Søg i 1200 opslag:

10/09/2019

Italienske topkøb i Bilka

Bilka har i mange år haft gode vine fra Italien, tilmed til rimelige priser. Men i denne uge er priserne særligt lave. Du har måske allerede været inde og se -ellers er her de bedste køb, så du har lidt mere tid til andre butikker! 

Det bedste tilbud er for mig Bolgheri Turaia, men også Vigorello og Nobile er topkøb. Jeg foretrækker så langt disse vine for diverse Barolo'er og Amaroner i samme prisklasse. 

Alle tilbud gælder til torsdag 12. september. 
At den gode barbera "Tre Vescovi" kan fås til 39, er nærmest en selvfølge (5*) -et meget bedre køb end den anden barbera fra Bersano. Samme kælder leverer også en sjov sød brusende Brachetto (5*) og en rosé (3*), begge til 59.
Er du tifosi med italiensk vin, vil du nok også købe Arnaldo-Caprai's Collepiano, Sagrantino di Montefalco (149, 5*) -selvom det er en vin, som en gammel ven mente, "kun var for kendere" (så har jeg lidt at lære endnu, for jeg synes stadig, den trækker tænder ud!).
      Fra samme Umbria kommer to vine fra det gode hus Bigi, hvid Orvieto og rød Umbria (2 fl: 79, 5*, spar 40). Jeg foretrækker disse vine for Antinori's Santa Christina (4*, 49, spar 30).

Men ellers er bedste køb i den højere prisklasse:

Bolgheri 2016 "Turaia"... 69,- 

***** (5/5),Bilka, normalt 119. En del vil føje Bolgheri til Italiens bedste vine sammen med Brunello og Barolo. 
FotoOmrådet ligger i Toscana nær Livorno ved kysten, modsat de historiske vine som brunello og nobile, der ligger i bakkerne inde i landet. Antinori gjorde Sassicaia til superstjerne, men nu har andre også fundet ud af at lave vin i Bolgheri.
Turaia er ikke Sassicaia, men faktisk en god Bolgheri, og et fund, når den fås for under 100, mens Sassicaia koster op mod 2000! Derfor er denne vin rigtig spændende, især da 2016 er fremragende årgang. Solid fylde, positiv frugt, lang smag uden at blive overdøvet af tanniner. Flot nu, men nok værd at gemme 2-3 år. 
Bolgheri har et lunere klima end Chianti og Brunello, så derfor er Bolgheri i reglen blødere og kraftigere i smagen. Vinen laves ofte af druen cabernet (dvs. krydderi og solbær), jævnligt suppleret med merlot og sangiovese druerne. 

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 79,-

***** (5/5), 2014/16, Bilka, normalt 179 Nobile var forbilledet for Brunello i årene efter 2. verdenskrig, hvor ingen havde hørt om Brunello -så jeg ville gerne sætte denne Nobile højere, men desværre er begge Brunello'erne bedre køb. 2014 er godt år, men 2013 er bedre.
Den "nye lærke" (Lodola) er 100% fra lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! Ejerne af huset, Folonari, opgraderede vingården i 1990erne, men de mangler dog stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst.

Vigorello , San Felice, Toscana... 99,- 

***** (5/5),Bilka, normalt 169. IEt par år efter Sassicaia -som Antinori ikke ejede, men blot lavede og solgte- kom deres Tignanello på markedet, et blend af sangiovese med Bordeaux-druerne cabernet og merlot, lagret i små fade. Vinen blev så berømt, at mange helt overså, at vingården San Felice flere år før lavede deres første Vigorello, en vin af samme type. Vinen laves på deres store vingård i Classico og er stadig en flot vin, om end måske knap så imponerende, som den virkede, da jeg smagte den første gang i 1970erne. 
      Men et topkøb! Og stadig bedre end San Felice's almindelige Classico eller Riserva "Grigio". 

Lidt brus til at fejre efteråret! 

Mørket kommer stadig tidligere og dagslyset senere. Du kan måske blive lidt trist over, at sommeren allerede er slut? Den bedste kur mod dette er et god glas (eller to) mousserende vin, og her har Salling-gruppen 3 gode bud... 

Castelveder, Franciacorta Brut... 95,-

***** (5/5), Bilka, til torsdag 12. september. Jeg sætter denne italiener højest (og den er også lidt dyrere), måske fordi den rent faktisk ligner Champagne, modsat de andre fra Italien som Prosecco og Asti. Den laves af samme chardonnay og pinot som Champagne, blot i lille område mellem Verona og Milano. De bedste herfra er ganske kostbare, men denne er slet ikke ringe og et excellent køb.

Codorniu "Clásico", Cava... 59,- 

***** (5/5), Føtex, til torsdag 12. september. Føtex satser på det sikre med Codorniu fra området syd for Barcelona. Jeg eer aldrig blevet rigtig gode venner med denne, selvom jeg finder den bedre end Freixenet -og så er det jo en historisk vin. Men tør, ren og med fint brus. 
Føtex sælger også Trapiche fra Argentina (flere varianter, 6 fl: 199, 5*). Knap så god som Netto's Oak Cask fra samme hus, men forskellen er minimal, så Føtex er et bedre køb -og bedre end Banrock Station til samme pris 

Trapiche "Sparkling", Brut... 40,- 

***** (5/5), Netto, til fredag 13. september. Ingen vil kalde denne argentinske spumante for Champagne, men den er slet ikke ringe! Måske lidt blød og med groft brus med store bobler, men duften er helt ok -om end laaaangt fra Reims! 
Netto sælger også Trapiche's "Oak Cask" rød og hvid, bl.a. en god malbec (også 5*).