Søg i 1200 opslag:

08/03/2019

Drømmen om forår, hvidvin og brandy

Stormene blæser over Danmark, og man kan drømme sig til et lunere klima, hvor man nyde et glas kølig tør hvidvin på terrassen.
Bare drøm videre! Eller drøm om et godt glas Cognac eller brandy, som kan varme i en kold tid! 

Her er et par af de få gode hvide til rimelig pris -og noget godt af det lidt stærkere...
Tilbud gælder til 14. marts.

Pinot Gris "Pfaff", Alsace, 2 fl: 149,- 

2016, ***** (5/5),  norm: (4/5),  Coop (Kvickly, Superbrugsen mv) .
Her er noget af det rigtige! Mere fylde, men stadig frisk og mineralsk, diskret aroma -men positiv og god! Pfaff kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim i den sydlige -mere solrige- del af Alsace. Perfekt til stenbideren eller skaldyr.
     Jeg er meget gladere for denne vin end de øvrige Alsace fra Coop, der kommer fra Helfrich eller Laugel, der begge er mærker under GCF. Herfra ahr jeg endnu til gode at smage en god vin (crémant er dog acceptabel).

Riesling "Adam", Alsace, 2 fl. 150,-

2016, ***** (5/5), Meny. Også en rigtig god Alsace fra privat vinkøbmand, som dog altid leverer god vin. Lettere, mere aromatisk, mere frisk. God til f.eks. moules frites. 
     Alsace er i det hele p åvej frem igen efter en årrække med vine, der slet ikke er Alsace værdig. Selv GCF kan i dag (af og til) levere god vin, men skal du smage hvad Alsace kan og hvorfor riesling kaldes dronningen af Alsace -på lavt budget- er her et par gode bud!

Zimmermann's Grüner Veltliner, 6 fl: 199,- 

2017 Østrig, **** (4/5),  norm: 64,50, Coop (Kvickly, Superbrugsen mv), tappet i Tyskland, Zimmermann-Graeff
Jeg ville gerne give denne høj karakter, for det er ekstremt billigt for hvidvin på en af mine favoritdruer. Når jeg ikke gør det, skyldes det, at vinen dels ikke er fra Krems eller Niederösterreich -hvor druen er bedst- men fra et lunere klima i Burgenland, så vinen ikke har den sprødhed og nerve, den bor have -og så er vinen i øvrigt ikke tappet i hjemlandet Østrig, men i Tyskland.
En ekstra filtrering og transport er ikke godt. Vinen er dog stadig tør frisk og let, der dog mangler aroma. Men ok til hverdag! Den fjerde stjerne får den for prisen.

Ej smagt, men andre er lidt forbeholdne, men siger, det generelt er ok glas. Men der er laaaaangt op til Bilka's Himmelstiege eller Winzer Krems -for slet ikke at nævne Stadt Krems- men den er knap så billig.


Barolo 2014 "Rosa dell'Olmo"... 99-

***** (5 af 5), Coop (Kvickly, Superbrugsen osv). 
Jeg roste denne vin i efteråret og gav den 5* til 109. Nu er vinen endog billigere -og den er så meget bedre end de fleste amaroner, selv dem til meget højere pris! Hellere en "sur" Barolo som denne. 
For en Barolo er den mørk i farven, med en åben og rig duft med urter og bær; meget civiliseret og indbydende, middelfyldig og blød for Barolo, men slutter med den lidt tørre tannin, der gør vinen så fremragende til mad! 

Torres "10" Brandy Gran Reserva... 119,95

38%, Spanien, ***** (5/5),  norm: (4/5),  Coop (Kvickly, Superbrugsen mv) .
Jeg er i Spanien hvert år og skal altid have brandy -helst Cardenal Mendoza eller Lepanto. Men min økonomiske sans får mig ofte til at vælge Torres "10", som i Spanien kan fås for 12-15 €. Hov! Det er jo faktisk prisen i Brugsen i dag! Derfor er den et rigtigt godt køb!
Gran Reserva kræver lagring i mindst 3 år, men denne er ældre -næppe 10 år gammel trods navnet- men formentlig i snit omkring 5-6 år. Klassisk brandy, overdådig bouquet med pæne lag af modenhed, fyldig, pænt lang, ikke så sød som mange andre brandies. Rigtig godt -og fremragende køb.
      Rigtigt mange sværger til de helt unge (6 måneder) "Solera" Brandies, men de sælges stort set ikke længere i Spanien. En brandy skal holde mindst 36% alkohol, og Veterano, Fundador, 103 og de andre holder i Spanien kun 30% og sælges sin "bebida alcholica" (alkoholisk drik), ikke brandy. De har også mistet al smag og duft. Så køb hellere Magno -eller Torres 10- hvis du ikek har råd til Cardenal Mendoza!

Hardy VSOP Cognac... 179,95

Fine Champagne 40%, **** (4/5),  norm: (4/5),  Coop (Kvickly, Superbrugsen mv).
Her skrev jeg i går om Hardy's XO til 229, men med kort varsl er prisen sat op til 299. Så derfor lidt om VSOP, som er god, men lidt sødere. Men stadig Fine Champagne dvs blend af petite og grande Champagne, de to bedste områder i Cognac. Ikke så godt køb som XO, men dpg god.
      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik det fallit og tilhører i dag et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac.