Søg i 1200 opslag:

08/09/2019

Når vinen er billigere i butik end på web!

Der er gode køb at gøre i denne uge -især måske i Kvickly og Superbrugsen, hvor enkelte af vinene endog er markant billigere end på Coops egen hjemmeside. 

De bedste køb er måske Ségur, Barry og  Lirac, men alle vinene er -hver i deres klasse- værd at købe...

Piccini Chianti Riserva..... 40,-*

***** (5/5), Kvickly (*: for Coop-medlem).
En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig!
      Vinen koster hos moderselskabet Coop.dk: 93,60, 2 fl: 129 -og det er den ikke værd, men når du kan få den til 40 kr ved at vise dit Coop-kort, får den 5 store *!
      Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvoraf en forsvindende lille del kommer fra egne marker -langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv.  Deres egne vingårde leverer god vin, ikke mindst fra Classico og Maremma, men her er prisen også noget højere!

Languedoc "Feuille de Vigne"..... 40,-*

***** (5/5), Kvickly (*: for Coop-medlem).
Kun smagt én gang for nogle år siden, men husker den som en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag.
      Vinen er tappet af godt kooperativ. Ikke det store sus, men en ægte sydfransker -og til 40 noget af et fund.

Lirac "les Grands Cyprès"..... 50,-

2016, ***** (5/5), Kvickly (indtil torsdag 12. september). Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône. 2016 er topår, og vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. 
Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône. For mig et anderledes godt køb end La Chasse (2 fl. 109) fra samme butik. 

Torres Celeste, Ribera del Duero... 89,-

2015 Pagos del Cielo, ***** (5/5), Superbrugsen (kun varehus), normalt: 129. 
Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, så det er også andet end katalonske vine -her Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 109,-

2008, ***** (5/5), Kvickly (indtil torsdag 12. september). Jeg har før anbefalet denne vin, som i Spanien koster pænt over 100 kr og også 100 i Bordershop. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter 11 år. Decanter har givet vinen ***** og 93 points af 100. 
      Flot, men har de smagt lot "K" på 246.792 flasker, som jeg har købt et par gange? Men uanset hvad er vine meget bedre end de brunello'er og amaroner, der fås til denne pris!
      Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men også på"Propriedad", dvs. vingården, i Oyon i Alavesa nær Logroño.

Bordeaux -billigere i Kvickly end i Coop.dk

Coop har en række glimrende vine fra Bordeaux til rimelige priser. Men sært nok er prisen ofte lavere i Kvickly -og for Ségur i Superbrugsen- mens web-shoppen Coop.dk er dyrere. Man undres! 

Det er lidt af en myte, at Bordeaux er for dyr -et par snese vine er alt for kostbare, men området har vin areal på størrelse med hele Australiens vinmarker, så der er vin nok til rimelige priser. 

Vinen kan ofte være fra marker tæt på de rigtig dyre- og disse kan være gode køb. Men naturligvis kan det kræve en vis tilvænning til den køligere, mineralske stil i vin fra "Cool Climate"...  

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2016, ***** (5/5), Kvickly (indtil torsdag 12. september, Coop.dk: 148). Markant anderledes end Faustino herover! Fleur er kun 3 år gammel -mod 11 for Faustino- og præget af køligere klima med mindre sol. Så glem alt om solmoden styrke, men nyd til gengæld en mineralsk elegance, god fylde og længde -men vent egentlig et par år, mens du drikker vinen herunder, som netop nu smagere bedre! 
Foto: Saint Émilion er en vidunderlig lille købstad, som er det neturlige midtpunkt i et af de smukkeste områder i Bordeaux. De bedste vine -som Cheval-Blanc, Ausone og Angélus- koster et par tusinde kr (og langt op). Du kan ikek vente det samme fra denne vin -især ikke nu- men til gengæld har du et bedre køb! 

Château le Barry,  Saint Emilion...  79,- 

2014, ***** (5/5), Kvickly (Coop.dk; 87,95, partivare) 
'14 er ikke så fint et år som 2016 herover, men vinen er mere moden og smager nok bedre i dag. Men om et par år er '16 en klasse eller to bedre. 
     Vinen er rigtig god merlot (80%, resten cabernet) -og noget blødere og federe i stil -om end stadig med den fine kølige finesse, som præger Bordeaux og gør den så god til mad. Vinen skal være lagret 12 måneder i egefade, men formentlig ikke hele høsten? 
      Foto: Hr & fru Daniel Mouty leder slottet, der ligger neden for den gamle by. 

Ségut, Haut-Médoc, Cru Bourgeois ... 59,-

2016, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly (partivare, Coop.dk: 82,95), indtil torsdag 12. september

Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. Den er værd at gemme 4-5 år. 
Familien Segur var fra ca. 1700 måske den mest berømte vinfamilie i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede dog andre vingårde, bl.a. denne, som de ejede fra ca. 1600 og indtil den franske revolution, hvor den blev solgt på auktion.   
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg har altid fundet etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!