Søg i 1200 opslag:

04/04/2019

Da Torres vandt over Latour - 40 år efter

I år er det 40 år siden, at de spanske vine fra Torres blev en "overnite sensation"... 


Men 3 år før Torres' sensation kom det første "Bottleshock"? Måske husker du filmen om en engelsk vinhandler, der fejrede 200 året for den amerikanske revolution med en smagning af Californiens bedste vine. I Paris med nogle meget berømte franske slotsejere som gæstesmagere...

Men cabernet'erne og chardonnay'erne fra Napa blev suppleret med vin fra fine slotte i Bordeaux og Bourgogne, og alle vine blev smagt blindt. Og resultatet var et chok på flaske, som filmen blev kaldt: de ukendte californiere blev vurderet højere end Mouton og Montrachet! 

Smagningen var måske ikke helt fair, og slotsejere er ofte ikke de bedste til at smage vin. Men alligevel!

      Christian Millau skulle have været en af de "professionelle" smagere. Han var medstifter af guiden Gault-Millau, der var fortaler for "Nouvelle Cuisine" modsat den mere konservative Michelin. Men han var forhindret og blev chokeret, da han så resultaterne...
      Derfor holdt Gault-Millau deres egen "Olympiade" smagning, som var med i guidens første "Spécial Vins" i 1979. Her klarede de franske vine sig meget bedre -men i cabernet-kategorien var vinderen...  Torres "Gran Coronas Black Label" 1970.

      De 3-tårnede vine fra Torres ("Tårne") var allerede kendt i Danmark. Men salget eksploderede, da dette eksperiment af en cabernet 1870 fra Spanien kunne slå 1.Cru Latour 1970 -endda i en smagning i Frankrig!
      Torres er en gammel familie i Penedès mellem Barcelona og Tarragona. I 1932 overtog en ung Miguel Torres firmaet og begyndte at tappe lidt vin -den, der i dag kaldes Sangredetoro, "Tyreblod", (måske inspireret af Egri Bikaver (også tyreblod).

Foto: Miguel Torres Jr fik for alvor sat Torres på vinkortet. Han blev uddannet som vinmager i Dijon i Frankrig. Han var ikke imponeret over druerne i Spanien, så han hentede vinstokke i Frankrig, som han plantede i nye vingårde, han købte -dengang ejede familien ingen vinstokke, men købte al vin udefra.
     Black Label 1970 blev lavet af ganske unge vinstokke fra en vingård i Pacs, som Miguel havde købt får år før. At vinen vandt, er lidt af et mirakel -og fortæller, hvor svært det er at smage blindt!- for vinen var faktisk mere eksotisk end subtil, "nærmest et bordel af dufte", sagde en smager!
Foto:  På denne mark har Torres i dag en ultramoderne vinkælder, hvor der laves snesevis af millioner liter vin -bl.a. vinen fra marken omkring kælderen, der i dag kaldes Mas La Plana.

      Få år efter solgte Torres 17 millioner flasker vin og 7 millioner flasker brandy, og siden er tallet kun steget. Huset voksede hurtigt ud af hjemegnen Penedès og en ny "denominacion", Catalunya, blev kreeret i 1999 specielt til Torres, som kan hente vin fra hele Katalonien til deres Coronas og andre vine.
      I dag ejer huset 1300 hektar vin, men må alligevel hente det meste udefra til vinene, som sælges i 150 lande. Så store mængder påvirker kvaliteten, men stadig leverer Torres faktisk ofte god vin.

Torres Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

2014 Cabernet Sauvignon Reserva, Penedès  ***** (5/5) Kvickly, normalt 129,95.
Navnet er Gran Coronas, druen er cabernet og etiketten er sort, men det er ikke vindervinen fra 1970. Men modsat de andre i klassen har den faktisk denominacion "Penedès", så den kommer fra egnen omkring Mas la Plana! Og den er faktisk ikke så langt bagefter -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og et år eller to på flaske. Til denne pris et rigtigt godt køb. 

Torres Gran Sangre deToro , reserva... 2 fl: 145,-

2016 Catalunya ***** (5/5), Coop.dk (ej set i Kvickly) normalt 93,50.
Torres'  almindelige "Tyreblod" er behagelig, men denne er markant bedre, selvom den ikke længere er Penedès, men "blot" Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med lidt eg. Fyldig, rustik, men behagelig med krydret duft -nydes let afkølet.


Torres Celeste, Ribera del Duero... 99,-

2015 Pagos del Cielo, **** /4/5), Kvickly (kun varehus), normalt: 129. Her er vi uden for Penedès i Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen"!

Torres "Mas la Plana"... 300-

2012 Cabernet Sauvignon Reserva, Penedès, *** (3/5), Coop.dk (også Kvickly) ej tilbud.
Dette er vinen, som i 1970 udgaven som en eksperimentel cabernet deltog i Millau's "olympiade" og slog Latour 1970. Vinen var (naturligvis) ikke så god, men dens eksotiske, indbydende frugt har nok kunnet få en umoden ung Latour ti lat virke kedelig! 2012 udgaven er formentlig bedre end 1970eren -jeg finder den mere klassisk cabernet i stilen, men stadig afrundet og lang. Men også lidt dyr!

Torres  Coronas eller Viña Esmeralda... 67,50 

2016 rød tempranillo, 2017 hvid eller rosé Catalunya, **/***  (2,5/5) Coop.dk (Kvickly mv), ej tilbud.

Disse vine laves i snesevis af millioner af liter. Men trods det smager vinene faktisk godt -især den røde, som er typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den hvide er en let sødlig muscat med med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidst i januar). 
Disse fås også på 300 cl baginbox (de er ikke smagt), men her er man tvunget til at skrue lidt op for filter og svovl, så vinene er nok lidt kedeligere. Og jeg håber sandelig ikke, at vinen har fået 6 måneder på flaske, som der står på Coop's hjemmeside. En plastikpose er ikke det bedste sted ti lat lagre tanninholdig vin! 

Import: Hans Just, København, som distribuerer vinene, mest til supermarkeder, ikke mindst Coop.