Søg i 1200 opslag:

23/07/2019

Hedebølge med riesling, Rioja og G&T

Deres utrættelige blogger har trodset de stedse stigende grader og været i Lidl. Der var dejligt køligt, så jeg blev lidt længere end ellers  -og faldt faktisk over en række gode vinkøb. 


Mange frygtede Lidl, da de for en årrække siden rykkede ind i Danmark. Kæden var berygtet for dårlig personalepleje og lave lønninger -man var ikke glade for fagforeninger -du kunne kalde dem "supermarkedernes Ryanair", selvom det nok er for venligt over for Ryan!
      Men årene er gået, og Lidl er blevet et populært sted at handle. Priserne er i dag ikke så aggressive som engang, men de har stadig gode køb, ikke mindst når det gælder vinene. Det bedste køb i dag er måske:

Hans Lang, Riesling Classic Rheingau... 69,- 

2017, ***** (5/5), Lidl (partivare).
Rheingau mellem Rüdesheim og Wiesbaden er én 30 km lang sydvendt skråning. Rheingau er for mange er Tysklands bedste vinregion, hvor druen riesling dominerer totalt. "Tysk vins åndelige centrum", som Hugh Johnson og Jancis Robinson skriver i "Den store Vinbog".
      Hans Lang er en rigtig god vingård, hvor vinen kommere fra 20 hektar i Hattenheim, en af de bedste vinbyer. Vingården er ved at skifte navn til Kaufmann efter den nye ejer, Urban Kaufmann (ex-ostemager fra Schweiz), som leder vingården sammen med dne begavede Eva Raps, ex-direktør i VDP, foreningen af de mest ansete vingårde i Tyskland.
      Jeg tror, at vingården under nye ejere synes at lave bedre vine end tidligere, hvor den trods fint ry var en klasse eller to undeer Schloss Schönborn, måske byens mest kendte vingård.
      Foreningen markante ørn pryder således skråuelåget på denne vin. Vinen er "classic", dvs på den tørre side som traditionen var indtil 1950erne, hvor tysk vin begyndte at blive sødere.
      "En flot klassisk riesling. absolut til den tørre side, med intens, kompleks aroma med lidt røg, lidt ung endnu, middel fyldig, god syre i balance med lille frugtsødme". Det er sent til asparges, men vinen vil være perfekt her -men ellers prøv den til en friskfanget fisk med mildt krydret sauce!

Weissburgunder "Trocken", Rheinhessen.... 39,- 

2018, ***** (5/5), Lidl (partivare). 

Pinot Bianco (Italien) eller blanc (Frankrig), men i hvert fald den hvide udgave af Bourgognes sorte pinot. Tør, let, ret neutral, men ren og frisk med kun en snert af sødme i eftersmagen -og excellent køb. 
      Tappes af Brems i Zell, en del af det store Zimmermann-Graeff-Müller hus, som også leverer til Coop. Også set i Halbtrocken, som ville have været ok fra Mosel, men denne var også fra Rheinhessen, som generelt er bedre til tørre end halvtørre vine (foruden de søde, som kan være sublime, naturligvis). 

Orvieto Classico "Poggio Civitelle".... 59,- 

2018, *** (3 af 5), Lidl (partivare). 

En rigtig god Orvieto fra særlig del af Classico, men da prisen er blot € 4 i tyske Lidl butikker (samme pris som Abadia Cabernet, der her fås til 39), får den kun 3*. Vinen er tappet af C.d.B. i Bardolino -langt fra Orvieto, men firmaet har også kælder i Orvieto, så leverandøren er formentlig Bigi, et af de førende huse i Orvieto, som er del af giganten GIV, som også ejer bl.a. Melini og Lamberti. God frugt, tør, frisk, med pæn fylde i midten -til den bløde side, men det er typisk Orvieto, som domineres af den fine greco drue. 


Abadia Mercier "A", Cabernet-Sauvignon.... 35,- 

2017 VdT Castilla, *** (3/5), Lidl (partivare, 12,5% alk). 

Denne vingård ejes af Isidro Milagro, som er en af Lidl's leverandører i Rioja, som leverer den gode Graciano herunder. En robust vin uden den store cabernet karakter, lidt urter og tørhed i tanninerne. Men lav pris redder den.  

