Søg i 1200 opslag:

18/04/2019

Californien, Port og Champagne -blandede påskeæg!

En af de temmelig kendte Champagner til lav pris, Dagligvin fra historisk vin i Californien, en nydelig Bordeaux og så to flotte Portvine til særdeles attraktiv pris. 

Du kender det godt -gæsterne drak mere end beregnet, og så må du ud og købe mere vin midt i påsken (eller lige efter). Så her er 6 temmelig gode køb. 

Geyser Peak rød eller hvid, frit valg 6 fl: 199,-

2016 Zinfandel eller 2017 chardonnay, California, normalt: 379,70
***** (5/5), Kvickly, indtil onsdag 24.4. (tappet i England).
Der var engang, hvor vi faldt på halen af vine fra Californien, men det er længe siden. Her falder jeg på halen over prisen -33 kr/fl. for en absolut hæderlig vin fra et ok vinhus, som nok er del af Accolade, et af Verdens største vinhuse, kendt  for bl.a. Hardy i Australien (hvor de startede), men også ejer bl.a. Banrock Station og Flagstone (som ligger hos konkurrenten Salling group).
Den hvide gør ingen fortræd, fornemmer let sødme, som ikke passer mig. Men den røde Zin er er udmærket, middel fylde, let krydret og blød.
Foto: Geyser Peak er grundlagt i 1880 som vingård nr 29 (ældre er statens vinhistorie ikke!) og lå oprindelig midt i USAs største geyser område (deraf navnet) i Sonoma nord for San Francisco. Men i 2013 købte Francis Ford Coppolas (ja, ham med filmene!) kældrene til sine egne vingårde, og Geyser Peak flyttede til naboen Dry Creek valley, hvor de ligger i dag.
Huset har stort udvalg, men disse nydeligt udstyrede flasker er blandt de billigere og er glimrende køb,. især de røde.

 4 gode køb fra andre kæder, partivarer gældende indtil udsalg: 

Château Bouteilley, 1.Côtes de Bordeaux.... 45,-

2017, ***** (5/5), , Fakta, normalpris 49. Vinen er MEGET anderledes end zin fra "Over There", men egentlig foretrækker jeg Bordeaux'en trods den tørrere, fastere smag og en aroma, der er mere tilbageholdende -men lover godt! Og så er vinen god til mad -og vil såmænd nok blive bedre med endnu et par år på langs. 2017 er ikke et stort år som 2016 eller '15, men gav dog god vin ikke mindst fra slotte nær floden -som Bouteilley!
Foto: Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er anderledes lav. Til gengæld har det tilhørt samme familie -Guillot- siden 1617, lidt af en bedrift. Slottet ligger ikke mere end 10 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde.

Maynard's 2006 Port, 50cl... 99,-

**** (4/5), Rema1000. 90p/Parker. Prisen svarer til150 kr flasken -og det er en lav pris for årgangsport med godt 10 år bag sig. Vnen er i den fyldigere stil, mere rød end tawny, men med fin frugt og en del sødme -herlig til frugt. 
Maynard har navn efter englænder, der i 1600-tallet bosatte sig i Oporto og blev en af stamfædrene til den berømte van Zeller-familie, en af de historiske familier i Oporto, som engang ejede Noval, indtil det blev solgt til forsikringsselskabet AXA -og i dag ejer Baron de Vilar, hvor denne vin laves.
Et rigtigt godt køb -og så er 50cl -med 10 glas- en meget praktisk flaskestørrelse!

Kopke 2001 Colheita Port, 75cl... 159,-

***** (5/5), Rema1000. Med 16 år på fad er denne vin en rigtig "meditationsvin", som man nyder kælderkold for sig selv -måske med lidt nødder eller endog chokoladekage til! Smuk farve, intens bouquet med både læder og tørrede frugter, flot lang smag. Excellent køb, ikke så fin som Maynard, men de kestra år giver lidt ekstra!
Kopke stammer tilbage til 1638 og anses af mange for det ældste Portvinsfirma af alle -men bortset fra det er Kopke et moderne firma, som ejes af den spanske bank, Sogevinus, som også ejer en masse firmaer med ofte samme adresse, bl.a. Feist, Hutcheson, Burmester og andre. Import: Viniportugal.

Champagne Laurent-Perrier... 199,- 

Cuvée Brut, ***** (5/5), Rema1000. "LP" koster det samme som Taittinger eller Moêt & Chandon, dvs. godt 300, men modsat disse finder jeg Laurent-Perrier sin høje pris værd. Til 200 (partivare set i flere Rema'er) et excellent køb.
Til den pris kan du måske få Jacquart, Martell, Canard-Duchêne eller Joseph Perrier, men Laurent's Perrier er finere.
En umiddelbart meget attraktiv vin med masser af chardonnay i aroma, men holdt i skat af pinot. Dosage opgives til 8 g/l (hvor loven tillader 13-14 g!), og vinen virker også tør, men med modne druer. Flot. Foto: Hovedsædet i Tours ved Marne-floden.