Søg i 1400 opslag:

24/10/2024

Flot Rioja er bedste køb

Baron de Ley er med rette en hyppig gæst i denne blog. En afrundet, fyldig rødvin og en frugtig, tør hvid, som er svær at overgå til 55 kr. 

Bilka er bedst blandt Sallings kæder i denne uge (Netto er ok, mens Føtex (igen) skuffer). 

    Muga overgår Baron de Ley, men koster også 169 (og kræver flere år for at nå toppen). Codorniu cava er også godt køb -og er blevet økologisk- som også en Brunello julekasse til 799 med 4 flasker god vin i, egnet til en gave om et par måneder. 

Bedste KØB: Baron de Ley Reserva rød + hvid/rosé 
Godt KØB: Muga Reserva Rioja - Vanitá rød/hvid - Cava Codorniu øko - Calvet crémant -Banrock Station rød/hvid - Brunello julekasse - J&B whisky, Caol Ila Single 12 år Islay whisky, Dalwhinnie 15 år Single Malt whisky  
Andre: Stellenhof rød/hvid/rosé 

uge 44/2024


Baron de Ley Reserva... 55,-

rød 2019, hvid og rosé 2022/23, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 31/10

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men svær at overgå til denne pris.
     Set i 2019 med 91p/JamesSuckling og 90p/100 fra både Bacchus og Wine&Spirit. 
    85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 2 år på flaske. 

    Både rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

    Vingården er et gammelt kloster, som i dag er en hypermoderne vingård bl.a. med smuk fadkælder (foto). Hele høsten er fra eget store domæne. 

Rioja Muga Reserva... 169,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 31/1

Vinen er steget 10 kr siden tilbud ved Jul, men stadig godt køb til 169. En favorit for enhver, der holder af klassisk Rioja -og det gør bl.a. Parker (2019: 94p/100). Huset har ry som traditionalist, og jeg var ikke helt vild med vinene i 90erne, men en ældre Reserva forrige år var meget flot, og den unge 2019 er formidabel -men ikke til fans af klassisk Rioja -vinen er meget ung, dyb, fast, stor fylde og længde -den kræver 3-5 år på flaske, måske længere (smagt dec.23). 
      Muga var et af de huse, der fra starten gik til Laudrup, da de hørte, han ville starte et lille importfirma -og det har de ikke haft grund til at fortryde. 

Vanitá rød/hvid, kr/fl v6: 63,17

6 fl: 379. rød nero d'avola eller primitivo, hvid pecorino, Italien

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31/10

Kunne fås til 45-46 kr i Føtex og Bilka sidste år, men 63 er også god pris. 

2 røde: Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og blødere, men mindre karakterfuld Primitivo fra Puglia. 
     Samt en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Druen er unik for området stik øst for Rom og er i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Cava Codorniu øko ... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31/10
De klassiske bobler fra Codorniu er nu blevet økologiske. Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var den første cava historisk (udtal: gah-vá), til 55 er brut et godt køb. Seco er sødere, men ikke så sød som demi-sec.

Crémant Calvet... 69,-
Bordeaux rosé eller hvid brut (tør), hvid demi-sec. Frankrig
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31/10

Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

    Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (og nok også vin) som Netto's Alexis Lichine, Louis Bresson (ofte tilbud i Meny, ca 70) og Dulong (Coop, 69). Alle laves i Bordeaux af Eschenauer, som igen er del af giganten GCF.      

Banrock Station rød/hvid, kr/fl v6: 36,50

6 fl: 219, rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31/10

Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, lille restsødme, som i længden trætter. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
    Banrock kommer fra gigantisk vinmark i det hede tørre Riverland, men det er behagesyge vine med lille sødme, som behager de fleste (desværre ikke mig). 

Brunello Julekasse, kr/fl v4: 199,75

4 fl: 799, Altesino 2019, San Biagio 2018, Jacopus 2018 og Solaria 2017, Italien

Godt KØB + **** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31/10

4 flasker god eller stor Brunello til en rimelig pris. Altesino er i top (2019 har fået 95p/Parker), men de øvrige er middelgode, men til 200 kr næppe topkøb -som Søren Frank skrev om Jacopus: 

"Drikkevenlig og fin til prisen uden ligefrem at være en stor vin" -om topåret 2016 (til 170 kr). Importeret for Bilka af Philipson. 