Graciano, Rioja "Edicion Especial".... 50,- 

2015 Cepa Lebrel, ***** (5 af 5), Lidl (partivare, 14% alk). 

Graciano er en af de sjældneste druer i Rioja, som domineres af den fine tempranillo, i reglen suppleret med lidt garnacha. Graciano var druen, få havde hørt om og endnu færre smagt som led i en klassisk Rioja. Men her er den -solo. 
Masser af jordbær og andre bær, lidt krydderi, middel fylde, ret høj syre. Graciano giver ikke stærk vin, så denne eer ikke sværvægter, men ganske elegant og brugbar til de fleste retter, også fra havegrillen! 
Og en ekstremt god vin til prisen, derfor 5 store stjerner. Cepa Lebrel er et mærke, der sælges af Lidl i mange lande. Laves for Lidl af Isidro Milagro, et ret nyt, meget dynamisk firma, startet i Rioja i 2002, men med længere erfaring især i la Mancha. Den moderne etiket vil gøre sig godt på bordet.

Patacona, Petit-Verdot, Valencia.... 59,- 

Valencia, *** (3 af 5), Lidl (partivare, 13% alk). 

En vin med fylde og varme, bløde tanniner og pæn frugt -men skuffende for petit-verdot, som er en af de fineste druer fra Bordeaux, hvor den ses som en slags "super-cabernet".
Den ses ikke meget, for den kræver lidt mere sol, end den ofte får i Bordeaux. Derfor leverer den god vin i Alicante og omegn (hvis vine legalt også må sælges som Valencia, hvor druen stort set ikke gror). Jeg kender ikke vinhuset, som leverer vinen -Patacona er en strand lige nord for centrum, men ikke et vinhus! 3 store eller 4 små stjerner, for vinen er trods alt bedre end det meste verdot, jeg har smagt i Australien.

Albret, Garnacha, Navarra.... 69,- 

2017 la Loma, **** (4 af 5), Lidl (partivare, 13,5% alk). 

Denne vingård er til gengæld velkendt og har et excellent ry for små mængder Navarra af højeste kvalitet. Albret er familieVingården ligger i den sydlige del af Navarra, hvor klimaet er meget lunt. En meget attraktiv vin med masser af bær (jord/hind), blødhed med fine syrer bagved, slet ikke præget af de 4 måneder, som vinen skal have lagret i eg. Nogle vil savne den kraft, de finder i Priorat (eller en god Châteauneuf!), men herlig og let at drikke. Og perfekt til fuglevildt -og mortensand! Server kælderkold.


Er du til G&T, så se her! 

Vil du købe mere i Lidl, så har Lidl en række spændende gin'er til rimelige priser. Jeg kan virkelig ikke gå højt op i dette, men folk klogere end mig siger, at de er rigtig gode. I M! nævnes begrænset periode, men Lidl har fået mere hjem, så der er en del endnu. 

Wild Burrow, Irish Gin... 149,-

40%, Pot Still destilleret på den grønne ø. Vandt prisen i 2018 som Irlands bedste gin i Irish Quality wards. Med noter af brombær, fennikel, koriander og irisrod formår den at tage kegler hos ginelskere - der skal bare lige en skive agurk og en solid tonic i, skriver M!


Hortus London Dry Gin... 139,- 

40%, sølvmedalje fra IWSC 2018.  

Desuden har Lidl p.t. også en række andre gin og vokdkas på praktiske 50cl flasker til 79,95, f.eks. en rigtig god Black Forest Gin 43% fra Schwarzwald. 
Det er ikke mit speciale, men jeg har længe undret mig over de sært opskruede priser på gin -som alt andet lige er noget af det billigste i denne verden at lave. Sammen med vor hjemlige vodka alias snaps! Apropos vodka, "Pure" Vodka 42% til 89. 
Og så er der forresten også Bitterol 1%, italiensk aperitivo i stil med Aperol. Smagen er ok, prisen er 59,95, hvor du i reglen skal give omkring 100 til Aperol (en skræmmende høj pris for ngoet, der er ret billigt at producere!). Drik den med tør prosecco, lidt soda og en isterning -så er sommeren hjemme!