Søg i 1200 opslag:

14/09/2019

God Port har næppe været billigere end nu...

Dengang jeg var ung, spåede kendere, at Portvinen ville svinde bort på samme måde som Madeira, Marsala og Sherry. 9 ud 10 vinstokke til Sherry er revet op. Og det står ikke bedre til med Montilla!

Men sådan gik det ikke for Port, som lever og har det godt. I Portugal er priserne meget høje,  mens priserne i Danmark altid har været rimelige. 
      Men i dag ser jeg flere og flere supertlbud på Port, især Vintage Port -for mange den fineste- og dem, der ligner... Crofts 2008 er topkøbet.

Offley 2014  LBV Port... 79,-

***** (5/5), Bilka (partivare), normalt: 147,56. "Sent tappet årgang" betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet senere. Egentlig en slags blød Vintage, en temmelig god mørk vin -ikke vintage- som kan nydes nu (eller om nogle år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag. Topkøb. På Bilka.dk kan du få Sandeman's LBV til samme pris. Den er nok meget i samme stil.

Croft "Indulgence" Reserve Port... 59,-

***** (5/5), Bilka og Føtex (partivare), normalt: 79,56
En mørk, men afrundet ruby med god frugt, godt 3 år gammel, så den kan kalde sig Reserve, dvs. et trin eller to over husets almindelige Port, som koster det samme, derfor en særdeles rimelig pris.

Croft 2012  LBV Port... 99,-

***** (5/5), Bilka (partivare), normalt: 124,56. Nget dyrere end Offley's LBV, men også bedre -uden at være superb. Flot og lang smag.

Croft 2008 Vintage Port... 149,-

Quinta da Roêda***** (5/5), Bilka (partivare). En fænomenal Port fra et hus, der har ry for god Vintage. Denne er fra husets historiske vingård, som ligger perfekt, tappet i 2010 og siden lagret 9 år på flaske -til 149. Vinen er flot allerede, men jeg fornemmer, at den nok bliver bedre endnu -og den har stadig masser af frugt og sødme, så den ikke tørrer ud. Topkøb.

Offley 2000 Colheita Port... 109,-

***** (5/5), Bilka (partivare), normalt: 147,56. Egentlig ret utroligt, ikke? 19 år gammel Port til godt 100 kr. Vinen er glimrende...!

Sandeman 20 years Tawny Port... 179,-

***** (5/5), Bilka.dk (kun web), normalt: 248,56. Samme ejer som Offley og nok tæt på denne i stil. Sandeman var engang det største Portvinshus af alle, og den sidste Sandeman udgav i 1950erne en god bog om Port. Vinen er klassisk tawny i den søde ende -meget bouquetrig og lang i smagen. Fremragende køb til denne pris.

Historien om Croft og Offley -og Portvinskrigen

Den evige krig: Vintage versus tawny

I århundreder har kampen i de engelske klubber: Hvad er bedst -Vintage Port eller tawny Port? Konservative kræfter med stive pverlæber var ikke i tvivl -Vintage Port, hvor den stærke søde vin tappes ung med hele den koncentreret bærfrugt og sødme. 

      Vintage udvikler sig laaaaangsomt på flaske -sødmen svinder, tanninerne brydes ned, vinen får bouquet.
      I magasinet Decanter kom der nogle unge oprørere og hævdede, at Colheita -tawny med årgang- var bedre end vintage. Colheita lagrer på store og små trækar, indtil den er moden -og tappes så på flaske. De mente, at denne vin havde blødere tanniner.
Mens  alt for  meget Vintage Port nåede at miste frygt og sødne før tanninerne -om nogensinde- ville være modne... Kampen bølgede frem og tilbage med kendte smagere som skibe i et andet Trafalgar slag. Men der var ingen vinder, så vidt jeg husker.
      Så nu må det være op til dig at afgøre det! Jeg er dog sikker på at Vintage i dag er sødere og med mere frugt end i gamle dage...

Offley -historisk hus, hvor 2 elskende blev forenet

Offley er ikke helt så gammelt som Croft, men til gengæld er det et hus, der for alvor har betydet noget for Portvinen. Husets fulde navn blev skåret ned, da det blev del af giganten SOGRAPE -sikkert af de slemme kommercielle årsager. 
Offley Forrester. 
Baron Forrester var en af Portvinens sande helte, som kæmpede for den gode Port i 1800-tallet. 
      Han tegnede et kort over Douro dalen, mens han kurtiserede Dona Antonia Ferreira, som havde et andet godt hus (som også ejes af SOGRAPE). Under anonymt navn udgav han en lille bog, som voldsomt kritiserede dårlig Port og tvang regeringen til at stramme op. Han døde, da hans barca -båd- væltede på Dourio floden, mens han var på vej fra min jagthytte til Oporto. I dag er huset ejet af SOGRAPE (Mateus mv), som også ejer Forreira -så i dag er de to elskende forenet under samme paraply! 
P.S: Man kan iøvrigt bo i hans jagthytte, som i dag er en Pousada (statsligt luksushotel) i bjergene over Pinhao. 


Croft -med 430 år det ældste Portvinshus

Croft hævder at være det ældste hus, da det har været i drift siden 1588. Men det hele begyndte ikke i Portugal, men i York i England, og det startede slet ikke med en Croft, men en Thompson! Først i 1736 kom en John Croft ved ægteskab ind i firmaet.
      I 1889 købte huset den berømte Quinta da Roêda, som ligger nær Pinhao, som stadig ejes -og efter investeringer leverer vingården nok bedre vin end nogensinde.

      Sidst i 1800-tallet købte Gilbey (en stenrig Gin-fyrste) huset, som ellers var begyndt at tjene penge på "Invalid Port" -en Portvin med visse, ikke nærmere definerede helbredende virkninger! Trods Portvinens sikkert gavnlige virkning forbød den rigide regering i England dette navn (mens Sandeman fortsatte med at sælge Invalid Port langt ind i 1970erne!), så Croft måtte finde nye veje, bl.a. med flot Vintage.
      Croft blev sammen med ejeren Gilbey fusioneret ind i IDV (som også omfattede bl.a. Gonzalez Byass, som siden blev overtaget af Guinness, som siden fusionerede til giganten DIAGEO. Croft led undervejs, men blev i 2001 købt af Taylor, et af de største familieejede Portvinshuse.
Se mere om Croft på YouTube!