Stellenhof rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17
6 fl: 199, rød shiraz-merlot eller cabernet, hvid sauvignon eller chardonnay, rosé, Sydafrika 
** (2/5), Bilka, indtil torsdag 31/10
Jeg har prøvet denne "single vineyard" vin flere gange. Ikke min favorit, men flere venner roser den stærke, let sødladne rødvin (8-9 g/l restsødme), som er ret slank i smagen. Vinen skal komme fra det ganske gode Swartland, men dette navn er nu væk fra hovedetiketten. Den hvide sauvignon skal være tør, så måske bedre end den simple, let sødlige chardonnay og rosé. Til prisen kan du give den en chance.
    Jeg trøster mig med, at glasflasken nok er bedre end samme vin i box/plastikpose. Rosé og hvid ikke smagt. Tappet i Danmark. For mig er etiketten det bedste -men den er også flot!

    Bilka tilbyder også Golden Zin California 2,25 liter box (109, 1-2*/5), dvs. 36,33/75cl, som har været solgt til godt 33 kr på glasflaske. Dvs. bestemt ikke HyperHit

J&B Rare Whisky... 89,-

Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil torsdag 31/10
Justerini & Brooks er det pompøse navn på en vinhandel i den fine St James Street, som vist nok stadig ligger på samme adresse som i 1745. Men i dag ejet af gigant, som også står bag Gordon's og Tanqueray gin. En letbenet whisky, ganske behagelig, ikke ulig Ballantine's fra samme firma. En meget lav pris (har set den til op mod 200!). Flot etiket! 

Til samme pris Koskenkorva Vodka 37,5% (89,. 2*) og Nørregade shots (89, 0*). Samt den meget mere seriøse Tanqueray Gin (139, 3*). 

Caol Ila 12 år Islay Malt... 299,- 

43%, godt KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 31/10
Caol Ila er en af de bedste Islay whiskies, dvs. masser af røg, medicin og havfrisk styrke. Den fås i mange udgaver, men den 12-årige er billigst (typisk 400 kr). Den 15-årige koster godt 500 og 800 for den 18-årige. Og ikke så få mener, at 12 år er den bedste alder til en Islay malt! 

      Bilka tilbyder til samme pris Dalwhinnie 15 år Single Malt (299, 4*, godt køb) og den fine Johnie Walker Green Label 15 år (299, 4*) samt Cragganmore 12 år (299, 4*). 

22/10/2024

Ripasso, en baby-Amarone

Ripasso er en særlig vin fra Valpolicella mellem Verona og Garda søen. Vinen har mere fylde end den ofte lette Valpolicella, men er lettere end Amarone vinen. Vent en oftest tør, men fed og fyldig vin med indbydende duft af moden frugt, ofte kirsebær. 

Vinen begynder sit liv som en rødvin: druerne høstes og gæres til en almindelig tør Valpolicella. Om foråret tilsættes vinen drueskaller og rester fra Amarone -italiensk: “ripassare”)- som "passerer" hen over vinen. En ny gæring går i gang, som giver vinen mere fylde, syre, alkohol og farve. 

En ripasso holder i dag typisk 13-14% alkohol eller af og til mere, mens Amarone holder 15%, men ofte endog mere. 

Ripasso må kun bruges i Valpolicella, men er ellers ingen beskyttet titel, så der er meget stor forskel på vinen, som kan fås fra ca. 70 kr op til 200 kr eller endog mere. 

Vinen er en god ledsager til de fleste retter, f.eks. lammekrone eller en sammenkogt ret. Serveres i reglen ved ca. 16 grader. 

Vinen kan nydes ung for sin frugt, men vil ofte vinde ved et par år på flaske. 

Amarone laves af fuldmodne druer, der efter høst tørres i et rum, så en god del af vandet i druen fordamper og sukkerkoncentrationen stiger. Druerne mister 30-40% i vægt under tørringen. Efter presning af de tørrede druer gæres mosten på kvaset (drueskind, kerner mm.) ved ret lav temperatur og denne gæring af Amaronevinen er først færdig hen på foråret -hvor resterne fra gæringen så tilsættes ripassoen.

19/10/2024

Sådan får du vinen til at smage bedre...

Herunder 9 gode råd, der får vinen til at smage bedst muligt -så du får mest mulig værdi ud af flaskerne!  
      Vin er højdepunktet af fødevarer: kød tæller sin alder i dage, mens ost modnes tæller i uger, måske måneder. Vin kan gemmes i år, og de bedste kan modnes i årtier. Her er 9 gode råd, der kan få din vin til at smage dyrere. 

