Søg i 1200 opslag:

14/07/2019

Bastilledagen -230 året for revolutionen

I dag er der fest og farver i Frankrig. For det er i dag lige præcis 230 år siden, at sultne parisere stormede Bastillen i Paris og startede den franske revolution. Siden har der på alle rådhuse ("Hôtel de Ville"!) i Frankrig stået ordene -"Liberté, Égalité et Fraternité", "Frihed, lighed og Broderskab". 

Om Frankrig har levet op til ordene, kan diskuteres! Men målet er da smukt, og man kunne da ønske at visse politikere, der mener, at "lidt mere ulighed vil være godt" ville lytte lidt!

      Så vi fejrer dagen med masser af franske flag, god mad -og god vin, gerne også Champagne, men i det mindste fransk vin. Ikke noget med vammelsød zinfandel eller amarone her!
      Har du ikke allerede købt ind, er her et par bud...

Riesling "Cave de Ribeauvillé".. 50,-

Alsace, ***** (5/5), Netto, til fredag 19. juli. 
Sært nok har mange kæder tilbud på Alsace riesling lige nu -og det passer mig godt, for jeg elsker riesling -mens Lotte Heise "virkelig ikke er glad for riesling" i Coops gratis "Vin & Co"). 
Vinen er tæt på Coop-kædens riesling fra Turckheim, men denne eer -måske- en anelse mere simpel. Men stadig et rigtigt godt glas -især til prisen!

Coccinelles, Rhône øko... 69,- 

2017, ***** (5/5), Superbrugsen til torsdag 18.juli.
En rigtig udmærket vin på druen grenache suppleret med 30% syrah. Rig duft, fyldig, afrundet, frugtsmagende med fine noter af peber og krydderi. Ikke stor, men behagelig. 
Slottet drives økologisk og er ganske stort og ligger i Domazan tæt på landevejen mellem Avignon og Pont de Gard (foto, den gamle romerske akvædukt, der fragtede vand til badene i Nîmes).

      Til samme pris tilbyder Superbrugsen også Laugels crémant fra Alsace (3-4*), som for mig har noter i frugten af umodne druer. Calvet crémant (Føtex og Bilka) er ikke bedre -skal det ikke være Champagne eller Prosecco, så er Meny's crémant herunder et godt bud: 

Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.juli
Den er faktisk helt god til at fejre Bastilledagen... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.

Champagne Moët & Chandon... 299,- 

Brut, **** (4/5), Supervin.dk (partivare)
Du vil sikkert indvende, at denne Champagne er Verdens mest solgte og derfor ikke god -du vil hellere købe Bissinger fra Lidl eller en af de andre til omkring 200!
Og selvfølgelig har du ret -til en vis grad! For den er ikke 100 kr bedre end ALDIs den billige, men slet ikke så ringe -og til Bastilledagen -når du har pyntet op med franske flag på terrassen- skal der være fest snarere end "godt køb"! 
      Moët blev berømt i årene efter den franske revolution, da husets leder blev gode venner med en ung Napoléon Bonaparte. Denne blev kejser og en god kunde -huset byggede Trianon paladset, så Napoléon havde et passende sted at overnatte, når han besøgte kældrene! 
      I dag leverer Moët 26 millioner flasker årligt, så det er imponerende, at kvaltiet er så relativt høj.  
Positiv aroma, fine bobler, smagen er ren, tør og frisk med (igen) en lille snert sødme til sidst. Men elegant og god -bedre end jeg husker den. 

Husets bedste er naturligvis Dom Pérignon, men den er temmelig dyr for fattigrøve som os (1000), som kaster os over Vintage udgaven, der af og til kan fås for omkring 350-400 kr og er meget tæt på "Dom"!