Søg i 1200 opslag:

23/02/2019

Italiensk vinuge + lidt fransk og spansk

Tre flotte vine fra Italien præger Bilkas tilbud i denne uge. Den stadig ret sjældne Bolgheri skiller sig ud -jeg har oftere set Bolgheri til over 500 kr end under 200 kr -og hidtil aldrig under 100 kr! 

Men Barbera'en er også ganske flot, mens Grigio måske kun sniger sig op på 5 SMÅ stjerner! 

Men glem ikke crémant'en til 59 -den er så meget bedre end de crémant'er, som Salling gruppen ellers sælger. Alle tilbud gælder til 26.februar.

Barbera "I Tre Vescovi", Superiore... 39,-

2015, ***** (5/5), Bilka (også web), norm: 79.
En rigtig god barbera fra godt kooperativ. Jeg har før anbefalet  den almindelige barbera fra samme kooperativ, men denne er i teorien bedre, "særligt modne druer" og "mindst et år i egefade" er, hvordan kælderen i Vinchio udvælger deres "Superiore". Meget dyb farve; indbydende duft med modne bær tæmmet af lagring (eg ikke dominerende), afrundet og lang. Den er vel egentlig for "civiliseret" og har derfor ikke den åbne bærduft, som den almindelige barbera har, men herlig -og perfekt til f.eks. en gryderet. Vi serverede den til boeuf bourguignon, og det klarede den flot. Serveres ved ca. 16 gr.
Foto: Kælderen i Vinchio laver vin fra et par landsbyer i de nedre Alper nord for Barolo og Alba. Kælderen nyder et godt ry, og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode.

Il Grigio, Riserva... 69,-

2016 Chianti Classico, ***** (5/5), Bilka (også web), norm: 119,-
Det civiliserede går igen i denne vin, som er en gammel favorit for Salling gruppen -den fås også i Føtex, hvor den også jævnligt er på tilbud, og den er også set i Netto (ikke p.t.). Lettere end barbera'en og noget lettere end med Bolgheri, men dog med nydelig fylde og pæn længde. Nok flot allerede, men formentlig har den godt af et år eller to. 
San Felice er en ganske stor vingård i det sydlige Chianti med 140 hektar vin. Desuden købes vin udefra -alene af denne Riserva (som er lagret 2 år i store fade + lidt små)  laves 250-300.000 flasker.


Turaia, Bolgheri... 69,-

2016, ***** (5/5), Bilka (også web), norm: 109,-
Mange vil føje Bolgheri til listen med Barolo, Brunello og Nobile over Italiens bedste vinområder (jeg har IKKE taget Amarone med her, da den kommer fra ét område, Valpolicella. Og så er jeg ingen fan af denne småvamle vin). 
Meget dyb; varm, rig aroma og krydderi og modne bær, kraftig med en del tanniner, som dog er modne -perfekt madvin. 
Bolgheri ligger i Toscana  syd for Livorno ved kysten, modsat Chianti i bakkerne inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri. Denne vin er ikke Sassicaia, men en god Bolgheri koster ofte langt over 200 kr uden nødvendigvis at være bedre end Chianti. Derfor er denne vin spændende, især da 2016 er fremragende årgang.
Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri oftest blødere og kraftigere i smagen. Vinen laves ofte af druen cabernet (dvs. krydderi og solbær), suppleret med merlot og sangiovese druerne. 

så lidt spansk og fransk, også fra Bilka (tilbud til 26.2.).


Giersberger, Crémant d'Alsace... 59,-

***** (5 af 5), brut, Bilka, norm: 99-109. 
En god crémant fra kooperativet i Ribeauvillé, Alsace. Ikke stor, men for mig så meget bedre end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og ufatteligt mange andre. Den behøver ikke være bedre, men Ribeauvillé laver selv sin vin, men GCF må købe næsten al vinen fra andre -som f.eks. kooperativet i Ribeauvillé. 
Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. 

Viña Albali, Rueda, Verdejo eller Sauvignon... 45,-

2017, **** (4/5), Bilka (også web). Ej smagt i 2017, men elsker Rueda og denne er om end uden det store sus en tand over meget hvid spanier. Og smagt flere gange i de senere årgange.
 Albali ejes af gigangen Felix Solis, og den samme vin sælges også som Pagos del Rey. Verdejo får 4 store stjerner, mens den lidt midnre fine sauvignon får 4 små stjerner.

Faustino V, Rioja Reserva..... 50-

2015 ***** (5/5), Bilka (også web). Jeg er normalt ingen fan af Reserva, for slet ikke at tale om de endnu ældre Gran Reservas, men denne vin er faktisk god -især da til prisen! Medium dyb farve, god frugt med svagt modent præg, middel fylde, pæn lang smag. Nok ebdre om et år eller to, men også helt ok nu til f.eks. lam eller gris. Faustino er stort hus i Rioja, som skiller sig ud ved at eje næsten alle de marker, vinen kommer fra . De er også den største leverandør af Reserva, så forvent ikke exceptionel vin, men dog en god vin med runde tanniner og pæn lang smag.