Vin er ikke industri endnu (selvom supermarkederne gør deres bedste). God vin er kunsthåndværk fra begavede vinmagere. Herunder et par tips, der kan få din gode vin til at smage endnu bedre.



1. GLAS -de fleste moderne “tulipan” glas er idéelle. 

      Det bør være ret let, ikke for stort, men gerne bredt, så vinen får stor overflade til “ånde”, og ikke for lang stilk. Det bør kun fyldes halvt, så man kan nyde den aroma, vinmageren har arbejdet på at få frem. 

      Og du kan bruge samme glas til alle vine -også Champagne (og Cognac). 

2. VIN OG MAD
-der er én regel: vin og mad bør være i balance: Til kraftige retter vælges fyldige vine og let vin til lette retter. Det er dog fornuftigt at servere de lettere vine før de kraftige, ofte hvidvin før rød (en syrerig hvid er dog ofte bedst efter rød), tør før sødt osv.

     Retten er en helhed. Ofte bestemmer saucen vinen -kylling er nok let i smagen, men med chili og karry kan retten blive kraftig. Til ost er hvidvin ofte perfekt, og blåskimmel tager livet af enhver rødvin.

      Vi vinfolk er ofte misundelige på kokkene. En ret består ofte af mange slags tilbehør -så hvorfor kun én vin? 

      Prøv at servere 2-3 typer vin til hver ret. De vil ofte supplere hinanden og gøre måltidet til en større oplevelse. Vin er i øvrigt god til at få snakken i gang, så du vil huske denne middag! 

3. TEMPERATUR -rødvin serveres ofte for varm. 12-18° er perfekt til rødvin, en let, ung vin bør serveres tæt på 12°, en ældre, fyldig rød ved 18° -stadig et stykke vej fra stuens 23°! Hvidvin er ofte bedre ved 9-10° -ikke køleskabets 5°.  

4. RESTER AF VIN -bør opbevares køligt. Læg åbne flasker rød som hvid i køleskab. Her kan de bevare duft og smag op til en uge, mens en vin på køkkenbord sjældent holder mere end én dag. Tag de røde ud et par timer før servering. 

5. DEKANTERING eller ej... Et spørgsmål om smag! Nødvendigt, hvis vinen er så gammel, at den har afsat bundfald (affald af syre og andet, som gør vinen stram). Mange bruger også karaffel til at blødgøre en ung, stram vin. Vinen hældes forsigtigt over på karaffel, så bundfald bliver i flasken. En ung vin kan evt hældes tilbage i flasken igen.
      Den dovne nøjes med at trække vinen op i god tid og skænke et glas op -så kommer der luft til vinen nede i flasken. 

6. GEMMEVIN. Kød er velhængt efter dage, ost modnes over nogle uger, mens vin tæller alderen i år -derfor anses vin for den fornemste fødevare. 
      Alle vine kan gemmes: jo finere vin er, jo flere år er den i reglen om at nå toppen, og jo flere år holder den sig på toppen -og jo flere år er den om at gå ned igen (“gå over”, "dø"). D e tre ”aldre” er ofte lige lange.

      Vinen lagrer på flaske. En kølig (11-14°), ikke for tør kælder er perfekt, men mindre kan gøre det. Undgå en reol oven på køkkenskab (udsving i lys og temperatur dræber vin!) -mørkt garderobeskab er langt bedre. 

      Og husk, at vinen modnes hurtigere, jo varmere den lagres -en 10-års vin ofte modne på 5 år i ”varm” kælder! Vin med skruelåg lagrer lige så godt som vin med prop -og den får ikke propsmag. Den kan lagres stående. 

7. LAGRING af vin: en ung vin dufter af druer, der med tiden bliver til bouquet. Har man én gang smagt den samme vin både ung og gammel, vil mange prioritere en kælder højt.

8. ALDER ændrer vinen -en ung vins blårøde farve ændres til rødbrun tegl, duften af bær bliver til fin parfume (bouquet), den unge vins beske garvesyre forvandles til lang, dvælende eftersmag. 
      Kun få vinhandlere tilbyder desværre moden, ædel vin -så isidste ende er det sund fornuft at lagre sin vin -i egen kælder eller skab.

9. INDKØB. At købe vin kan være som at fare vild i en labyrint. To vine fra samme by og samme år er næppe ens i smag og pris. Selv den mest erfarne må ofte give op, når han står og ser på myriader af flasker selv i en beskeden butik. 

