Søg i 1200 opslag:

25/02/2019

Gode italienere + baginbox

Mens Verden endnu var ung, drak jeg bag-in-box vine, og jeg har endog drukket dem uden at væmmes. Men det gør jeg ikke igen. 

Så derfor vil jeg beskrive et par vine, som jeg gerne køber, måske endda mere end én gang -alle ugens vine er fra Meny. Mere om bag-in-box bagefter... Tilbud gældende til 1. marts.

Piccini "Buon Governo"... 49,95

Toscana, Italien, **** (4/5), Meny (tilbud til 1.3.).  
Denne røde toscaner kunne faktisk få 5*, men jeg prøver at begrænse stjernerne! Middeldyb farve, overdådig aroma med god frugt, middel fylde, fast -meget drikkelig vin, som passer godt til mange retter. En rigtig god vin, som er bedre end meget kedelig Chianti! 
     Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer hver 10. flaske herfra, plus en masse andre vine. Vingården er vokset til 200 hektar (heraf 70 i Chianti), men alligevel købes det meste af vinen udefra. 
      En af dem er denne vin, der laves på en gammel metode, der kan ligne ripasso lidt. Ved "Governo" giver man en ret let vin mere frugt og fylde ved at tilsætte lidt frisk most under gæringen -det giver lidt mere alkohol (13%) og aroma. Druen eer sangiovese blødgjort med lidt merlot og med ekstra farve fra colorino. Et spændende mix! 

Passo dei Sani, Chieti igp... 49,95

Italien, **** (4/5), Meny (tilbud til 1.3.).  Denne vin er ikke helt så original som Governo-vinen, god kvalitet, men mere mainstream. Dybere farve, indbydende duft af kirsebær og krydderi, mere fylde, men afrundet og lang, men også vis friskhed. Jeg er ikke meget for at rose vinen, men den smager faktisk godt, og man må jo af og til gå imod ens inderste instinkter!
     Vinen laves af firmaet Contri, der er vokset ud af sin base i bjergene mellem Valpolicella og Soave. I dag har kælderen har 4 tappekolonner, der tillader tapning af 62.000 flasker. I timen!
      Kun en meget lille del af salget er Valpolicella eller Soave, men især billigt brus, og firmaet har endog efternavnet "Spumanti" og leverer store mængder vine som Lambrusco, Moscato, Prosecco og andre. Og målet er som altid effektiv drift og lave priser.
      For nogle år siden begyndte Contri at købe store mængder primitivo og andre fra Puglia til mærker som Why Not? og andre -som Passo dei Sani, der er baseret på druen Montepulciano.

For og imod baginbox

Rigtig mange er glade for baginbox. Meny's bestseller er måske Santa Conchita fra Chile (foto, diverse udgaver i rød, hvid og rosé, tappet af Taster Wine), der koster 109 for 3 liter. Ikke min smag, selvom de røde er drikkelige. Har ikke smagt dem, men tror ikke de røde kommer over 3*, mens rosé og hvid kan snige sig op på 1*. 

FOR vin på box
Der er typisk 3 liter i den -svarende til 4 flasker- men den vejer ikke meget over 3 kg, det halve af 4 glasflasker. Godt for klimaregnskabet! Box'en rasler og larmer ikke i posen... Derfor er især vindrikkere i Forbuds-Sverige drikker så meget papvin (har jeg fra pålidelig kilde)! 
Prisen er også lavere end 4 flasker vin.

Foto: TouchDown California, 200 cl: 99,95
Rød Zinfandel, hvid Chardonnay, Meny (til 1.3.).
Pris svarer til 38 kr/75cl, ganske fair uden at være billigt. 
Rødvinen er fyldig og rund, krydret (kedelig, synes jeg), men ok i festligt lag, den hvide er der intet at sige om. 

IMOD vin på box
Boxen er næsten umulig at tømme -du ender med at klippe hul i posen for at få det sidste ud. Så hellere en 100 cl tetrapack (mælkekarton) med vin! 
       En plastikpose og lidt pap beskytter ikke vinen så godt som glas. Derfor skal vinen filtreres kraftigt -og mere end én gang for at gøre vinen stabil nok -og så skal den lige have en ekstra omgang svovl eller to for at hindre iltning. Alligevel har vinen kortere levetid -typisk kan en box holde vinen nogenlunde frisk i 6 måneder, og vinen bør nydes ret hurtigt efter åbning. 
      En boxvin smager anderledes end den samme vin på flaske. Ekstra svovl og filtrering gør vinen blødere, men fjerner også en del af vinens aroma -vinen bliver mere neutral. 
      Rødvin på box kan være ok, men hvid og rosé mangler friskhed og sprødhed. 
      En box er ikke god rent økologisk -en flaske har glas og metal (+ lidt papir), mens en box har flere typer plast, metal og pap -svært med genbrug. 
Endelig er teknikken ret dyr sammenlignet med f.eks. tetrapack -forslet ikke at nævne glas eller plastflasker. Når den er billigere, skyldes det i høj grad en lavere afgift på emballagen.