Søg i 1200 opslag:

13/02/2019

Originale vine fra Chile og Argentina

Chile har et ry for god vin til lav pris. Vinene har længe hørt til de mest populære i Danmark, hvor de overtog 1. pladsen fra Frankrig (og siden overgav den til Italien). Derimod har såkaldte kendere ofte været skeptiske.
Selv gik jeg længe i en bue uden om Chile. Jeg fandt mange af vinene lidt "grønne" i næsen, dvs. præget af umodne druer. Men i dag finder du lettere bedre vin fra Chile (eller også er jeg blevet klogere!). 

Cono Sur har i mange år været Chile-huset hos Meny, også dengang navnet var Prima, Superbest (og Favør). Cono Sur er kendt for sin billige (men faktisk gode) serie vine med en cykel på etiketten, men har et ganske stort udvalg, som begynder med den kostbare Ocio og fortsætter med de knap så dyre "20 Barrels" -og har Reserva Especial i midten. Disse vine er på tilbud hos Meny til 14.2.: 

Cono Sur "Reserva Especial"... 59,95

Vælg mellem rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, spar op til 30,-, Meny

"Especial" vælges ud fra det område i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver enkelt druetype. 

Pinot noir, ***** (5/5) -er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød og mere sauvignon end chardonnay. Pinot kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Her er Matetic stjernen, men denne Cono Sur er heller ikke tosset. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  

Syrah, **** (4/5) -fra Limari, et nyt område med køligt klima. Limari er faktisk ørken, hvor der knap eer væde nok til kaktus! Men nu er der også plantet vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? 

Chardonnay, **** (4/5) -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 

Riesling, ***** (5/5) -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

FOTO: Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile og er del af Concha y Toro (nr 1 i Chile i størrelse og importeret af Coop). 
Cono Sur er grundlagt 1993 med henblik på at lave anderledes vine end cabernet og chardonnay -bl.a. omfatter huset det største areal med pinot i Chile. Huset har også det største areal med økologisk drift i Chile. Langtfra alle vine er økologiske, men det bæredygtige præger driften generelt.

Argentinsk klassiker til fair pris

Trapiche, frit valg.... 39,-

Argentina, flere druetyper, ***/****, Bilka (også web, tilbud til 14.2.).
Argentina er nabo til Chile, men vinene er ganske forskellige! Mens vinen fra Chile kommer fra vinmarker ofte tæt på det kolde hav, gror Argentinas vinstokke højt -ofte 800, men mange gror i 1000 meters højde eller endog højere. Dagene kan være meget varme, men nætterne kan være ganske kolde -derfor er Argentina i reglen bedst til rødvin -ikke mindst
Malbec (*****, 5/5), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb.
Syrah (*****, 5/5) er mere krydret, men også flot.
Trapiche Brut sparkling (***, 3/5), er ikke så spændende, lavet på chardonnay, semillon og den sorte malbec. Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Kunne bruge mere friskhed, men ok som partyvin. Og meget lav pris for brus!

Chardonnay (****, 4/5) -hvid argentinsk er ikke min favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig.

Trapiche er Argentinas største vinhus og med startdato 1993 også et af de ældre. Huset var også pioner for eksport og nåede allerede danske forbrugere i 1980erne. Deres bedste vine er stadig meget flotte, mens dissse basisvine er flotte til prisen. Foto: Vinen gror typisk omkring Mendoza ved foden af de snedækkede Andesbjerge, der skiller Argentina fra Chile.