Søg i 1200 opslag:

21/03/2019

Tysk og fransk (og spansk) til forårsfesten

Vi nærmer os tiden for konfirmationer -for nogle- og forårsfester for os, der er  ude over dén alder. Men med solen og de lysere aftener får vi lyst til at have gæster efter den lange mørke vinter. 

Med nogle vine, der ikke er for prætentiøse, men alligevel har kvalitet. Der er mange vine heerunder (men trods alt udvalgt blandt knap 100 tilbud). Skal jeg vælge ugens bedste køb... ? 
Det er måske den røde Rhône, den hvide Landgraf og måske (igen) Faustino I, denne gang med sort etiket. Med Pomerol'en som outsider... 

Tilbud er gældende til 28.marts (undt: * til 27.3.). 



Landgraf Riesling, feinherb eller kabinett... 3 fl: 129,-*

***** (5/5), Irma. Feinherb er nok ugens vin for mig -en god riesling (stadig verdens bedste hvide drue) med frugt, sprød friskhed -og lige en snert af sødme til at gøre vinen meget anvendelig, f.eks. til sushi eller en salat. Den lidt sødere Kabinett er næsten lige så god -men nok bedst alene uden mad. 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen, et pænt stykke fra Nierstein eller Oppenhaim, de mest kendte byer i området. Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. som har hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 3 fl: 129,- 

(= 43 kr/fl), Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco *** (3/5), Superbrugsen. Denne brusvin er perfekt til konfirmation på et stramt budget -for det er ikke Champagne eller bare en crémant. Men til 43 kr får du meget vin! 
I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Det passer glimrende til denne vin, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad datteren kalder "børne-Champagne".  Coop og Kvickly sælger denne uge Gran Baron til 50, men faktisk er Serra sjovere i kraft af sin unge frugt. 

Brancott, Sauvignon Blanc... 2 fl: 110,-

2017/18, **** (4/5), Meny. Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes fornuftigt nok udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! 
Brancott hed tidligere Montana og var pioner for sauvignon i Marlborough. Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard. En gigant, men for mig bedre end Constellations mærker, f.eks. Selaks, Kim Crawford, Nobilo, Monkey Bay -og sikkert mange andre.   


l'Obrieu, Visan Rhône Villages... 59,-  

2017 økologisk, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly.  Jeg har anbefalet denne vin før, men den er så god som nogensinde -en klassisk fløjlsagtig, kraftig grenache-syrah med en velgørende friskhed, som forhindrer vinen i at blilve flad. Ægteparret Perez leder vingården ibejrgene over Visan med stor dygtighed. Der skal være eg i vinen, men det er ikke til at smage. Who cares? 


Château Marcadis, Lalande de Pomerol... 109,-

2016, ***** (5/5), Superbrugsen. Mørk, kraftig, masser af karakter -men kræver nok 2-3 år i kælderen. Slottet er sekundavin fra et af de bedste slotte i området og er faktisk lige så god som en god del Pomerol -og du får ikke Pomerol af denne klasse til under 200. 70% merlot, 30% cabernet.  


Binazzo, Amarone... 129,-

***** (5/5), Meny. Det er vist første gang, jeg anbefaler amarone i denne blog (en hadevin), men denne er faktisk ikke så slem. Middel dyb, indbydende duft, fed og krydret, men med lidt tannin, der hjælper. God vin til krydrede retter. Men server vinen ved 16 grader, ikke mere. 
Jeg kender ikke Binazzo, nok underhus til andet hus


Faustino I, Gran Reserva... 99,95

"75" 2008 Rioja, ***** (5/5), Meny. 
Jeg har før anbefalet Faustino's Gran Reserva som en god gran reserva til en rimelig pris. Denne er også fremragende med sin rige bouquet af tobak og cigar og solide fylde og fløjlsagtige, pænt lange smag med noter af rød frugt. 
      Etiketten hylder ejerens 75 års fødselsdag og skal være noget særligt -bl.a. med 8% graciano druer og 25 måneder i eg. Men... Synes nu den smager som den normale "Gran", men det er nu også superflot til prisen!  


Barolo "Podere Collinetta"... 129,-*

2014, ***** (5/5), Irma. En rigtig god Barolo med afrundet fylde og pænt lang smag, behagelig nu -til mad- men nok bedre om et par år. Served ved 16 grader og hælæd vinen i glas 10 minutter før -så er vinen blødere. 
      Barolo er for mange Italiens bedste vin, essensen af druen nebbiolo. Druen giver en ret lys vin, som til gengæld ofte er kendetegnet ved udtørrende tanniner, der giver vinen stor længde og friskhed, men til gengæld kræver mad. 


N.B! Vinkenders efterskrift

Delicato Zinfandel stadig til 50 kr i Superbrugsen og på Coop.dk (6 fl: 300), så du kan nok få den til samme pris i Kvickly. Zinfandel er excellent køb (5/5), mens chardonnay ikke huer et medlem af ABC (Anything But Chardonnay).  

Og Kvickly har et tilbud på Malt Whisky, som nu har kørt en måned (i Kvickly Albertslund). Jeg spurgte om det var en fejl, men nej! Så glæd dig over halv pris i forhold til Tyskland: 


Glen Moray, 12 år gl. Single Malt...  150,- 

Whisky, ***** (5/5), Kvickly. Har ikke smagt den (har for meget i barskabet) de seneste år, så jeg overlader ordet til Whiskybasen: "Glen Moray is a bit off the radar. However, sometimes there is more than first meets the eye. The shy Speyside nose of this 12-year-old expression offers fresh fruits, orange peel and honey. With water, the fruitiness intensifies with sour plums, apricots and marzipan. On the palate, sweet and malty flavors combine with bitter lemon, cinnamon and a touch of wood spices. Short but pleasant in the finish, the aftertaste fades with hints of chocolate and licorice. A refreshingly honest and reasonably priced Single Malt!"