Søg i 1200 opslag:

21/02/2019

Chablis, Saint-Émilion og god Rhône

Vi fortsætter i det franske spor med tre gode bud fra det forkætrede ALDI. Butikkerne er ofte ikke særligt kønne, men ser man om bag de tyskklingende vinnavne, er her faktisk af og til ganske udmærkede vine til rimelige priser! 

Vinene er partivarer, som er fordelt til alle butikker.

Chablis "la Chapelle" 99,- 

2017, **** (4/5), Aldi. Billig Chablis er i reglen ikke værd at drikke -den er ofte mistænkeligt tæt på en kedelig Muscadet!- men denne fra Aldi er faktisk ikke så ringe endda.
Let, frisk og sprød med diskret fin chardonnay aroma, behageligt lang fra de overfede arter, vi ser af druen fra ikke mindst Australien og Californien. Lidt spinkel, men ok. 
Den er tappet af en Jacques de Labrely, men om han er andet end navn, ved jeg ikke. Men vinen kommer fra samme adresse som stort hus i Ligny lidt nord for Chablis, dvs. relativt tæt på vingården.
Etiketten viser den historiske byport til Chablis by, som med 1400 sjæle må være en af de mindste byer til at lægge navn til en af verdens mest berømte hvidvine. Ja, i USA er Chablis nærmest et synonym med hvidvin.

Château Haut-Cadet 2014, Grand Cru Saint Emilion... 99,-

***** (5 af 5), Aldi. Haut-Cadet er faktisk rigtig god og får en anbefaling! Jeg anbefalede denne vin i december, men den står stadig på hylderne i flere ALDIer, og den er værd at købe. 2014 er godt middelår, så vinen har fået godt 3 år på flaske. Dyb farve, mere moden duft med nuancer i tonen, middel fylde og med god længde med en fin mineralsk bund. 
Bordeaux er med 115.000 hektar verdens største område for fin vin -her er lige så meget vin som i hele Australien! St. Émilion er en smuk, malerisk middelalderby, som leverer nogle af de mest kendte vine. 
      Vingården ligger meget fint placeret -mellem klassificerede Crus som Fonroque og Cadet-Piola lidt nord for middelalderbyen St. Émilion.

Foto: For nogle år siden blev Haut-Cadet købt af  Yseult de Gaye, som allerede ejer det fine Grand-Corbin-Manuel. Hun er med rette stolt af sin nye vin. Faktisk er "Cadet" bedre placeret end Grand-Corbin! 

Gigondas Ferdinand Labarthe 119,-

2017,  ***** (5/5), Aldi.
Jeg kan se, at andre ikke har været særligt venlig mod denne vin, men jeg finder den faktisk rigtig god -og mindst lige så god som den anden Gigondas, jeg har sagt venlige ord om fra Coop (Auguste Malbec).
2017 er topår, så vinen har masser af styrke, men også åben, indbydende duft af bær og krydderier og en nydelig lang smag. 

Foto: Gigondas er malerisk landsby nordøst for Avignon ved foden af de savtakkede Dentelles. Et blæsende solrigt klima giver grenache og syrah med styrke, men også nerve of frugt.
Denne vin er ikke tappet på domænet, men af CVVR i Castillon de Gard nær Avignon. CVVR kontrolleres af den dygtige og sympatiske familie Merlaut, som også ejer bl.a. Chasse-Spleen og Haut-Bages Libéral, 5.Cru Pauillac.