Søg i 1300 opslag:

22/04/2019

Køb vin tappet nær vingården + topkøb fra Franken

Lidt skræmmende er det! Kun én flaske af 6 flasker vin kommer i dag mere end 1000 vinimportører. Mens Coop, Salling og Dagrofa sælger 5 ud af 6 flasker.
En lillebitte blog som denne kan ikke ændre dette -især da ikke, når den KUN skriver om vin fra supermarkeder. Men måske kan jeg gøre lidt ved at prøve at få dem til at sælge bedre vin! Bl.a. ved at kritisere de mange vine, de i dag sælger, som ikke er tappet på vingården -ja end ikke i nærheden af vingården. 

Vinbladet skriver, at 44% af vinen i Danmark i dag er tappet i Danmark, bl.a. fordi en stor del af vinen er baginbox-vine.
      Vinen lider under dette. Baginbox lider mest -en plastikpose beskytter ikke vinen, så den skal filtreres og svovles mere end en vin på glasflaske og i øvrigt drikkes så hurtigt som muligt (her er datomærkning vigtig!). Men selvom vinen er beskyttet af flaske (glas eller plast), så har vinen det bedst, hvis den tappes på vingården eller tæt på. Her kan man skrue ned for svovl og filter og bevare så meget af vinens frugt og fylde.

Vinen tappes ofte langt fra grostedet

56% af vinen er importeret på flaske. Men derfor behøver vinen ikke være tappet på vingården, ja, slet ikke i dét land, hvor vinen er lavet. En meget stor del -70-80% vil jeg tro- af vinen fra Australien og New Zealand er tappet på flaske i Europa.
      Treasury og Accolade -to af Verdens største vinfirmaer- tapper en stor del af vinen (de billigere!) i Europa. Når du køber Geyser Peak (Californien), Hardy's (Australien) eller Selaks og Kim Crawford (New Zealand), er vinen ofte flasket på Accolades kæmpestore tappecentral i England, som ejer de nævnte firmaer (og mange andre).
      Ditto med Treasury, der står bag bl.a. Lindeman's, Wolf Blass og ufatteligt mange andre firmaer.    Her flaskes vinen -på sin vis- af samme firma, blot i et andet land.
      Men stadig får vinen en ekstra filtrering eller to plus lidt ekstra svovl for at beskytte vinen på rejsen. Og det kan smages i en mere neutral vin, hvor duften er ændret eller væk.

Vinen falder i pris ved at køre en omvej 

Atter andre -Aldi og Lidl, men også Dagrofa- henter masser af vin fra Sydafrika, Californien og New Zealand på tapperier i Tyskland. Og jeg har også set masser af vin fra tapperier i Frankrig, Italien, ja selv Sverige. Selvom vinen kommer fra Californien, Australien, New Zealand -ja, fortsæt selv listen!
      Du ville måske tro, at vin fra Australien eller New Zealand blev dyrere af at være en tur omkring Tyskland, Frankrig, Italien eller Sverige, før den kommer til Danmark? Men nej, disse vine er sært nok altid de billigste på markedet.
      Trods de lave priser ser du meget sjældent disse vine anmeldt i danske medier. Måske fordi vinene sjældent er gode. Privat er jeg temmelig nærig, så jeg bruger ikke mine penge her!

Ugens vin er tør og hvid og tappet på vingården:  


Baron von Crailsheim... 49,-

2018 Müller-Thurgau Kabinett Trocken, Franken, ***** (5/5), Aldi (partivare). Tappet i Kitzingen (af coop).
Kald den bare Mateus-flasken, den lave, klodsede flaske. Men faktisk hedder den bocksbeutel og er historisk brugt til de relativt sjældne vine fra det kølige Franken, der historisk altid har været ret dyre.
Området er ret lille og ligger omkring den smukke barokby Würzburg en times kørsel langs floden Main øst for Frankfurt. Byen Würzburg er meget smuk klemt inde mellem vinbjerget Stein og floden, fyldt med historiske gamle huse.
Lidt oppe ad floden ligger Kitzingen, som er sæde for egnens store kooperativ, som har leveret denne vin. Druen müller-thurgau er populær, fordi den giver pænt udbytte, men sjældent kvalitet -undtagen i Franken, hvor det kølige klima giver denne vin en rig aroma, pæn fylde og tør friskhed. Et superkøb.

Riesling, Alsace, guldmedalje, 49,-

2016, ***** (5/5), Aldi (ikke tilbud). Tappet af coop (Orschwihr).
Ikke helt så sjov som Franken vinen, men et skridt opad fra mange andre billige Alsace vine. Orschwihr er sød lille landsby i den sydlige del af Alsace med lunt, men ret fugtigt klima. De bedste vine kommer fra vinbjerget Bollenberg (ja, det er navnet!). Endnu mere kuriøst er restaurant på toppen -samme erotiske navn- hvor du kan købe vin fra parcel på bjerget kaldet Clos Sainte Apolline -som er tandlægernes skytshelgen.
Denne kommer dog fra byens kooperativ, som ses hos flere importører i Danmark. Vinen er i reglen ganske udmærket, ren og frisk og tør.

Og her er vinen tappet langt fra vingården      

Awenhoorn, Shiraz-Merlot... 49,-

2018 Swartland, Sydafrika, ***/**** (af 5), Aldi (tilbud 39 indtil 24.4.). Flasket i Danmark af Taster Wine
Taster Wine i Brøndby (ejer også Oskar Davidsen, Skjold Burne og delvis Holte Vinlager) er med Globus (på den anden side af vejen!) de største tappere i Danmark (sammen med Globus) -og dette er en af deres mest succesfulde vine. Begge specialiserer sig i supertunge flasker, måske fordi køberen ubevidst tror, at jo tungere flasken er, jo bedre er vinen. Denne og andre vine er et bevis på det modsatte. Selvom hver flaske er nummeret!
Men vinen er ikke dårlig -blot har jeg aldrig fundet den god. Etiketten ligner Silverboom, der sælges i Meny og andre til 78 kr, dog 49 ved 6 fl. Har ikke smagt vinen fra Aldi eller Meny, men smagte en tredie etiket på restaurant sidste år. Jeg fandt den klodset og uren i frugten og trods 15% alkohol ikke specielt fyldig. En anden tapning var bedre, men stadig ret ligegyldig. Men jeg kan se, at andre har fundet den god.

Vignac, Bordeaux... 59,- 

*** (3/5), 2016 Lidl. Flasket i Languedoc, ikke Bordeaux.
Masser af fransk vin flaskes i Bordeaux, selvom vinen kommer fra vingården uden for. Her er det gået den anden vej -vin fra Bordeaux er kørt på lastvogn til Languedoc for at komme på flaske her.
      Det er så sjældent, at jeg købte en flaske og drak den. Ikke noget i vejen med den, men heller ikke meget i den! Jeg fandt vinen lovlig blød for Bordeaux (lidt Languedc'sk?), som gerne skal være lidt grøn og sur! Men jeg er nok for mistrotisk og kynisk!