Crémant er groft sagt Champagne -blot fra en anden region end Champagne. Den første kom fra Alsace, som stadig er en af de bedste -og når du kan få den til 59, er det svært at sige nej!
Føtex har et par gode køb i juli -den fine crémant (59) kommer fra det gode kooperativ i Ribeauvillé i hjertet af Alsace. Den overgår så langt spanske Perelada (59), som dog har en spændende historie, som førte til, at kun vin fra Champagne må bruge dette navn!
Du kan også få Ribeauvillé's andre vine til 59, hvid og rosé (og måske også en mere end akceptabel rød pinot!).
Ventoux (50) er værd at nyde kælderkold i disse dage, hvor Tour de France nærmer sig det ikoniske bjerg, hvor rytterne risikerer modvind på over 100 km/t de sidste kilometer gennem ørkenen på toppen.
Andre gode køb er Pouilly-Fumé (125) og Gigondas "Bessac" (125).
uge 30/31-2025
uge 30/31-2025
Crémant "Giersberger"... 59,-
Alsace Brut, FrankrigBEDSTE køb + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 31/7
En helt anden klasse end Perelada herunder og for mig også bedre og mere klassisk end Calvet fra Bordeaux Den har en global pris i snit på 125 kr ex moms, så 59 er en ekstremt fordelagtig pris.
Den er let, men fin, næsten Champagne'agtig. Positiv aroma, fint brus, ren og ligefrem præget af hvid pinot, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. Syren balanceres af 9g/l restsødme -herlig vin til enhver festlig lejlighed. 80% pinot blanc, 20% auxerrois, lagret på flaske 12 måneder med bundfald før degorgering. Vinen fik 89p/Falstaff i 2023 samt 89p/NatalieMacLean fra Canada. Ribeauvillé er det ældste kooperativ i Alsace (1895) med 50 medlemmer med 235 hektar vin. Vinen gror på blide skråninger langs den geologiske Ribeauvillé forkastning, der giver varieret mikroklima og mange typer jordbund. Kælderen leverer for mig meget bedre vin end de fleste fra både GCF og Boisset, selvom disse giganter har råd til de bedste designere, dvs flotte etiketter som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og andre.
Den er let, men fin, næsten Champagne'agtig. Positiv aroma, fint brus, ren og ligefrem præget af hvid pinot, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. Syren balanceres af 9g/l restsødme -herlig vin til enhver festlig lejlighed.
Alsace "Traber"... 59,-
Hvid Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc eller Rosé Pinot NoirGODT køb + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 31/7
Riesling er altid god -ren aroma med lidt blomst, ret let, frisk og sprød. Pinot gris kan være bedre, men en snert af sødme kan skæmme den lidt, modsat den sprøde pinot blanc. Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt, selvom jeg fandt den røde forbavsende god, med fin frugt. Men stadig er alle rigtig gode køb.
Traber er fra det store kooperativ i Ribeauvillé, der lidt ufortjent står i skyggen af nabo Riquewihr. Byens bedste vine er ikke fra kooperativet, men fra private vingårde som Zind-Humbrecht, Fuchs og Trimbach. Der laves dog god vin, som alt for ofte sælges til andre på tank.
Foto: Traber er sønnesøn af Emile Traber, som ledede kooperativet i de svære år efter 2. verdenskrig.
Riesling er altid god -ren aroma med lidt blomst, ret let, frisk og sprød. Pinot gris kan være bedre, men en snert af sødme kan skæmme den lidt, modsat den sprøde pinot blanc. Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt, selvom jeg fandt den røde forbavsende god, med fin frugt. Men stadig er alle rigtig gode køb.
Traber er fra det store kooperativ i Ribeauvillé, der lidt ufortjent står i skyggen af nabo Riquewihr. Byens bedste vine er ikke fra kooperativet, men fra private vingårde som Zind-Humbrecht, Fuchs og Trimbach. Der laves dog god vin, som alt for ofte sælges til andre på tank.
Cava Perelada ... 59,-
GODT køb + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 31/7
Den velkendte Cava har fået ny flot etiket. Brut har god frugt af æble, en simpel, men tør, ren smag med lille syre og snert af restsødme. Semi-seco er for sød til mig. Prisen er steget noget, men 59 er stadig ok pris. Perelada er et stort hus fra 1822 med base på slottet (foto) af samme navn tæt på Roses på Costa Brava. Men vin og druer er nok -helt legalt- hentet i store dele af Spanien og laves i hypermoderne kældre syd for Barcelona af familien Mateu, der har ejet huset siden 1923.
Måske tappede Codorniú den første Cava i de slemme år, da Phylloxeraen ramt Europa. Men andre fulgte hurtigt efter ikke mindst Perelada.
Perelada blev i England solgt som "Spansk Champagne", og det blev snart for meget for les Grandes Marques i Champagne, som i december 1960 kørte en retssag i London -med gode pointer: Den spanske vin var ikke Champagne, men vinkøberen kunne forledes til at tro, at det var netop Champagne. Hver side var repræsenteret af talrige advokater, men i sidste ende vandt Champagne husene.
Fra 1961 kunne spanske bobler ikke sælges som spansk Champagne i Europa og siden 1993 kunne kun vin fra Champagne bruge dette navn i hele Verden.
Ventoux "Vidal-Fleury"... 50,-
Ventoux er kendt som et svært bjerg i Tour de France mere end for sin vin, som ligner de andre Rhone vine, men ofte fås til lavere pris.
Det 1910 meter høje Mont Ventoux kan ses i hele Rhone dalen og er ikonisk på Tour'en. De sidste kilometer køres gennem en kalk ørken, hvor Milstral'en blæser -ofte med mere end 100 km/t. En hård tur med over 20 km med stigning i snit på 7,5%. For meget for Tom Simpson, der i 1967 fandt af cyklen 1,5 km fra toppen i en rus af amfetamin.
Vinen fra Ventoux bør nydes inden for 5 år. Mine lokale Føtex tilbyder 2021, som skal nydes snart. En ligefrem, fyldig, åben krydret duft med en masse blomme, pænt lang med lille kølig kerne nedenunder. Moden nu.
En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Da Guigal var kongen af Côte Rôtie, så købte han sin gamle læreplads, som fungerer som alternativ etiket til Guigal.
Fournier Pouilly-Fumé... 125,-
Dyrere end sidste år (109). Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé har en snert mere fylde end nabo Sancerre.
Vinene viser, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød tørhed og friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men også mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.
Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene måler sig med de gængse vinhuse og er bedre end Føtex' ofte langt dyrere Calvet.
Til samme pris Gigondas "Auguste Bessac" (125, 4* + godt køb), en solid Rhone til fair pris.
Dyrere end sidste år (109). Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé har en snert mere fylde end nabo Sancerre.
Vinene viser, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød tørhed og friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men også mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.
Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene måler sig med de gængse vinhuse og er bedre end Føtex' ofte langt dyrere Calvet.
Til samme pris Gigondas "Auguste Bessac" (125, 4* + godt køb), en solid Rhone til fair pris.