Søg i 1200 opslag:

04/03/2019

Stol ikke på årstallet på den gode rom

Rom har fået en renæssance blandt os modne drikkere, mens de unge med flere penge end forstand har kastet sig over den dyre gin, som ikke koster en krone at lave! 

Rom er destilleret af sukkerrør i det varme Syden. Her lagres rommen hurtigt, så stol ikke på, at 23 betyder 23 år gammel... 

Foto: Sparrow fra "Piraof the Caribbean" savner sin rom. Den er dog nok bedre i dag end i hans tid! 


Men først lige to italienere fra Meny (tilbud uden udløbsdato). 

Collesorbo, 2016 Toscana Rosso ... 3 fl: 250,-

Collesorbo, 2016 Rosso Montalcino... 3 fl. 350,-

**** (4/5). Meny. Tenuta Collesorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino og er bedst kendt for Brunello, som er god uden at være stor.
Men deres Montalcino er tæt på brunelloen -og et godt køb til halv pris. Druen er samme brunello (sangiovese grosso), en del dog fra nabomarker. Lagret et år i store egefade i stedet for tre år. Mørk, fyldig og indbydende med rig duft og pæn lang smag -meget behagelig!
Den almindelige Toscana laves også af sangiovese, men tilsat lidt cabernet og meget lidt eg. Endog blødere.
Begge er rigtig flotte vine, men jeg har set vinene til lavere pris, så vinene må nøjes med 4* -men stadig rigtigt godt køb.
Foto: Laura Sutera Sardo er en af ejerene og også en af de få kvindelige vinmagere.



En flot rom fra sømandens skytshelgen

Da jeg var dreng, drak vi Cognac (og helst Larsen eller de Luze!). Siden blev det Armagnac og Calvados. Derefter trak den røgede whisky (og bedre, jo tættere på medicin og Islay). I dag drikkes der Rom (og spansk brandy), mens unge, uvidende stakler er ude i det umulige job at smage forskel på gin til 100 og 500 kr. 

Saint Christopher "XO 15" Rom ... 199,-

**** (4/5), Aldi (partivare).
Næppe 15 år, men tydeligt lagret, velsmag i en civiliseret stil. Smuk farve, overdådig duft med chokolade, honning og citrus, ret sød, men fyldig, men også elegant og ganske lang. En sømand vil nyde denne rom fra hans skytshelgen, men den er måske FOR civiliseret, mangler måske lidt orkan og vildskab? Men enestående til prisen. En karibisk rom blandet fra flere lande i Karibien.
      På bagetiketten står der "tappet i Holland". Leverandørens navn er ikke nævnt, men det er One Eyed Spirits, som faktisk slet ikke laver spiritus, men marketing! De kendes bedst for "Ron de Jeremy" (opkaldt efter en pornoskuespiller!), der (som andre mærker fra firmaet) importeres af Juuls Vin og Spiritus.

Foto: Rommen tappes i Holland, men jeg vil tro, at One Eye har overladt dette job til E. A. Scheer, som kaldes "det største rom firma, du aldrig har hørt om". Dette diskrete firma tapper hvert år 33-35 millioner flasker rom.
På etiketten står dog kun køberens navn -som One Eyed Spirit- ikke navnet Scheer -selvom de ofte kan være meget stolt af deres rom, der i reglen (som her) blandes af rom fra flere lande.

Rommen i glasset -selvom den ikke er 23 år gammel

Rom skal være opfundet på Barbados og destilleres heer stadig på den molasse, der var tilbage, når rørsukkeret er fjernet. I dag laves rom stort set i alle lande, hvor sukkerrør vil modne.
      Der er destillerier på flere kanariske øer (bl.a. Arehucas ikke langt fra Las Palmas er besøg værd) såvel som på Reunion og Madagascar og så langt væk som Australien -og selvfølgelig overalt i Mellem- og Sydamerika (i Brasilien kaldes den cachaca) såvel som på enhver ø i Karbien med respekt for sig selv. 
      Rom destilleres på såvel molassen som direkte af saft fra sukkerrør. Den kan destilleres i pot still som malt whisky eller noget billigere i kolonner som gin eller snaps. 
      Men fælles er lagringen... Den klare stærke væske får hurtigt farve og blødhed i det tropiske klima! Det meste rom er kun lagret et års tid, når den tappes. Men har ofte fået lidt farve og blødhed fra egnens billige sukkerkulør! En lys Bacardi lagres i et år eller så i stål og får derfor ikke farve.
      Men hurtigt går det. I Demerara (Guyana) siger man, at deres rom efter 8 år svarer til en Cognac eller whisky, der er lagret 16 år i Europa.

Stol ikke på de 23 år på etiketten

Måske kan rom slet ikke tåle at lagre i 23 år -i hvert fald ikke i Mellemamerika. I Kvickly og andre butikker sælges Guatemalas Zacapa (ejet af Diageo, der også står bag Captain Morgan) og Matusalem fra den Dominikanske Republik. På etiketten står med store typer "15" eller "23", og det tolkes af mange som 15 eller 23 år gammel.
      Men det betyder "Solera 23 years", altså en solera lavet for 23 år siden, hvorfra der hvert år tappes en vis mængde -og tilføres ny, ung rom. Der behøver ikke være mere end et par dråber 23-årig rom i flasken. På gaveæsken til Zacapa angives den yngste rom til 6-7 år!
      Modsat Havana Club fra Cuba (som ejes delvist af Pernod-Ricard! Rom er  storkapital!), som sælges en 7 årig, mens El Dorado sælger to fremragende roms, lagret i hele 12 eller 15 år (men her er en del af de mange år tilbragt i en kold kælder i Holland, hvor el Dorado tappes).

Matusalem "15", Dominikansk... 295,.-
Zacapa "23" Rom Guatemala ... 299,-

Bilka, norm: 449,95 (til 8.3.).

"El Dorada" 15 år, Demerara... 449,95

Bilka (Rom festival). Zacapa er flot og bedre køb end Matusalem, selvom jeg egentlig finder Matusalem lidt bedre. Men Dorada er bedst med sin overdådige, forfinede aroma og utroligt lange smag.