      Du kan få råd af en vinhandler (som ikke behøver være objektiv) eller se vintesten i MadensVerden eller Vinkender.blogspot.com. Og blev trofast læser. Jo mere du ved, jo bedre vin kan du få for dine penge! 

16/10/2024

Bilka: italiensk med fylde og frugt!

Barbera Sori dei Mori (39) er et lille under af fylde, frugt og friskhed, der er som skabt til efterårets simreretter. 

Du kan også servere Gemma Barolo (109), men den er nok bedre til langtidsbraiseret okse lige som Gemma's Baby-Barolo Ruja nebbiolo (69). Som iøvrigt har en hvid søster i form af Arneis Langhe (65), der engang var kendt som "den hvide Barolo"

Bilka er i uge 42 (igen) bedre end både søster Føtex og lillebror Netto. Vi er (desværre) ikke i nærheden af Superbrugsen og Kvickly, men mindre kan også gøre det!     

Bedste KØB: Barbera Sori dei Mori Asti - Dr Pauly "Noble House" riesling - Gemma Barolo 
Godt KØB: Gemma Arneis Langhe + Ruja Nebbiolo - Johnie Walker whisky m.v.
Andre: Yellow Tail rød/hvid/rosé - K.O. California

uge 42/2024

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 

Måske det bedste barbera køb. 2022 fik 88p/100, 2021 fik 90p/WineEnthusiast. 

Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og ikke mindst efterårets simremad. Nyd kælderkold. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og kan levere store kvanta, men vinstokken kan levere en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske.
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale også nye årgange. Vinen er tappet af kooperativet selv. Vinchio's jord er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her
    Lidt nord for kælderen står en gigantisk flaske -2,5 meter i højden- som egentlig er ligeså flot som Tuborg flasken i Hellerup! 
      Ældre år har bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 

Gemma Barolo... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 

2019/20. Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. 2020 kræver 3-5 år og vil nok leve i 10-15 år. 2019 fik 91p + 5* i Rydberg store Barolo test i Spritnyt
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud (foto), selvom der er moderne, lidt triste kældre andetsteds, hvor vinen tappes.
    Silvano's søn, Luigi leder domænet sammen med vinmageren 
Giorgio Barbero. Domæne er med 26 hektar et af de større i Barolo, men huset må som mange andre købe det meste fra mindre vinbønder.
     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3* ligesom Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi. Jeg foretrækker til hver en tid Gemma’s kommercielle stil for fanatikernes supertanniner.  lys farve og bidende syre! 

    Føtex tilbyder også Barolo Giblin (249, 5*), som er Gemma's Riserva. Kun smagt i ældre årgang, men rigtig god, men bestemt ikke topkøb. Gå efter den ældste årgang! Den kræver også tid. 

Arneis Langhe... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 
Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo er ikke i top, men også rimelig i pris, mens deres andre vine ofte er rigtig gode -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Gemma "Ruja" nebbiolo... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 

Set i 2022. Kunne fås til 59 i Netto indtil fredag, så ikke topkøb. Men stadig en god "Baby-Barolo" -en lidt tør Nebbiolo med god frugt og fast eftersmag. Fra Langhe, området direkte omkring Barolo. Skal nydes kælderkold til mad! Kan også gemmes 3-4 år.  

Dr Pauly "Noble House" riesling... 40,-

Riesling Trocken (tør) eller let sødlig, alkoholfri, Rheinhessen Tyskland 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 
En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Måske fås også rød pinot noir -også favorit til den meget tiltalende pris. Har ikke smagt den alkoholfrie.         
    Dr Pauly henter disse vine langt fra hjembyen Bernkastel  i Rheinhessen - men Noble House er rigtig gode køb.

Yellow Tail rød/hvid... 40,-

rød Shiraz eller merlot, hvid chardonnay, pinot grigio eller sød moscato, Australia (fås også som rosé)
** (2/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 

Et australsk svar på Pepsi Cola! Egentlig er chardonnay bedst med neutral aroma, rimelig sprød og tør smag med lidt syre. Grigio har lidt  æble, den røde shiraz er også ok i en superkommerciel stil, hvor fedme (sødme? ikke sikker) dækker over lidt umodne toner. Adega gav 87p til 2020, mens 2019 fik 85p/WineEnthusiast. 
    Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. Men tænk på, hvor meget bedre billig europæisk vin fra Spanien eller Tyskland er! 

