 25.7.
Jeg kan bedre lide disse vine -men prisen er også højere. La Baume var engang en rigtig vingård, men i dag købes de fleste druer ind og laves i flotte, men meget store kældre. Meget effektivt -men vinene er faktisk gode. Den røde er nydelig og pæn, men lidt anonym, den hvide -på den sjældne drue viognier- har frugt og karakter plus god friskhed.

Bissinger Rosé, Brut... 199,-


Champagne ***** (5/5), LIDL (kører stadig som partivare.og er set i flere Lidl butikker).
En pink Champagne til en meget rimelig pris! Fin sart farve, fint brus med små bobler, herlig duft af røde frugter, tør, men ikke så det støver, ret let, god eftersmag. Lidl sælger normalt den hvide Bisse, men denne er faktisk sjovere og fik da også 88p/100 af Decanter.
      Jeg har altid kaldt vinen "Bisse" -rigtig mange Champagne huse har kælenavne -Bolinger er Bolly, Jacquart er Jack og Bonnaire er Bonny! Det sære ved Bisse er, at der er præcis 0 ansatte i dette hus, der har en omsætning (2018) på knap 2 milliarder kr! De løber sgu stærkt, de ansatte. Selvom der ingen er!
      Årsagen er banal -Bisse er et mærke fra firmaet Heidsieck Monopole, som igen ejes af Vranken-Pommery, som i dag er det næststørste hus i Champagne (efter Moët, men foran Lanson og Laurent-Perrier).
      Huset slog sig op så sent som i 1970erne med mærker Demoiselle (som så meget fornem ud, men var ret billig -også i smag). Siden gik det stærkt, og de har overtaget det ene kendte mærke efter det andet, bl.a. Pommery, Charles Lafitte og altså Heidsieck.
      Huset ledes af Paul-Francois Vranken, som assisteres af datteren Nathalie Vranken (foto), som faktisk står som leder af Bissinger.