Søg i 1200 opslag:

08/02/2019

Spansk fuldblod på flaske

Spanien er for mig potentielt et af de bedste vinlande i verden, og i reglen er vinene også nogle af de fineste vinkøb (hvis du overser nogle få superstars som Pingus, l'Ermita, Vega Sicilia og Atauta). 

Spanien laver god hvid, men det lune klima er som regel bedst til rødvin. Spaniens indfødte druer er ofte bedst -garnacha (grenache i Frankrig), tempranllo og carignan. Her er 4 gode tilbud fra Bilka -hvoraf én dog er fransk, eller rettere fra Frankrigs del af Katalonien, som bliver spansk syd for Pyrenæerne. Og  druerne er de samme! 

Borsao Garnacha, Campo de Borja... 2 fl: 129

2017, ***** (5/5), Bilka.dk (ved web v. 6 fl), normalt 99.
Middeldyb farve, krydret duft, men med rene toner, krydret, afrundet, men god balance. Ingen eg, men sund frugt. God vintervarmer til f.eks. gryderet. Nydes let afkølet. En af Salling-gruppens vine fra Laudrup. Normalprisen er lidt høj, synes jeg, men til tilbudsprisen er den rigtig god!
Foto: Borsao er et godt kooperativ, som har været den drivende kraft (og står for 1/3 af høsten) i Campo de Borja, et lille område over Ebro floden lidt syd for Zaragoza. Fra samme kælder kommer:

Borsao "Bole", Campo de Borja.... 60,-

2015, **** (4/5), Bilka (kun varehus), normalt 135.
Også garnacha og syrah, men vinen er to år ældre -og lidt tungere og mindre spændende, synes jeg. Krydret, stærk (15%), men egentlig ikke lang i smag. Købt af Laudrup for Bilka, men sjovt nok ikke direkte fra Borsao kælderen, men fra Boutinot, et britisk firma specialiseret i vin til supermarkeder, ikke mindst engelske (og i Danmark især solgt af Kjær & Sommerfeldt).

Albet i Noya "Curiós" negre .. 69,-

2014, **** (4/5), Bilka, normalt 120.  Økologisk Penedes? Tempranillo med moden fylde, moden, men helt ok , med indbydende bouquet og afrundet smag. Men nyd nu.
Da Albet i Noya i 1970erne begyndte at tappe, var de ikke meget midnre end Torres i Penedès syd for Barcelona. Men i dag er Torres måske Spaniens største vinhus, men Albet i Noya (selvom de også er vokset) stadig stort set er en 100 hektar vingård (selvom de køber lidt fra naboer). Driften har været økologisk siden 1970erne og blev certific i 1995.
Endnu en Laudrup vin udvalgt for Bilka som også:

Albet i Noya "Lignum!" negre... 2 fl: 175,-

2014, *** (3/5), Bilka, normalt 120. Økologisk Penedes.
Lignum betyder eg, og denne vin er lagret et lille år i små egefade. Blend af cabernet-sauvignon, grenache og merlot, lagret i små egefade. Jeg kan virkelig ikke blive begejstret, selvom vinen på alle parametre er god -mørk, fyldig, ret tør, nydelig duft -men der mangler lidt gnist og balance, synes jeg. Normalprisen er også høj, så selv med pæn nedsættelse bliver det kun til 3*.