Søg i 1200 opslag:

19/03/2019

Pink til foråret -og lidt rødt



Det er et sikkert tegn på forår, når jeg begynder at anbefale rosé! Lidt sært, for jeg drikker rosé hele året rundt -men måske mest, når der begynder at blive grønt uden for.
Danmark er kommet sent ud til den pink bølge. Indtil for et par år siden var rosé noget med 1-2% af salget, mens Frankrig buldrede af sted -her har man i 10 år solgt mere rosé end hvidvin! 

Så foretrækker jeg god hvidvin, men rosé er nu også værd at drikke, f.eks:

Fat Bastard, Rosé... 6 fl: 258,- 

2017/18 Frankrig, ***** (5/5), Coop.dk indtil 21/3, 43 kr/fl, Irma, 2 fl: 129 (til 20.3.), normalpris: 72,50.
Til samme pris også hvid Chardonnay *** (3/5) og rød Cabernet-Sauvignon **** (4/5).
Herlig forårsvin til frokost eller et glas i utide, især hvis vejret tillader det udendørs! God frugt, ganske fyldig, men ren og tør, let. 
Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine.
Men ret beset laves vinen af firmaet Gabriel Meffre i Gigondas i Rhône (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, men Coop's 43 kr er til gengæld næsten for billigt!
Vinen laves i store mængder, især den hvide chardonnay, som ikke er min smag -i et år var det den mest solgte franske vin i USA med 10 millioner flasker! Denne pink vin er ikke helt så populær, selvom jeg bedre kan lide den. Druen er grenache, måske med lidt syrah blandet i.
 Den røde cabernet smager som en Bordeaux, bare blødere -men mere behagelig end en aussie eller californier i den lavere prisklasse.

Barbadillo Reserva... 50,-

2013 , ***** (5/5), Rema1000 (ikke tilbud).
Jeg var i sorg i sidste uge, da jeg manglede min gamle favorit, den lyserøde Barbadillo fra Somontano -og noterede, at alle 3 vine nu kom fra Càdiz, dvs. rød/hvid/rosé fra Sherry området. Ikke hverdagskost, men ikke spændende!
Men én læser har gjort mig opmærksom på, at Barbadillo's Reserva stadig kommer fra Somontano -og den er god. Druer er tempranillo, cabernet og merlot fra ret køligt klima.
Dyb farve, overdådig bouquet med bær, tobak, kødfuld og lang, ganske kraftig, men også blød uden at være ripasso-agtig. Måske noget moden -ikke helt frisk, men vinen er også 5-6 år gammel og har formentlig 3 år på flaske. Flot! 
Foto: Somontano laves på den spanske side af Pyrenæerne, så der er pæn chance til at se snedækkede bjergtoppe. Barbadillo ejer Pirineos kælderen, som er en af de største i regionen.

Bons Ventos, rød Lisboa. Portugal... 40,-

2015 , **** (4/5), Rema1000 (ikke tilbud). Dyb rød, indbydende bærduft, let grønt præg, fyldig, afrundet og nydelig. Rigtigt godt køb. 
Jeg har herlige minder fra dette hus, der ligger lidt uden for Lissabon i Portugal. Vinene er i reglen gode uden at være prangende, men vingården!
Hypermoderne på en måde, som viser fremtiden for Portugal, hvor mange vingårde stadig er meget gammeldags -til skade for vinen.
Men i privaten er alt anderledes -vi spiste (god) frokost i et værelse, der var præget af hunde fra gulv (tæppe) til loft. Der var billeder af hunde, lamper formet som hunde, tallerkener med hundepoter, ren vuffelivov! Wauww.
Huset laver rigtig mange vine, hvor Bons Ventos, der som de andre er fra eget (meget store) gods er en af de billigere.