K.O. zinfandel eller pinot noir... 99,-

California, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17/10 

K.O. står for "Knock Out" i boksning, som antydet af den lidt vulgære etiket. Slet så stærk er vinen ikke. Har kun smagt meget lille glas pinot, og jeg mener, jeg til lavere pris kan få markant bedre pinot fra Sydfrankrig og Tyskland. 
    Scotto familien stammer fra Sicilien, men begyndte at lave vin i New York 1909 og flyttede i 1963 til California, hvor de har lavet vin siden under væld af etiketter. Vinene kommer fra det varme Central Valley. Zinfandel ikke set, men kunne være ok. Næppe topkøb. Importeret for Salling af Juuls vin.  

Johnie Walker Red Label Whisky.. 88,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17/10

Bilka driller Brugsen, som har denne på tilbud til 89. Men mange tager 130-160 for denne klassiske whisky-, så 88-89 ere en god pris! Jeg går normalt efter den 12-årige med den sorte etiket eller Cardhu malt, som også associeres med Johnie! Men den røde er slet ikke ringe. Blidere end i gamle dage, men stadig en solid dram. Den er født i 1820, men still going strong

    Til samme pris Gordon's gin 37,5% og Smirnoff vodka (88, 2*) samt Captain Morgan Spiced (som ikke er rom, men lidt tyndere rom blandet med krydderi.  

15/10/2024

Føtex: herlig Fumé, men...

God hvidvin er desværre i reglen dyrere end god rød, så vi hvidvinsfans er lidt fattigere end andre! Men vi lever for den sprødhed, aroma og friskhed, som selv den bedste rødvin ikke kan levere!  

Fournier's Pouily-Fumé har det hele, og 129 er -desværre- en god pris for en af de mest fashionable sauvignon vine. 

    Føtex skuffer i denne uge, hvor jeg dog også nævner Portia's 24 meses Ribera  del Duero (99 med Føtex+), storebror til den gode 10 meses. Der er også Amarone Righetti (129) og en ok Ripasso Rocca Alata (65 med Føtex+). 

Bedste KØB: -
Godt KØB: Portia 24 meses Ribera Duero - Fournier Pouilly Fumé - Ripasso Rocca Alata - Amarone Righetti  
Andre: Chianti Ruffino

uge 42/2024

Fournier Pouilly-Fumé ... 129,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtitorsdag 24/10

Bois Charmants, set i 2022/23. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. En god Fumé er en herlig ledsager til en god salat -måske Nicoise?- eller en grillet fisk. Sancerre er i reglen et par kroner dyrere, men jeg foretrækker ofte Fumé med en snert mere fylde, men samme sprødhed. 
    "Charmants" er formentlig identisk med "Deux Cailloux", som ses på domænet. 2023 fik 92p/James Suckling. 
      Fournier begyndte i Sancerre med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, en god del i nabo Pouilly. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som Salling-gruppen sælger til samme pris. Normalprisen 199 er for høj, 129 en god pris.


Portia "24 meses", Ribera del Duero... 99,-* 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24/10

*: Føtex+ pris. Storebror til 10 meses. 
    Mørk, magtfuld, men ganske elegant vin. Afrundet, flot og lang med pæn friskhed. lagret 24 måneder før tapning, heraf mindst 12 i små egefade. Første årgang 2021 har fået 93p/James Suckling. 
   Ribera del Duero var engang området med sublime, kostbare vine (plus en masse skuffelser). I dag laves store mængder vin, langtfra alle i superklassen. Denne er i den bedre ende, 
    Portia er en ret ny bodega med 160 hektar vin i Gumiel de Izán  og imponerende kælder med 3 grene designet af arkitekten Norman Foster. Det ejes af Faustino Rioja, men nyder vis selvstændighed. 

Ripasso "Rocca Alata"... 65,-*

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24/10
*: Føtex+ pris -men kunne købes til 50 kr i 2023 og 58 i 2024 -uden app'en! Et mærke fra kooperativet i Soave. En middelfyldig vin med nydelig bærfrugt, lidt krydderi og til alt held beskeden sødme (6 g/l). Foretrækker stadig Pagus Bisano (Coop365).   
    Også Chianti Ruffino (65 med app, 2,5*), en nydelig daglig Chianti, som ikke gør meget væsen af sig. 


Amarone Classico Righetti... 129,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24/10

Kunne fås til 99 sidste år, men 129 er stadig ok pris for amarone til  begyndere. 
    Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). I top til en ekstremt lav pris for hus i regionen. 
      Selvom Righetti ligge lige i hjertet af Classico området, rynker mange på næsen af huset, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!).