Søg i 1200 opslag:

18/02/2019

Rhône & Co. topper i stjerner

Der går en lige linie fra stjernerne i Michelin til kvaliteten i fransk vin. På godt og ondt er Frankrig den moderne vins moder -og de bedste franske vine er uden lige, ikke mindst i dag.  

Tillykke til Noma, Alouette (som jeg ikke har besøgt -endnu!) og alle de andre, som har fået stjerner af Michelin. Frankrig har finpudset maden i køkkenet og været en kolossal inspiration for alle, og i kælderen har de gæve gallere også været meget aktive.
        I 1960erne sagde en australsk vinmager (på en nudiststrand ved Sydney!) til Oz Clarke (dengang skuespiller, siden vinguru), at "franskmændene ved instinktivt, hvordan vin skal laves. Så vi skal tage op til dem og bo hos dem for at aflure dem deres tricks". Den dag i dag er der stadig mange australiere i Frankrig, og de har såmænd været med til at gøre fransk vin bedre! 
       For 25 år siden var Frankrig nr ét vinland i Danmark. Men det gik ned ad bakke, da Jacques Chirac smed nogle bomber på nogle øer i Stillehavet  -og idag er Frankrig overhalet af såvel Italien som Chile. Og det er på sin vis en skam -for Frankrig kan det hele bedre end de fleste, når landet tager sig sammen! 

I denne uge synes jeg Kvickly har de bedste tilbud (gælder til 21. februar). 

Castelmaure, Corbières  50,- 

**** (4/5), Kvickly (på Coop.dk 6 fl: 300). 
En gammel kending i Coop og altid en god vin. Vinen er blødere end meget Corbières med en kommerciel, indbydende stil -som passer godt til vinens frugt og styrke. Ikke helt i top til prisen, men et rigtigt godt glas, som kan være et alternativ til mange amarone-look-alikes fra Italien!
Castelmaure er en meget romantisk landsby i bjergene i Corbières. Navnet hentyder til en borg og maurere (i 700-tallet nåede arabere ganske langt mod nord)! Kælderen, hvor vinen er tappet, er hypermoderne, og det skal vi vinelskere nok være glade for!

Meny har et lignende tilbud med Dauphins Rhône fra et 2. grads coop (coop med flere coops). Også en god vin, men ærligt talt er der mere dybde og godt i Castelmaure. Coop sælger til gengæld la Chasse, og den er så vidt jeg husker stort identisk med Dauphins. 

Domaine de l'Obriu, Visan, Rhône... 2 fl: 109,-

En vin af samme grenache og syrah plus sikkeert også lidt carignan, men med en ekstra dimension i forhold til Corbières-vinen! 
Visan er en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône og Rhône Villages (uden bynavn!). 

Foto: Visan ligger lidt oppe i bjegene nord for Châteauneuf du Pape og har et lunt klima, men med lidt kølige aftener. Vingården ejes af af ægteparret Perez, der har gjort meget for at civilisere den bondske vin. Driften er økologisk. 


Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

Økologisk***** (5/5), Kvickly  (kun varehus). Så er vi lige en klasse længere oppe -og klimatisk lidt lunere -fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
Som Visan ligger også Vacqueyras i den sydlige Rhône-dal, men denne vin har fået sin egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Dvs. denne vin er lavet på de samme grenache og syrah druer som Visan ovenover -og i øvrigt også som Corbières vinen øverst i denne blog. 

Château d'Arsac, Margaux...  149,-

2014, ***** (5/5), Kvickly. For nogle en dyr vin, men er der noget bedre end Bordeaux, når det er rigtig godt? Næppe -denne vin har en elegance, forfinet fylde og æterisk aroma, der skiller den ud som Bordeaux af de rigtig gode. Den er stadig ung og fast med en mineralsk friskhed, og klasse fornægter sig ikke! 
Foto: Arsac er et historisk slot, der i 1980erne blev restaureret og genplantet. De første år skuffede vinen, men i dag er vinstokkene 30+ år, og vinen er god. Slottet ligger i Margaux, en af de fine byer i Médoc. Her laves bl.a. Château Margaux, som er noget bedre -men så er vi også oppe på 2000 kr eller mere! Excellent køb. 


Til sidst er vi tilbage i Chile igen: 


Birds of Paradise, økologisk.... 2 fl: 109,-

rød Grenache-Syrah, 
hvid Viognier, økologisk**** (4/5), Kvickly  (på Coop.dk, 6 fl: 325). Begge vine laves på Rhône-druer. 
Rød på grenache og syrah er fra det lune Maipo og faktisk temmelig Rhône-agtig med åben frugt og krydret fylde. En svag bitterhed i eftersmagen trækker lidt ned. 
Den hvide viognier var indtil 1970erne næsten uddød, men lidt avlsarbejde har gjort druen mere sund -og nu ses den mange steder -og altså også i Chile, hvor den gror nær Stillehavet i det kølige Casablanca. 
Meget frugtig, tør, med friskhed og charme. I forhold til de bedste fra Frankrig er den lidt tung -bærer ikke sin alkohol så fint -men prisen er også en anden!